Alba Iulia este pe cale sa devina primul oras (cu adevarat) inteligent din Romania, cu implicare activa din partea mai multor companii majore – Siemens, Orange sau Microsoft, printre ele. Fara a avea insa un primar activ si deschis catre nou, orice efort privat este zadarnic. Am discutat cu primarul Alba Iulia, Mircea Hava, dar si cu George Costache, CEO Siemens Romania, despre provocarile Bucurestiului in ceea ce priveste implicarea in proiecte de tip Smart City, dar si ce ar trebui sa faca primarul general, Gabriela Firea.

Alba Iulia este un oras mic, incomparabil cu Bucurestiul insa atitudinea primarului este una exemplara pentru orice oras din Romania si nu numai, spune George Costache. “Discutiile noastre cu primariile au inceput ca o prezentare generala. Le-am aratat ce stim si ce vrem sa facem, nu am facut propuneri efective. La Alba Iulia s-a zis prima data DA, vrem sa ne implicam”, spune seful Siemens (Foto dreapta).

De-a lungul lunilor, mai multi primari s-au aratat interesati sa transforme orasele lor in unele inteligente, cu beneficii clare atat pentru cetateni, cat si pentru buget – Constanta, Sibiu, Oradea, printre ele. Pana la urma, primul pas este unul de vointa, de a dori sa faci ceva pentru orasul pe care il slujesti; solutii exista si experti, mai ales intr-un oras atat de mare precum Bucuresti, exista.

“Orice primar se gandeste la investitii, la bugetul pe care il are, la gradul de indatorare al municipalitatii. Ce am demonstrat insa, prin Alba Iulia, este ca nu trebuie sa ai toti banii deodata. De exemplu, in cazul conectivitatii, ai nevoie, sa zicem, de cateva milioane de euro, insa ROI este rapid. Si banii primiti in reinvestesti in urmatoarea etapa, si tot asa. Primariile ar castiga enorm prin economiile pe care le-ar face!”, puncteaza seful Siemens, companie aflata pe piata locala de peste 110 ani. Compania se implica activ in trafic management, iluminat public (in special monitorizare), transporturi (trenuri sau tramvaie electrice, precum cele de la Oradea).

Din informatiile sefului Siemens, ar trebui sa se apropie o licitatie si la Bucuresti, intrucat primarul Capitalei a declarat ca ar vrea sa cumpere mijloace de transport in comun moderne.

Ramane de vazut daca declaratia nu a fost, precum multe altele, doar o vorba in vant.

Intrebat daca a vorbit fata in fata cu Firea pana acum, George Costache zambeste si spune “am vazut-o o data la un concert…”.

“Oricum, am prezentat de-a lungul timpului tot ce stim sa facem si, inainte de alegeri, am discutat indelung cu consilieri, inclusiv la PMB, dar nu a fost ceva concret. Daca isi doresc sa realizeze lucruri? DA, isi doresc! Asteptam, deci, acea licitatie la tramvaie si asteptam una si pe trafic management”.

Cum ar putea deveni Bucuresti Smart City

Dezvoltarea ar trebui sa plece de la nivel de sector sau chiar de cartier. Orasul este prea mare pentru a se realiza totul, simultan, insa trebuie sa exista o coordonare unitara, aceleasi aplicatii pe intreg orasul si interconectare cu platforma deschisa. “Trebuie sa fie, deci, aceeasi platforma si in Drumul Taberei, si in Berceni si in Baneasa!”, puncteaza CEO-ul Siemens.

Julie Alexander, director urban planning la Siemens, si persoana care a supervizat studiul Siemens despre Smart Cities la Londra, Bruxelles dar si Alba Iulia, considera ca cel mai important este sa intelegi orasul, nevoile sale si sa prioritizezi investitiile.

“Trebuie sa intelegi nevoile energetice, de apa si de transport, dar si pentru cine sa lucrezi, cu cine, unde si pe ce perioada de timp. Pentru inceput trebuie sa ai planuri concrete la nivel economic, planuri de infrastructura, apoi sa iei legatura cu sectorul privat dar si cu cel public care poate fi implicat. Trebuie sa intelegi cum sa le perfectionezi, daca ai nevoie de sisteme noi si cum poti sa te adaptezi la noile tehnologii”.

Poate parea complicat, insa tehnologia si digitalul poate rezolva, in ziua de astazi, orice probleme. “Provocarea sta in primari, sa identifice atat problemele si, alaturi de experti, si solutiile, in mod corect”, spune specialista Siemens.

Ce ii transmite omologul Gabrielei Firea, primarul din Alba Iulia

Mircea Hava (foto stanga) este primar in Alba Iulia de 20 de ani si este poate primul din Romania care s-a aratat foarte deschis catre proiectul prezentat de Siemens pentru transformarea oraselor in spatii inteligente.

L-am intrebat ce ar sfatui-o pe omoloaga lui de la Bucuresti si ce ii transmite.

“In primul rand, sanatate! Apoi, ii transmit ca bunele practici ar trebui luate si implementate indiferent cine si unde le-a facut. De exemplu, la noi, la Alba Iulia, transportul public este fiscalizat. Se stie electronic cat au circulat masinile, in ce directii, pentru a putea controla subventia. Am considerat ca acest sistem va fi preluat, l-am si prezentat Guvernului, pentru a se termina odata cu incalceala transportului public. Nu s-a intamplat, s-a intamplat…nimic”.

Primarul considera ca, in continuare, in Romania “banii se muta dintr-un buzunar in celalalt. Daca vezi un exemplu de bune practici, nu ar trebui sa iti fie jena sa il preiei”.

“Si un ultim mesaj pentru d-na Firea: sa isi creeze in Primarie directii smart, cu oameni deschisi la minte si in ton cu tendintele digitale – daca in Bucuresti nu gasesti…”.

In ceea ce priveste legatura primarului cu Ministerul Comunicatiilor, Mircea Hava ridica din umeri si spune ca “ei acolo…noi aici. Am colaborat foarte bine cu Ministerul pe vremea Guvernului Tehnocrat, acum nimic. Nu zic ca ne pun bete in roate, dar colaboarea sa zicem ca este inexistenta”.

Alba Iulia va fi, cel mai probabil, primul oras inteligent din Romania – are deja cateva sute de becuri stradale inteligente si multiple programe pilot cu finalizare in 2017 si 2018. “Cineva trebuia sa sparga gheata si sa o faca cum trebuie!”, mai spune primarul Alba Iulia.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Alex Goaga
    Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea IT & C »



    Setari Cookie-uri