A redus orele de munca vinerile, fara a pierde deloc din productivitate; considera ca, de multe ori, ideile mari vin pana in 25 de ani, deci tinerii ar trebui sustinuti. De asemenea, crede ca ar trebui incurajata realizarea de consortii intre companiile IT pentru ca, impreuna, sa fim o forta mai mare la nivel international. Citeste un interviu exclusiv cu Sorin Cosmescu, CEO la EXE Software.

EXE Software este o companie autohtona cu peste 15 ani vechime pe piata, specializata in dezvoltare software completa, solutii de performanta si servicii menita sa sprijine cresterea cifrelor de afaceri. Compania are peste 150 de proiecte in portofoliu.

Sorin Cosmescu este unul dintre cei trei actionari ai companiei, alaturi de Gabriel Cosmescu si Razvan Udrea.

Wall-Street.ro: Care vor fi principalele provocari ale EXE Software in 2017-2018? Cu ce vor fi diferite fata de provocarile din anii anteriori?
Sorin Cosmescu: Spre deosebire de anii anteriori, vom face o promovare sustinuta in ceea ce priveste imaginea, serviciile si produsele noastre. Lucram intens pentru conturarea unui profil al companiei EXE Software, care sa puna in evidenta expertiza companiei inclusiv la nivel international – aceea de experti in aplicatii web, mobile si solutii business intelligence.

Totodata, punem accent pe promovarea produselor – spre exemplu, avem o aplicatie mobile despre culegerea datelor de pe teren, testata in Romania si, in curand, promovata extern.

De asemenea, avem in plan extinderea echipei, pentru a sustine planurile legate de promovare de servicii si produse despre care vorbeam. Pana acum, cresterea echipei venea ca urmare a cerintelor clientilor si nevoii de crestere a companiei, insa de data aceasta vrem sa fim cu un pas inainte si vrem sa pregatim noi terenul pentru noi provocari.

E nevoie sa se puna, inca din facultate, accentul pe metodologii de lucru in echipa, pe pregatirea studentului pentru viitorul job din piata.

W-S.ro: Pentru ca ai amintit de echipa, cati angajati are compania, cum sunt impartiti si ce provocari exista pe acest segment?
SC: In acest moment, pentru EXE Software lucreaza peste 75 de oameni. Cel mai mare numar de angajati este in zona de suport, development, testare si consultanta de business. Planul de angajare prevede posturi in suport tehnic, development, testare, analiza de business, marketing si vanzari. Cat despre provocari, cele mai mari sunt legate de gasirea oamenilor potriviti, atat din punct de vedere al abilitatilor tehnice, cat si al compatibilitatii cu profilul companiei.

W-S.ro: Ce ai modifica la intreaga piata software din Romania, daca ai putea, chiar acum? Ce ai adauga/schimba/perfectiona?
SC: Dupa parerea mea, Romania are nativ toate premisele sa devina un reper pentru zona de programare din punct de vedere al pregatirii profesionale, insa e nevoie de sustinere in aceasta zona. As investi masiv in invatamant, as aloca resursele necesare inca din liceu pentru bazele cunostintelor din IT, as opta pentru revizuirea programei scolare. In mediul universitar, as extinde numarul de locuri de programatori in facultatile de specialitate si as incuraja parteneriatele intre companii si invatamant, astfel incat studentii sa invete de la experti anumite tipuri de tehnologie.

De multe ori, ideile cele mai mari le ai pana in 25 de ani, asa ca e mare nevoie de sustinere a tinerilor cu initiativa!

W-S.ro: Si din propria experienta, cu EXE Software?
SC: Din propria experienta cu EXE Software, e nevoie sa se puna, inca din facultate, accentul pe metodologii de lucru in echipa, pe pregatirea studentului pentru viitorul job din piata. In compania noastra am lucrat foarte mult la cursuri de soft skills, pentru ca desi programatorii erau foarte buni, era nevoie de modelarea lucrului in echipa. Un alt aspect pe care as pune accent tine de incurajarea si finantarea ideilor de proiecte pe care le au studentii din domeniul nostru.

De multe ori, ideile cele mai mari le ai pana in 25 de ani, asa ca e mare nevoie de sustinere a tinerilor cu initiativa! Apoi, dat fiind faptul ca in Romania nu exista o companie reprezentativa pe zona de IT ar putea fi incurajata realizarea de consortii intre companii si parteneriate pentru ca, impreuna, sa fim o forta mai mare la nivel international. Deocamdata, se incearca mult abordarile individuale, asadar e loc de imbunatatiri. Totusi, remarc un lucru foarte important: desi 90% din colegii mei de facultate au plecat peste hotare, spre deosebire de anii trecuti, in prezent cei din IT nu-si mai doresc in numar atat de pare sa paraseasca tara, ci gasesc ce au nevoie in Romania – ceea ce mi se pare un lucru foarte bun si totusi rar intalnit in domeniile de la noi.

W-S.ro: Ce clienti are compania si cum incearca sa atraga mai multi?
SC: Portofoliul nostru de clienti cuprinde domenii precum advertising, cosmetica, transporturi sau reparatii de telefonie mobila, iar unul dintre cei mai vechi clienti EXE Software este din industria tutunului. Planul de atragere al clientilor implica definirea si promovarea expertizei noastre in zona serviciilor si livrarea unor produse rapid accesibile. Asa cum spuneam, lucram la orientarea produselor si serviciilor aliniate nevoilor pietei globale si promovarea lor intensiva. Practic, ne targetam serviciile in functie de nevoile din piata externa si ceea ce putem oferi noi.

W-S.ro: Cum incercati sa mentineti angajatii in companie, in conditiile unei piete IT extrem de competitive, cu oferte din toate directiile?
SC: Incercam sa gasim un numitor comun intre aspiratiile angajatilor si obiectivele companiei, pentru o colaborare eficienta si incercam sa descoperim inca din procesul de angajare nivelul de compatibilitate intre cele doua parti. De aceea oferim angajatilor posibilitatea sa-si aplice cunostintele, sa se specializeze pe anumite metodologii si tehnologii, punem accent pe zona de soft skills si pe cea de dezvoltare personala, astfel incat agajatii sa fie multumiti. Le oferim un mediu organizat, cu atributii clare si oferim posibilitata de avansare in ierarhia companiei. Incercam sa nu punem o presiune suplimentara pe angajatii nostri, tinem mult la respectarea programului si la respectarea zilelor libere, nu am intarziat niciodata cu plata salariilor. Mereu e cineva dispus sa discute cu angajatii, ori de cate ori sunt probleme, astfel incat sa invatam din greseli, sa reparam, sa ne perfectionam, sa progresam. Pe scurt, punem accent pe respect si considerarie, ca oamenii sa simta ca sunt importanti in EXE Software.

W-S.ro: In ce ati investi, chiar acum, daca costurile cu forta de munca s-ar reduce, subit, cu 50%?
SC: Mi-as canaliza resursele pentru dezvoltarea de produse si servicii si promovarea lor, mai asiduu decat pana acum.

W-S.ro: Ce decizie mica ati luat in ultimele luni, dar a avut impact mai mare decat cel asteptat initial?
SC: Chiar daca nu a fost o decizie luata in ultimele luni, faptul am ales ca vineri programul sa se incheie mai devreme, la ora 17:00, ne-a adus rezultate multumitoare si a contribuit la bunastarea angajatilor nostri, fara sa scada productivitatea sau sa afecteze rezultatele companiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri