Scaderea vanzarilor de computere de birou de pare \"fantastica\", dar este consecinta incheierii programului Euro 200 de subventionare a elevilor si studentilor la achizitionarea unui PC, a declarat pentru NewsIn, Calin Mirea, analist la IDC Romania
Fata de de trimestrul al treilea al anului trecut, intre iulie si septembrie 2006, vanzarile de unitati desktop (computere de birou) au scazut cu 27,8%, iar cele de servere cu 55,3%, se arata intr-un studiu IDC-CEMA intitulat "PC Shipments in Romania, Q3 2006".

In al treilea trimestru al anului trecut, in cadrul celei de-a doua etape a programului Euro 200, s-a livrat o suma foarte mare de desktopuri si servere, dar acest lucru este o exceptie, considera Mirea, "daca eliminam plusul de unitati vandute am putea observa chiar o crestere relativa, vanzarile nu scad asa de mult".

Programul Euro 200 este parte a Sistemului Educational Informatizat si consta in acordarea de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) a unor cupoane in valoare de 200 de euro, cupoane care sunt folosite de beneficiari pentru achizitionarea de calculatoare si pe care ministerul le deconteaza catre agentii economici.

Anul trecut, programul a avut 27.555 beneficiari - adica acelasi numar de computere vandute, selectati dintr-un numar de peste 51.000 de solicitanti, potrivit datelor publicate de MEdC. Dintre acestia, 440 au fost din invatamantul universitar si 27.115 din invatamantul preuniversitar.

In topul companiilor care au vandut anul trecut calculatoare in cadrul acestui program conduce detasat Flamigo cu peste 6.700 de calculatoare, urmata de compania Elsaco Electroserv cu 1.430 de unitati vandute.

Studiul IDC mai arata ca numarul de laptopuri vandute in Romania a crescut cu 37,6% in trimestrul al treilea din 2006, desi piata vanzarilor de calculatoare de orice tip a scazut cu 20,2% fata de iulie-septembrie 2005. intreaga piata a vanzarilor de calculatoare a scazut cu 23,1% in valoare.

Raportul studiului arata ca, in prezent, Flamingo International detine o cota de 11,6% din piata, fiind urmat de KTech (11%), Hewlett Packard (9,7%) si, pe locul 4, Complet Electroserv, producatorul de calculatoare al grupului Altex (9,7%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri