Grupul german Siemens, implicat, de mai multe luni, intr-un scandal de deturnare de fonduri, a descoperit plati suspecte in valoare de 420 de milioane de euro, in ultimii sapte ani, a declarat directorul financiar al grupului, Joe Kaeser.
Acesta a dezvaluit ca suma nu a fost transferata integral in asa numitele "cufere negre" si nici n-a fost folosita, in intregime, in scopuri obsure, potrivit acuzatiilor. Kaeser a subliniat ca este vorba, in special, de plati catre consilieri, carer nu ar fi trebuit sa fie scutite de impozite, motiv pentru care Siemens ar trebui sa plateasca, in prezent, serviciilor fiscale germane, 168 de milioane de euro.

Asa numitele "cufere negre" ale unei companii sunt acele conturi sau grupuri de conturi, care sunt acoperite prin mecnsime complexe care scapa unui control intern normal, cu scopul de a varsa contributii politice, mite, comisioane oculte, de a acoperi cheltuielile pesonale ale conducerii si alte activitati ilegale, potrivit definitiei Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), informeaza NewsIn.

Justitia germana estima, pana in prezent, ca fonduri de cel putin 200 de milioane de euro au fost deturnate apoi in asa numitele "cufere negre". Anchetatorii cerceteaza peste zece persoane, in cadrul acestui proces, actuali sau fosti salariati ai grupului german, sub acuzatia ca ar fi folosit fondurile pentru favoruri in obtinerea unor contracte internationale, in special in sectorul telecomunicatiilor. Anchetele pe acest subiect sunt in curs de desfasurare in mai multe state, printre care Germania, Elvetia, Lichtenstein sau Grecia.

Ulterior inceputului anchetei, Siemens si-a inrautatit, luni, estimarile profitului net pentru anul financiar 2005-2006, incheiat la sfarsitul lunii septembrie, de la 3,106 miliarde anuntate precedent, la 3,033 miliarde de euro.Scandalul a atins chiar conducerea centrala a grupului, din cadrul careia un vechi membru, Thomas Ganswindt, a fost pus sub arest preventiv, potrivit editiei online a revistei germane Der Spiegel.

Ganswindt a condus, incepand din 2001, filiala de telefonie fixa a grupului Siemens, trecand, apoi, in consiliul directoral al grupului, in 2004, in cadrul caruia a fost insarcinat de supravegherea activitatilor de telecomunicatii ale Siemens. Acesta a parasit Siemens la sfarsitul lunii septembrie, pentru a prelua conducerea grupului Elster, fostul Ruhrgas Industries.

Intr-o incercare de a-si imbunatati imaginea, Siemens a anuntat, luni, un audit independent al sistemului propriu anticoruptie. Grupul a facut apel, pentru aceasta sarcina, printre altii, la unul dintre cofondatorii Transparency International, organizatie nonguvernamentala activa in lupta impotriva coruptiei, Michael Herschman. Aceasta organizatie a amenintat Siemens cu excluderea de pe lista de membri, pe care apar 37 de companii germane. Potrivit presei germane, excluderea de pe lista Transparency International ar putea priva Siemens de obtinere unor contracte internationale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri