Apple a lansat ieri, mult asteptatul iPhone. Steve Jobs, CEO al Apple, a scos din buzunarul blugilor un dispozitiv iPhone, cu ocazia salonului anual MacWorld din San Francisco, California, gest intampinat de ovatii.
Astfel, Apple a lansat un smart phone, mai precis un iPod dotat cu un ecran de mari dimensiuni cu functie de control tactil, un telefon portabil precum si o noua modalitatea de navigare pe internet, toate aeste tehnologii fiind combinate intr-un singur aparat", a precizat Steve Jobs.

Dispozitivul este in egala masura player audio, aparat foto si permite navigarea pe internet, fiind numit de directorul general al Apple, Steve Jobs, "cel mai bun aparat de acest tip". iPhone are un singur buton si un display de 9 cm. iPhone- ul este mai subtire decat cele mai subtiri dispozitive de telefonie mobila ca RAZR, de la Motorola. Grosimea sa este de numai 11.6 milimetri, are capacitatea de a se vorbi la el cinci ore incontinuu si 15 ore dedicate ascultarii muzicii. Camera foto si capacitatea de a se conecta la Internet wirelessly via Wi-Fi, precum si Bluetooth-ul, fac din iPhone un nou hit al companiei.

Precum playerul iPod, vandut in peste 50 de milioane de exemplare in ultimii cinci ani, telefoanele iPhone se vor sincroniza automat cu software-ul iTunes pentru a permite descarcarea de melodii, videoclipuri sau fotografii.

Modelul iPhone este dotat cu o modalitate inovativa prin care se pot asculta mesajele primite, printr-o simpla selectare tactila pe ecran. Printre celelalte caracteristici ale telefonului lansat de Apple, care au entuziasmat audienta, se numara posibilitatea de a efectua conferinte telefonice. Modelul iPhone utilizeaza sistemul de operare Mac OS X, care permite navigarea pe internet cu ajutorul browserului Safari, produs tot de Apple.

Pretul va fi intre 499 si 599 dolari in functie de capacitatea dispozitivului. Astfel, modelele prevazute cu un hard-disk de 8 GB vor fi vandute cu 599 de dolari pe piata americana, iar modelul de 4 GB va costa 499 de dolari. iPhone va debuta pe piata din SUA in luna iunie a acestui an, in Europa, momentul stabilit este ultimul trimestru din 2007 iar in Asia, dispozitivul va fi lansat in 2008.

10 milioane de iPhones, in 2008

Job a tinut sa precizeze ca va renunta la cuvantul Computer din numele companiei. Majoritatea dispozitivelor produse si comercializate de Apple sunt incropate in tehnologia mobila, chiar daca vorbim despre iPod sau notebooks, care s-a axat in special pe Mac-uri.

Steve este foarte optimist in legatura cu o crestere a pietei datorata lansarii iPhone. "Va exista o crestere semnificativa a pietei. iPhone reprezinta o extensie naturala a ceea ce am realizat pana acum, a spus Steve Jobs intr-un interviu. El considera ca Apple ar putea vinde 10 milioane de iPhones, in 2008, aceasta suma reprezentand in jur de 1% din piata anuala a telefoniei mobile, care produce un miliard de unitati.

Anul trecut, piata produselor electronice a valorat aproximativ 145 miliarde de dolari.

In cadrul conferintei Jobs a adaugat ca iPhone va avea asupra averii Apple un impact simlar cu acela al gigantilor iPod si Macintosh. Apple a fost norocoasa ca a putut introduce pe piata aceste hit-uri, a spus el facand referire la lansarea Macintosh, in 1984 si lansarea iPod, in 2001. Reusim sa avansam statutul artei, in orice domeniu.

In timp ce preconizarile asupra vanzarilor iPhone sunt optimiste, iPod-urile incearca o crestere moderata a vanzarilor. In cel de-al doilea trimestru al anului fiscal 2006, Apple a vandut 8.73 milioane de iPod-uri, mai mult cu 35% decat vanzarile din 2005, cand au totalizat 6.5 milioane de astfel de dispozitive.

Actiunile companiei au sarit in aer

Cu certitudine, Apple nu a socat concurenta prin lansarea noului produs, ci a socat prin design-ul si utilitatea acestuia. Criticii au prezis deja ca iPhone va fi o forta importanta in industria telefoniei mobile si ca Motorola, Nokia, Palm si Research In Motion Ltd. vor trebui sa revina asupra design-ului.

Actiunile companiilor enumerate mai sus au suferit deprecieri, datorate intrarii pe piata al rivalului lor, competitia fiind deja intensa. Actiunile RIM, producatorul BlackBerry, au scazut cu 12.82 dolari, pana la 154.01 dolari, pe bursa de la Toronto.

De asemenea, actiunile Motorola au scazut cu 34 de centi pana la 18.26 dolari, pe New York Stock Exchange, in timp ce Nokia s-a depreciat cu 26 centi pana la 19.38 dolari, pe aceeasi bursa. Contrastand, actiunile Apple au urcat cu 7.10 dolari, in timpul zilei de ieri, ajungand la 92.57 dolari, adaugand 6.1 miliarde de dolari capitalizarii pietei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri