Firma de soft pentru afaceri ADCOS a implinit 9 ani de activitate pe piata romaneasca a ERP-urilor
Pe piata romaneasca a sistemelor informatice integrate de tip ERP, ADCOS Romania activeaza din anul 1996. Societate cu capital integral german, ADCOS si-a castigat in Romania un portofoliu de clienti - firme mari si mijlocii din diverse domenii de activitate, in principal din productie, dar si comert, transport sau servicii. Ultimul trimestru din anul 2004 a fost unul fast pentru ADCOS: la vremea aceea, in doar 3 luni, 7 firme au ales produsele ERP de la ADCOS, iar alti 2 clienti straini au apelat la serviciile de outsourcing oferite de firma. Pornind de la aceste premise, strategii de la ADCOS anticipeaza o crestere a cifrei de afaceri de peste 30%, comparativ cu anul 2004. ,,Piata romaneasca de soft pentru afaceri raspunde bine la oferta, daca este una pragmatica. Apoi, piata ERP din Romania este o piata in expansiune, iar solutiile ERP sunt agreate nu numai de companiile mari, ci si de cele medii. Acesta a fost norocul nostru", spune Opritz.

Contextul

O data cu cresterea gradului de complexitate a solutiilor ERP - urmare a concurentei acerbe care este vizibila pe piata la ora actuala, a crescut evident si numarul de solicitari din partea companiilor, constiente ca nevoile lor specifice pot fi satisfacute de un sistem integrat. ADCOS si concurentii sai intampina, in prezent, un comportament din ce in ce mai exigent din partea firmelor care solicita sistemele ERP. Clientii solicita acum si alte functionalitati cum ar fi integrarea cu alte aplicatii, interactiunea cu clienti si furnizori prin intermediul ERP-ului, acces si control de la distanta in timp real. Ultima facilitate este deja asigurata de catre solutia ERP a ADCOS, prin intermediul modulului AIS on the web, care permite un control zilnic si o urmarire atenta a parametrilor economici ai companiei, de oriunde din lume, prin intermediul Internetului.

Un client cazon: Armata germana

ADCOS are 35 de angajati permanenti si 20 de colaboratori pentru proiecte complexe, iar angajari s-au tot facut in ultima perioada si inca se mai fac. Directorul de marketing de la ADCOS, Mariana Duma, este aidoma patronului sau si este aidoma celorlalti angajati ai lui Opritz - traieste prin si pentru IT. Daca nu era IT, o multime de oameni s-ar fi facut cel putin profesori de matematica. Asa, oamenii de la ADCOS traiesc pentru clientii companiei, printre care pot fi gasiti CETA Bucuresti (Compania de Expeditii si Transport Auto), NBH Distribution Iasi sau Letea Bacau, dar si Armata germana sau AIRBUS - parte a Agentiei Spatiale Europene.

Business-proiect

Cei de la ADCOS sunt bagati in 4 comitete de lucru din cadrul Strategiei Nationale de Export ( IT, Comert, Managementul Calitatii, Promovare si Branding), au numeroase participari la targuri interne si internationale si au raportat Fiscului o crestere de parteneri pe piata vestica - outsourcing: AIRSAVINGS Franta, Nash_Elmo Germania, EAO Elvetia - cel mai mare producator mondial de butoane, comutatoare si accesorii. In acelasi timp, sunt distribuitori ai CRM-lui GoldMine produs de FrontRange Solutions SUA - o solutie profesionala de management integrat pe care ADCOS o foloseste de 4 ani in activitatea proprie de vanzari. Firma a realizat, de asemenea, noi parteneriate cu firme de soft din Romania: SoftExpert Craiova, Comsys Galati s.a.

"Vanatoarea de creiere"

Doua sunt problemele de resurse umane in viziunea celor de la ADCOS: nivelul de pregatire al absolventilor de facultate (Cibernetica) si asa-numitul "head- hunting", un fenomen care lasa firmele de IT fara specialisti. Un angajat la o firma din domeniu nu produce aproape nimic in primele doua-trei luni.
Firma, in schimb, aloca resurse pentru noul-venit: colegii mai vechi ii acorda training, computerul este ocupat, Internetul si telefonul sunt folosite, salariul - situat intre 500 si 1.000 euro - este platit. Se poate intampla (si se intampla frecvent) ca un client sau o firma aflata pe acelasi brand sa isi doreasca programatorul altuia. Pentru ca legislatia din IT este suficient de permisiva, multe dintre firmele aflate in afirmare raman jefuite de "inteligenta", dupa ce anterior investisera bani si sperante.

Firmele IT, in razboi cu Codul muncii

Asemenea multor alte firme de IT (membre sau nemembre ale Asociatiei Romane pentru Industria Electronica si Software, ARIES), ADCOS face un lobby intens pentru acceptarea unui preaviz separat in Codul muncii.
,,In IT nu avem sindicate, asa incat ne luptam cum putem", spune Mariana Duma, Marketing Manager. ,,Noi solicitam ca perioada de preaviz pe domeniul nostru sa fie mai mare de 15 zile.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri