O veche zicala spune ca atunci cand doi se bat castiga al treilea. Ramane de vazut cine va castiga din lupta dintre Intel si AMD, insa ambele companii au raportat pierderi in ultimul trimestru din 2006
Advanced Micro Devices Inc. (AMD), al doilea producator mondial de cipuri dupa Intel Corp. a afisat o pierdere de 574 milioane de dolari (441 milioane euro) in trimestrul patru din 2006, dupa ce in urma cu un an inregistrase 96 milioane de dolari (73,76 milioane euro) profit. Rezultatele AMD au reprezentat o surpriza pe piata, cotatiile producatorului scazand cu cinci procente in orele imediat prezentarii bilantului financiar.

Rezultatele anuale indica o pierdere de 166 milioane de dolari, veniturile ridicandu-se la 5,65 miliarde de dolari. Veniturile AMD in trimestrul al patrulea s-au ridicat la 1,77 miliarde de dolari, sub cele inregistrate in perioada similara din 2005 (1,84 miliarde de dolari), dar peste estimarile analistilor (1,74 miliarde de dolari), scrie presa internationala.

Rezultatele slabe din ultimul trimestru din 2006 au fost cauzate in primul rand de preluarea producatorului de placi grafice ATI, pentru care AMD a platit 5,5 miliarde de dolari. Compania a trebuit sa achite o rata in trimestrul patru din 2006, valoarea acesteia fiind de 550 milioane de dolari, plus un pachet de actiuni convenit in momentul achizitionarii ATI.

Un alt factor care a dus la pierderea AMD si in acelasi timp la scaderea veniturilor este reprezentat de razboiul preturilor pe care compania il duce cu rivalul sa Intel. Pentru a atrage cati mai multi clienti, ambii producatori au redus preturile cipurilor fabricate, acest fapt reflectandu-se in scaderea veniturilor pentru ambele companii.

Intel a raportat saptamana trecuta o scadere de 40% a profitului in ultimul trimestru din 2006, pana la 1,5 miliarde de dolari. Cu toate ca AMD a castigat in ultimul an o cota de piata de 5% in detrimentul Intel, liderul pietei detine un avantaj net, si anume prezenta pe piata a noii sale generatii de cipuri quad-core, AMD urmand sa lanseze primele sale cipuri quad-core in acest an.

Intel a suferit o erodare semnificativa a cotei sale de piata in ultimul an, avand in trimestrul trei din 2006 o cota de 72,9% din piata comparativ cu 82,2% in perioada similara din 2005, potrivit unui studiu realizat de Mercury Research. AMD si-a crescut cota de piata cu cinci procente, castigate in special pe segmentele de cipuri pentru laptopuri si pentru servere de inalta performanta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri