Un browser non-profit ar putea sa sparga monopolul Microsoft
Internet Explorer a castigat razboiul cu Netscape inca de acum trei ani. De atunci, a dominat intreaga piata. Totusi, din cauza monopolului, cei de la Microsoft au inceput sa neglijeze probleme de securitate, permitand aparitia spectaculoasa a Firefox. Internet Explorer pare, sau cel putin parea, sa aiba toate avantajele. Vine inclus in sistemul de operare Windows si datorita pozitiei dominante, majoritatea site-urile de Internet sunt gandite si optimizate pentru browser-ul de la Microsoft.

Si totusi, Mozilla, o organizatie nonprofit, a reusit sa creeze de la zero un browser nou-nout. Firefox este un proiect open-source. Mai exact, codul sursa este pus la dispozitia tuturor si oricine poate contribui la imbunatirea lui. Firefox a fost downloadat de peste 44 de milioane de ori si a atins peste cinci la suta din piata browserelor. Noua din zece PC-uri folosesc in continuare Internet Explorer, insa succesul inregistrat, aproape peste noapte, de Firefox reprezinta cu adevarat un semnal de alarma pentru Microsoft. Firefox a lovit exact unde ii doare mai tare pe cei de la Microsoft, la capitolul securitate. Browserul de la Mozilla ruleaza independent de sistemul de operare, si gaurile de securitate din browser nu afecteaza tot sistemul.

In plus, Internet Explorer foloseste tehnologia ActivX, mici programe care se downloadeaza automat atunci cand sunt vizitate anumite site-uri de Internet. In cele mai multe cazuri, ele ajuta la imbunatatirea unui site cu muzica si animatii. Totusi, ele pot fi folosite si de catre hackeri pentru a obtine controlul unui calculator. Firefox a venit si cu unele facilitati dupa care utilizatorii tanjeau de mult, precum blocarea ferestrelor pop-up cu reclame sau tab browsing (posibilitatea de a naviga pe mai multe site-uri fara sa fie nevoie de deschiderea mai multor browsere). Aceste mici facilitati ajuta foarte mult la simplificarea navigarii pe Internet. Totusi, lucrurile nu sunt asa de roz pentru Mozilla si browserul sau.

Nu toate site-uri pot fi vazute de catre Firefox, in special cele care folosesc tehnologia ActivX, din cauza faptului ca multe site-uri sunt optimizate pentru Internet Explorer. De curand, au fost descoperite unele deficiente mari de securitate ale Firefox, ceea ce a ciobit un pic din imaginea browser-ului, chiar daca aceste probleme au fost rezolvate in ultima versiune. Succesul browserului de la Mozilla se datoreaza tocmai increderii pe care utilizatorii o acorda securitatii Firefox, iar astfel de stiri nu fac altceva decat sa lucreze in favoarea Microsoft. De fapt, problemele de securitate ale Firefox au dovedit ca nu exista o solutie de navigare pe Internet 100% sigura.

Specialistii avertizeaza ca, o data cu cresterea popularitatii Firefox, hackerii isi vor indrepta mai mult atentia catre produsul Mozilla si vor cauta gaurile de securitate, exact cum au facut in cazul Internet Explorer. Una peste alta, Firefox a dovedit, pentru moment, ca este mai dinamic si mai sigur decat batranul Internet Explorer. Acesta a fost imbunatatit din toate punctele de vedere dupa aparitia Firefox, dar poate un pic cam tarziu. Microsoft a dovedit, intr-un fel, ca se gandeste la problemele utilizatorilor abia atunci apare concurenta.

Firefox

Lasarea Firefox de catre organizatia nonprofit Mozilla a facut multe valuri pe o piata dominata de Internet Explorer. Firefox a reusit sa satisfaca nevoia utilizatorilor de securitate si de simplificare a navigarii pe Internet. Firefox a fost downloadat de peste 44 de milioane de ori si a atins peste 5% din piata browserelor. Browserul de Mozilla ruleaza independent de sistemul de operare, si astfel gaurile de securitate din browser nu afecteaza tot sistemul. Firefox a adus, pe langa o securitate mai mare si o serie de mici functionalitati, precum pop-up blocker si tab-browsing, pe care utilizatorii le doreau cu mult inainte de aparitia browserului de la Mozilla.

Netscape 8.0 (beta)

AOL incearca sa relanseze batranul Netscape si sa reinceapa vechiul razboi cu Internet Explorer. Chiar daca Firefox devine pe zi ce trece mai popular, acesta nu poate vedea toate site-urile de pe Internet, din cauza ca multe dintre ele sunt gandite si optimizate pentru Internet Explorer. Noul Netscape, inca in perioada de teste, rezolva aceasta problema. Permite utilizatorului sa navigheze in sigurata cu ajutorul tehnologiei Firefox, si atunci cand este nevoie, foloseste tehnologia Internet Explorer pentru site-urile pe care Firefox nu le poate vizita. Netscape vine si cu noi functionalitati, precum un utilitar antispyware.

Internet Explorer

Dupa aparitia Firefox, cei de la Microsoft au realizat ca pozitia lor dominanta in piata nu le permite sa ignore nevoile utilizatorilor. O data cu update-ul SP2 al sistemului de operare Windows, a venit si o imbunatatire substantiala a lui Internet Explorer. Succesul Firefox nu inseamna neaparat inceputul sfarsitului pentru browserul de la Microsoft. Sa nu uitam ca Internet Explorer are un mare avantaj. Este integrat in sistemul de operare Windows, iar Firefox nu este neaparat un program fara nici un fel de probleme de functionalitate sau de securitate. Specialistii preconizeaza ca urmatoarea versiune a browserului Microsoft va oferi cel putin ceea ce ofera browserul de la Mozilla.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri