Microsoft si Apple se pregatesc sa profite de noua generatie de procesoare pe 64 de biti, promitand sisteme de operare mai sigure si mai rapide.
Computerele personale au avut de asteptat un sfert de secol pana sa treaca la procesoare si sisteme de operare pe 64 de biti. In anii 80, PC-urile foloseau sisteme pe 16 de biti. In anii 90 a fost adoptat pe scara larga sistemul pe 32 de biti (pe care il folosim si astazi). Acum lumea computerelor se pregateste sa treaca in masa la 64 biti. Atat AMD, cat si Intel au inceput sa produca astfel de procesoare pe scara larga, iar sistemele de operare sunt pregatite pentru un nou succes comercial.

VITEZA.

Plastic vorbind, numarul de biti inseamna cantitatea de informatie pe care un sistem o poate procesa simultan. Ca o teava prin care curge apa. Daca teava este mai groasa, curge mai multa apa. Cu cat sunt mai multi biti, se proceseaza mai multa informatie intr-un timp mai scurt.

Cei de la AMD spun ca utilizatorii procesoarelor pe 64 de biti vor simti o crestere a vitezei in medie cu 10% daca vor folosi un sistem de operare pe 64 de biti. Asta nu inseamna ca orice aplicatie se va misca mai repede. Cele mai multe programe au fost create pentru a functiona bine pe 32 de biti. Pentru ca diferenta sa devina vizibila, programele vor trebui refacute pentru 64 de biti.

Cu noua tehnologie, utilizatorii vor beneficia de cresterea vitezei, agilitatii si timpului de raspuns al unui PC, spune Brad Goldberg seful echipei care se ocupa de Windows 64. Ca un exemplu, editarea fotografiilor se va face cu 50% mai repede, spune reprezentantul Microsoft. In cazul editarii video, unele procese se for desfasura de mii de ori mai repede decat pe sistemele traditionale.

SIGURANTA.

Partea frumoasa este ca mutarea de la 32 la 64 de biti nu este una costisitoare, spun cei de la Microsoft. Windows costa la fel de mult pe un sistem de 64 de biti ca si pe unul de 32 de biti. In plus, noua tehnologie este mult mai sigura. A fost imbunatatit modul de procesare a programelor, astfel incat, daca un virus ataca, va fi impiedicat sa preia controlul PC-ului, explica Goldberg.

Cele mai multe imbunatatiri aduse Windows ar trebui sa aiba loc o data cu lansarea comerciala a sistemului de operare Longhorn urmasul XP. Din pacate, finalizarea s-a prelungit mai mult decat prevazusera initial creatorii sai.

LUPTA STRANSA

Microsoft planuieste sa livreze noul sistem de operare Longhorn in a doua jumatate a anului viitor, pentru a fi disponibil comercial inaintea Sarbatorilor de iarna.

Intre timp, Apple a lansat Tiger, cea de-a cincea versiune a Mac OSX. Unii experti spun ca este de departe cel mai bun sistem de operare creat vreodata si ca sunt sanse foarte mici de a fi egalat in curand.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri