Cecul, biletul la ordin si cambia in forma electronica vor fi recunoscute ca instrumente de plata, din 2008, potrivit unor proiecte de lege elaborate de Ministerul Economiei si Finantelor privind modificarea legislatiei in vigoare din 1934 care admite doar instrumentele originale, in forma fizica.
Elaborarea celor doua proiecte de lege a fost necesara, potrivit notelor de fundamentare, intrucat actuala legislatie asupra cecului, cambiei si biletului la ordin, care dateaza din 1934, nu a fost modificata esential de la introducerea sistemelor electronice si prevede, prin urmare, recunoasterea acestora exclusiv in original, fapt care poate genera in practica bancara riscuri semnificative, precum frauda, alterarea informatiilor, distrugerea sau pierderea acestora in circuitului bancar.

Astfel, in Romania, cecurile, cambiile si bilete la ordin interbancare trebuie schimbate intre institutiile de credit, in casele de compensare din fiecare oras resedinta de judet. Procedura actuala nu difera fata de cea folosita in 1930, in timp ce la nivel mondial aceste instrumente de plata sunt procesate automat prin captarea in format electronic a imaginilor instrumentelor de plata.

Proiectele de lege prevad prezentarea electronica la plata a cecului, cambiei si biletului la ordin, mai exact a unei imagini semnate digital, transmise in forma dematerializata prin reteaua interbancara securizata, incepand din 2008.

Proiectele de lege aduc si alte modificari legilor aflate in vigoare. Astfel, este clarificat cuprinsul semnaturilor de pe cec, cambie si ordin la plata, precizandu-se ca orice instrument trebuie sa cuprinda numele si prenumele persoanei fizice sau juridice, precum si semnatura olografa a reprezentantului legal al acesteia.

Totodata, se stabileste un termen unic de prezentare la plata indiferent daca sunt platibile in localitatea in care au fost emise sau nu, respectiv un termen de 15 zile, ca si faptul ca nu mai sunt platibile daca prezentarea la plata este inaintea datei de emitere. De asemenea, sunt eliminate foaia de prelungire, pe care erau inscrise girurile, avalurile sau protestul, din cauza faptului ca acestea erau putin utilizate, si referirile de pe verso care vor fi inscrise pe recto.

Institutiile de credit nu sunt obligate sa foloseasca procesarea electronica si pot recurge la aceasta numai daca au incheiat acorduri bilaterale sau multilaterale pentru participarea la un sistem de plati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri