Asociatia pentru Protectia Consumatorilor a anuntat ca peste 600.000 de bucuresteni sunt expusi zilnic radiatiilor electromagnetice generate de antenele GSM amplasate necorespunzator.
Reprezentantii acestei organizatii spun ca in aprilie 2006 au inceput o campanie nationala de constientizare a pericolelor generate de folosirea excesiva a telefoniei mobile si de amplasare haotica a antenelor GSM, dar in acest interval, autoritatile nu au luat masuri de reglementare a amplasarii acestor echipamente.

"Romania are cea mai proasta legislatie din lume privind marimea maxima a parametrului densitatea de putere a campului electromagnetic generat de antenele GSM", au declarat reprezentantii Asociatia pentru Protectia Consumatorilor.

Asociatia precizeaza ca din cele 80 de primarii carora li s-a solicitat sa realizeze o hotarare de consiliu prin care sa se reglementeze amplasarea rationala a antenelor GSM, doar cele din Aiud si Orastie au realizat acest lucru. Organizatia spune ca normele europene referitoare la amplasarea acestor echipamente prevad o distanta de 200 de metri fata de locuinte si de 500 de metri fata de spitale, unitati de geriatrie si unitati de invatamant.

Referindu-se la tara noastra, organizatia spune ca "antenele GSM se amplaseaza in cele mai frecvente situatii pe terasele blocurilor de locuinte, terasele spitalelor si in apropierea unitatilor de invatamant, iar aceste amplasamente nu sunt marcate cu placute de identificare pentru a se cunoaste beneficiarul acestora, asa cum prevede legea privind autorizarea lucrarilor de constructii".

Membrii organizatiei mai reclama faptul ca in cazul blocurilor de locuinte, proprietari nu sunt informati in legatura cu consecintele inchirierii terasei pentru amplasarea unor antene GSM in cazul celor care au afectiuni medicale ce necesita proteze cardiace, defibrilatoare implantabile sau proteze auditive.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor sustine ca a primit 272 de sesizari pe aceasta tema. O parte dintre acestea reclamau aparitia unor afectiuni dobandite ulterior amplasarii antenelor GSM, cum ar fi cefalee, tulburari vizuale, oboseala cronica, somn agitat, tulburari de comportament, dificultati de concentrare, schimbari ale starii de spirit, slabiciune musculara, afectiuni ale glandei tiroide, diferite forme de cancer. De asemenea, unele sesizari se refereau la faptul ca antenele au fost amplasate fara a fi obtinut acordul a 51 la suta din proprietari si acordul celor de la ultimul etaj.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri