Desi programatorii romani isi vand mai scump pielea decat colegii de suferinta si concurenta din India, China, Bulgaria sau Cehia, outsourcingul romanesc va atrage in 2005 peste 500 de milioane de euro.
Peste 31.000 de programatori lucreaza in acest moment in Romania pentru proiecte IT si subsidiare ale companiilor din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franta, Germania, Japonia si Hong Kong. Din 2002 pana la sfarsitul anului trecut, Romania a exportat produse IT in valoare de aproximativ 1,8 miliarde dolari, in conditiile in care firmele romanesti care isi ofera serviciile de outsourcing pe piata internationala de software si servicii practica, in medie, preturi cuprinse intre 17 si 21,4 euro/ora de programare.

"Se poate observa o usoara crestere a preturilor din Romania, justificata printr-o scadere a ofertei de specialisti in IT din Romania. Totusi, si in aceste conditii, pretul mediu pe ora, 18 euro, ne situeaza in avantaj fata de celelalte tari din Europa de Est", spune Adrian Pintilie, consultant independent.

Cu doar 2% din totalul firmelor active in economie la sfarsitul anului 2002, veniturile inregistrate de firmele TIC reprezinta peste 4% din totalul cifrei de afaceri inregistrate la nivel national de catre societatile comerciale active si peste 7,6% din profitul net. "Exista in Romania un model specific, care nu se intalneste decat in cateva tari ale lumii: outsourcing-ul, aproximativ jumatate din piata IT. Sunt tari specializate in acest tip de activitate, prima dintre ele fiind India", spune consultantul Pierre Audoin.

O exceptie printre tarile europene este Irlanda, cu mari resurse de mana de lucru la preturi mici, implicata mai ales in call-center, cei de acolo fiind vorbitori de engleza. Dar astazi nivelul de viata a crescut, iar acest tip de activitate este pe cale de disparitie.

Se va intampla si in Romania, pentru ca tari cum ar fi China vin tare din urma. Firmele romanesti care au raspuns la studiu au in medie sapte ani de activitate in domeniul dezvoltarii de software si au in prezent peste 20 de programatori. Chiar daca media este cuprinsa intre 17 si 21,4 euro/ora, pretul pe ora de lucru variaza de la caz la caz, in functie de experienta si expertiza fiecarei companii in parte si a angajatilor acesteia, precum si de marimea si durata proiectelor.

Filiala in Romania, o alternativa

O alternativa la serviciile de outsourcing clasice o reprezinta investitiile directe in Romania ale firmelor producatoare de solutii software. Multe firme internationale au decis sa lucreze direct cu programatori romani, lucru ce a dus la cresterea cererii si a tarifelor pe piata fortei de munca de profil. Astfel, a aparut o serie de centre locale sau regionale de dezvoltare software, menita sa sustina dezvoltarea globala a unor afaceri multinationale. Dar cum este mai avantajos? Si pentru cine? Deschiderea unei filiale si dezvoltarea de soft in Romania este mai ieftina, avantajul fiind in favoarea companiilor. Dezavantajul este insa de partea fortei de munca, deoarece programatorii, care, desi castiga mai bine decat media in Romania, castiga si dramatic mai putin fata de colegii de la compania-mama.

Din analizele Asociatiei Nationale a Industriei de Software si Servicii pe 2005, exportul de software, ce include si outsourcing-ul plus piata interna, ar putea depasi 500 de milioane de euro, in conditiile in care exportul va depasi cu mult vanzarile pe piata interna. Piata de outsourcing va creaste, fiind vorba mai ales de companiile mici, pentru ca marile companii vor prefera sa exporte software. Conform statisticilor internationale, companiile interesate de outsourcing isi aleg partenerii in functie de urmatoarele criterii: pretul - 65%, calitatea in proportie de 51%, termeni flexibili pentru contract - 39%, reputetia furnizorului - 34%, scopul resurselor - 28%.

Cine si cat exporta software

- 1 miliard dolari anual: aproximativ 20 de tari cu traditie in tehnologia de varf: SUA, Marea Britanie, Irlanda, Israel, India etc.;

- 1 miliard de dolari pana in 2010: Rusia si China;

- 10 milioane dolari: aproximativ 20 de tari, printre care Romania, Bulgaria, Filipine, Brazilia, Mexic, Pakistan;

- 10 milioane dolari: aproximativ 20 de tari, unele stimulate guvernamental: Cuba, Iordania, Egipt, Bangladesh, Vietnam.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri