Compania de telecomunicatii RCS & RDS intentioneaza sa atraga 500 milioane dolari prin listarea la bursa de la Londra a unui pachet de 15% din actiuni, in luna decembrie, conform Forbes
Compania este astfel evaluata pe Bursa din Londra la 3,5 miliarde de dolari. Anul trecut, RCS & RDS a raportat o cifra de afaceri de 781.3 milioane lei, in crestere cu peste 95% fata de 2005, cand a raportat o cifra de afaceri de 397.7 milioane lei. Anul trecut, RCS & RDS a obtinut un profit net de 122,7 milioane lei, potrivit informatiilor publicate pe pagina de internet a Ministerului Finantelor.

Presedintele companiei, Alexandru Oprea, a spus ca acesti bani vor fi folositi pentru extinderea in centrul si estul Europei, urmand ca furnizorul sa-si dezvolte serviciile de televiziune prin cablu si satelit, retea de internet, servicii de telefonie fixa, dar si servicii de telefonie mobila 3G. Un purtator de cuvant al companiei a precizat ca firma preconiza sa-si listeze actiunile de la inceputul lui decembrie.

Compania va lista actiunile sub forma de certificate globale de depozit (GDR), Reuters noteaza ca valoarea de piata a companiei este de aproximativ 3,5 miliarde dolari.

Morgan Stanley si UBS Investment Bank au fost numiti consultanti ai companiei romanesti in procesul de listare pe bursa din Londra.

“Acesta este un moment extrem de important in evolutia societatii si suntem incantati sa aducem RCS & RDS, unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii integrate de televiziune si telecomunicatii, pe piata londoneza. Listarea va intari prezenta noastra in Europa Centrala si de Est si ne va oferi, in acelasi timp, capitalul necesar pentru dezvoltarea in continuare a activitatilor noastre curente", a mai spus Oprea.

Compania RCS & RDS ofera servicii de televiziune prin cablu RCS, telefonie fixa RDS.Tel, servicii de televiziune prin satelit Digi TV, internet RDS.Net si RDS.Link, deservind in total peste doua milioane de abonati la nivel national.

Principalul actionar al companiei este Cable Communications Systems (Olanda) - 95,869. Restul de actiuni sunt detinute de 16 persoane fizice, cu participatii individuale sub 1% din capitalul social al RCS&RDS.

Ce inseamna GDR?

Actiunile de tipul GRD (Global Depositary Receipts) sunt titluri financiare ce permit unei companii sa obtina capital vanzand pe pietele internationale participatii in cadrul societatii.

Practic, emisiunea de certificate de depozit da posibilitatea emitentilor sa acceada pe piete internationale puternice. Certificatele de depozit (Depository Receipts) sunt titluri de valoare derivate, negociabile, emise de regula ca titluri nominative in forma dematerializata, evidentiate prin inscrieri in cont.

Sub forma Ceritificatelor Globale de Depozit au mai fost cotate pe bursa din Londra si actiunile Bancii Turco-Romane, banca intrata in faliment in 2000.

Listarea RCS&RDS ar fi a doua operatiune de acest tip derulata de o companie romaneasca pe Bursa din Londra, dupa ce anul trecut grupul farmaceutic A&D Pharma a inceput tranzactionarea actiunilor sale pe aceeasi platforma, printr-o oferta publica initiala in cadrul careia a vandut 30% din actiuni, pentru 120 de milioane de euro.

De asemenea, Flamingo International, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de retail de IT, intentioneaza sa se listeze pe pietele externe prin emiterea de certificate de detinere de actiuni (Global Depositary Receipts - GDR), aceasta operatiune urmand sa aiba loc pe piata londoneza.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri