Trecere in revista a serviciilor video si de date, precum si ale unor telefoane disponibile de la cei doi operatori
O piata spectaculos de avida dupa noutati si doi operatori intr-o perpetua competitie. Acestea ar fi, foarte pe scurt, motivele pentru care astazi ne putem bucura de servicii precum 3G, transferul de date la mare viteza si divertismentul mobil, totul de pe telefonul din buzunar. Avem deja un operator care a lansat serviciile 3G si un altul care si-a imbunatatit dramatic oferta de divertisment mobil pana la inaugurarea serviciilor similare.

Va invitam sa aflati cate ceva despre ceea ce va ofera Connex si Orange, si la ce va puteti astepta de la doua dintretelefoanele disponibile de la cei doi operatori. Nu am executat ample teste de laborator, nu dorim sa va dam lectii cum sa vacheltuiti sau nu banii, ci dorim sa va impartasim - cat de obiectiv, veti trage fiecare concluzia - experienta noastra.

Desigur, Connex 3G

Incepem, nu in ordine alfabetica a operatorilor, ci a importantei serviciului lansat, cu Connex 3G, dand astfel Cezarului ce e al Cezarului. Desigur, fiecare dintre dumneavoastra a aflat cate ceva despre lansare fie de la televizor, fie din ziare, si a urmarit, poate, video-apelul efectuat de presedintele Romaniei, Traian Basescu si ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy. Cum functioneaza insa telefoanele si aplicatiile 3G, dupa lansarea oficiala, vom incerca sa va povestim noi pe scurt, din cele experimentate de noi cu un telefon Motorola V975, cel mai accesibil telefon din oferta operatorului.

Cateva cuvinte in primul rand despre V975, pe langa parerile noastre, expuse sintetic tot in aceasta pagina. Per ansamblu, Motorola V975 isi merita investitia, mai ales pentru cei care sunt in primul rand interesati de video-apeluri si conectarea la Internet prin Connex 3G a unui PC, mai ales ca design-ul telefonului este unul reusit, iar amatorii de aparate cu clapete vor fi, desigur, satisfacuti. Exista, ce-i drept, problema duratei de utilizare a bateriei, dar aceasta poate fi imputata, deocamdata, oricarui telefon 3G, prin definitie mare consumator de energie.

Cate ceva despre video-apel

O experienta socanta, fantastica, incredibila, emotionanta. Sau nimic din toate acestea. Ori, poate tocmai opusul? E greu sa impartasesti altcuiva experienta atat de personala a unui video-apel, sau sentimentele pe care le incerci chiar si inainte de a hotari sa initiezi unul, astfel ca, mai degraba, va vom spune cate ceva despre cum a functionat tehnic serviciul (in calitate de simpli utilizatori).

Testat intre Bucuresti si DN1, video-apelul a "mers" perfect, cu o foarte buna sincronizare intre imagini si sunet, fara intreruperi de imagine. Incercand acelasi lucru cu ambii posesori de V975 in Bucuresti, am constatat ca exista locuri si momente cand telefonul indica 2 sau 2,5G in loc de 3G, ceea ce inseamna ca un apel video nu poate fi nici primit, nici efectuat. Dupa opinia noastra, de nespecialisti, acoperirea este insa una buna, fiind mult mai numeroase locurile din care am reusit sa video-vorbim decat cele din care nu.

Concluzia noastra: daca sunteti in dubiu, nu ratati oportunitatea: video-apelul mobil nu se compara cu webcam-ul atasat pur si simplu unui PC.

In ceea ce priveste conectarea PC-ului la Internet prin conexiunea 3G, creata automat pe calculator de software-ul cu care vine cu telefonul, putem spune ca viteza chiar ne-a luat prin surprindere, fiind peste cea oferita de cablul TV, paginile web cu o sumendenie de continut incarcandu-se rapid.

Mai mult decat a va spune ca experienta 3G merita incercata si ca video-apelurile si conexiunea Internet sunt peste asteptari, nu ne ramane decat sa va invitam sa trageti propriile concluzii si sa traiti diversele experiente si emotii asociate serviciului, pe propria piele.

Pana la 3G, nici Orange nu sta degeaba

Dupa cum spuneam, nu ne-am propus ca prin articolul de fata sa facem comparatii detaliate, ci doar sa prezentam cateva dintre serviciile si telefoanele de top disponibile de la cei doi operatori. Termenul comparatie nu isi are de altfel locul aici, aceasta fiind imposibila si pentru ca Orange nu si-a lansat inca serviciile 3G, iar telefonul utilizat de noi nu beneficiaza de tehnologia EDGE, ci doar de cea GPRS.

Precizand deci ca e vorba de o trecere in revista a ofertelor, sa incepem prin a preciza ca "partener" de teste ne-a fost varful de gama specific Orange, telefonul SPV C500, "cel mai mic smartphone din lume", potrivit operatorului.
De altfel, cererea peste asteptari a facut ca imediat dupa lansare, la sfarsitul anului trecut, sa existe o criza de telefoane, care erau disponibile mai degraba pe orange.ro decat in magazine.

SPV, un necunoscut de marca

In cateva cuvinte, putem spune ca SPV C500 nu trebuie sa provoace complexe posesorului, doar pentru ca nu e de marca: numeroasele aplicatii si functii, precum si ecranul foarte mare, bateria ce rezista mult inclusiv in conditii de utilizare a telefonului ca MP3 player il fac o oferta extrem de atractiva. Mai ales dupa ce lansarea serviciilor 3G de la Connex a fortat, banuim, Orange sa ii reduca sensibil pretul.

Folosind fie Internet Explorer-ul incorporat, fie browserul Opera (disponibil gratuit pe web), SPV devine o unealta mobila extrem de puternica si utila atat pentru divertisment, cat si pentru afaceri.
Dintre avantaje, am enumera: accesarea internetului, aproape fara restrictii (legate de limbajul in care a fost realizata pagina web), posibilitatea de a instala pe telefon o aplicatie de mesagerie instantanee compatibila cu Yahoo!, AOL, MSN si ICQ pentru a tine legatura permanent cu cei dragi sau cu partenerii companiei, in paralel cu ascultarea in casti a melodiei preferate. SPV incarca relativ rapid pagini web complexe, chiar si folosind conexiunea GPRS, conexiunea fiind ceva mai rapida in cazul Orange WAP.

Pana la EDGE te mananca GPRS-ul

In cazul din urma, oferta este extrem de variata, compania adaugand cu doar cateva zile in urma continut nou in urma parteneriatului cu PRO TV, pe langa oferta deja existenta - stiri Antena1, videoclipuri muzicale, fitness cu... Nicoleta Luciu (desi e greu de imaginat ca cineva acceseaza clipul respectiv in ideea de a urma indicatiile d-rei Nicoleta).

Din pacate, repetatele incercari de a testa serviciile video s-au soldat cu un semiesec, anume intreruperea videclipurilor sau a transmisiilor in direct dupa maximum 20 de secunde.

Eroarea de retea a fost explicata de Serviciul cu clientii al companiei Orange fie prin viteza redusa asigurata de GPRS, fie de multitudinea de conexiuni simultane catre continutul video ale altor clienti Orange. Banuim insa ca un telefon dotat cu tehnologia EDGE poate asigura o vizualizare fara probleme a diverselor clipuri sau transmisii in direct.
Dupa cum se vede, Orange chiar nu a stat pe loc, ci chiar si-a asaltat clientii cu o sumedenie de video-oferte care de care mai tentante, multitudinea acestora (si a surselor continutului) putand constitui chiar un avantaj in fata competitiei, de indata ce va lansa si serviciile 3G.

Orange SPV C500

Puncte tari

- durata bateriei si incarcarea acumulatorului prin portul USB al PC-ului, care face aproape inutil incarcatorul pentru priza
- pretul, diminuat cu cateva zeci de dolari, dupa lansarea Connex 3G
- raspuns foarte usor si rapid la comenzi, in ciuda unor extrem de rare blocari ale telefonului, provocate probabil de Windows
- ecran pur si simplu urias, cu o buna rezolutie
n o data instalat si browserul Opera, internetul poate fi explorat aproape fara restrictii
- modul avion al telefonului, care, dupa cum o si sugereaza, intrerupe comunicatiile radio ale aparatului, care poate fi astfel folosit si in timpul zborului

Puncte slabe

- mufa usor sensibila a castilor: dupa cateva luni de utilizare, telefonul nu sesiseaza uneori "renuntarea" la casti astfel ca nu se poate raspunde la apeluri decat prin reconectarea castilor (telefonul nu renunta prin comenzi software la profilul Casti ci doar dupa ce "realizeaza" deconectarea castilor)
- practic, nici o posibilitate de a administra telefonul cu ajutorul PC-ului, afara de facilitatea (utila) de a sincroniza persoanele de contact, calendarul si activitatile cu Microsoft Outlook
- aplicatiile nu pot fi inchise, decat cu rare exceptii, astfel ca "parasirea" acestora nu duce automat si la eliberarea resurselor telefonului, de unde si alterarea performantelor; procedeul de inchidere al aplicatiilor se face prin "Task Managerul" similar cu cel de pe Windows-ul instalat pe PC-uri, doar ca este ascuns undeva intr-un meniu

Motorola V975

Puncte tari

- designul, robustetea aparatului
- functiile de management al apelurilor: posibilitatea de a "taia" rapid vibratiile si sonorul de la un apel pe care nu doriti sa il preluati, posibilitatea de a selecta ultimele numere formate cu ajutorul butonului de la casca si al celor exterioare ale telefonului, si de a initia apelul fara a deschide telefonul
- software cu functii bogate de administrare a telefonului prin PC, in afara sincronizarii contactelor cu Outlook-ul
- pret atractiv pentru un terminal 3G, mai ales daca este achizitionat cu reducerea oferita de Connex

Puncte slabe

- durata de viata redusa a bateriei, combinata cu absenta unei functii de incarcare prin portul USB a acumulatorului. Atasati incarcatorul pentru priza la cheile de la casa si birou!
- telefonul este livrat fara nici o aplicatie (Java) instalata. Spre exemplu, este inclus doar un browser WAP - cine doreste mai mult trebuie sa-si caute browsere xhtml sau jocuri
- tasta care permite accesarea unor functii suplimentare este situata nu foarte la indemana, ceea ce duce la apasarea altor taste


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri