Fondul polonez de investitii in tehnologie MCI Management are de investit aproximativ 20 de milioane de euro in firme atractive din Internetul romanesc, mai ales in Web 2.0 si e-commerce, dar si in companii din sectorul telecomunicatiilor, dupa doi ani de scanare a industriei locale de IT&C, a declarat pentru Wall-Street Tomasz Czechowicz, director executiv (CEO) in cadrul MCI.

“Urmarim de doi ani investitii de cateva milioane de euro, in companii de publishing online, firme de comert online, dar si furnizori de servicii conexe pentru utilizatorii de telefonie mobila. Am ajuns sa cunoastem foarte bine piata din Romania dupa doi ani de tatonari”, a spus Tomasz Czechowicz, invitat special la Zilele Biz.

Oficialul polonez estimeaza ca prima tranzactie pe piata locala va fi finalizata in urmatoarele 12 luni, poate si mai curand. Reprezentantii fondului MCI Management vor avea peste doua saptamani o intalnire regionala in Bulgaria, unde vor analiza posibilitatile de investitii pe piata romaneasca.

“Am avut negocieri avansate de a intra intr-un business local de pe Internet, insa ne-am oprit pentru ca nu am ajuns la o intelegere cu privire la pret. Evaluarea companiei a fost foarte ridicata si, in cele din urma, antreprenorii au vandut catre un alt investitor financiar”, a explicat Czechowicz, fara a nominaliza compania vizata.

Potrivit unor surse din piata, polonezii au negociat preluarea unui pachet de actiuni in cadrul companiei Neogen, care administreaza site-ul de recrutare online bestjobs.ro. In cele din urma, fondul american de investitii Tiger Global Management, impreuna cu un alt fond de investitii, olandez, a achizitionat un pachet minoritar de actiuni al companiei Neogen.

“Spre surprinderea noastra, am investit mai intai in Bulgaria fara sa fi incheiat vreo tranzactie in Romania”, enunta Tomasz Czechowicz. Intel Capital si MCI Management au anuntat de curand realizarea unei investitii in compania Nexcom Bulgaria, un operator alternativ de telecomunicatii, care realizeaza acum o retea nationala WiMax pentru a oferi un pachet de servicii de voce si internet wireless.

Oficialul polonez apreciaza ca piata locala de e-commerce si cea a publicitatii online nu sunt suficient de bine dezvoltate in comparatie cu pietele din Cehia si Polonia, avand un decalaj de 3-4 ani fata de aceste doua tari. “Cu toate acestea, pe partea de online, Romania ocupa a treia pozitie in regiune ca ritm de crestere, dupa Cehia si Polonia”, a punctat Czechowicz.

De asemenea, Tomasz Czechowicz explica ca este cam tarziu pentru investitii de tip venture capital in start-up-uri din Internetul romanesc. “Acest scenariu de investitie a reprezentat o buna oportunitate in urma cu doi ani, insa astazi piata a evoluat, astfel incat tintele de achizitie sunt mai complexe”, a explicat oficialul polonez.

MCI a investit in mai multe companii din sfera online, cel mai relevant exemplu fiind compania Banker.pl, compania care detine un portal financiar foarte apreciat cu acelasi nume, in care au fost investite mai multe milioane de euro si care s-a listat la bursa din Varsovia.

MCI Management este listata pe bursa din Varsovia, iar valoarea de piata a companiei este de a 250 milioane de euro, de zece ori mai mult decat in urma cu doi ani. Fondul de investitii polonez a investit pana acum in 35 companii si a realizat 11 exit-uri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri