Cele doua formate de stocare rivale de inalta definitie, care ar trebui sa se succeada DVD-ului (disc optic de stocare), au atras anul acesta un numar mare de clienti, Blu-ray-ul avand vanzari mai mari decat HD-DVD, desi competitia este departe de a fi incheiata, informeaza editia electronica a CNN Money.
Sony a vandut 2,7 milioane unitati Blu-ray (incluzand pe cele incorporate in console), in timp ce adversarii de la Toshiba au reusit sa vanda doar 750.000 playere HD-DVD in America de Nord de la 1 decembrie, potrivit publicatiei citate.

Toshiba a lansat unitatea de stocare de inalta definitie in aprilie 2006, iar Sony a inceput sa vanda Blu-ray-ul in luna iunie a acestui an. Cifre pentru vanzari nu au fost facute publice, insa specialistii spun ca vanzarile sunt in crestere pentru ambele formate.

"Multa lume a privit vanzarile de hardware ca pe un lucru bun, dar ar trebui sa ne uitam la vanzarile de continut, nu la cele de hardware", considera Andy Parsons, senior vice president pentru planificarea produselor la Pioneer Home Entertainment Group si presedindele Blu-ray Disc Association Promotions Committee (grup care se ocupa de promovarea unitatii Blu-ray).

Blu-ray a vandut, de la 1 decembrie, patru milioane de titluri software compatibile in Statele Unite, in timp ce rivalii au vandut doar 2,6 milioane titluri pentru formatul HD-DVD, astfel filmele in format Blu-ray le-au depasit cu doi la unu pe cele in format HD-DVD, spune oficialul Pioneer. Cel mai mare inconvenient pentru oricare dintre cele doua unitati de stocare este incompatibilitatea continutului de la un format la altul, la care se adauga faptul ca discutrile high definition nu pot rula decat in playere duale, care sunt destul de costisitoare.

Insa cel mai mare rival al noilor formate de stocare este DVD-ul. "Daca ne uitam la competie, vom vedea ca de fapt nu este vorba despre Blu-ray", spune Ken Graffeo, oficial al grupului de promovare pentru HD-DVD. "Oamenii sunt foarte multumiti de DVD-urile lor", sustine acesta.

Toshiba a incercat prematur sa impinga discul HD-DVD pe piata, spune Parson. DVD-ul a avut nevoie de trei ani ani ca sa devina un produs de masa, iar cele doua formate sunt pe piata doar de 18 luni, spune Parson. In plus, doar o treime din gospodariile americane au HDTV-televiziune de inalta definitie (high definition television, sistem digital de difuzare a programelor televizate la o rezolutie mai mare decat sistemele traditionale), ceea ce inseamna ca multi consumatori nu sunt inca pregatiti pentru discurile de inalta definitie.

Deocamdata, Toshiba este singurul producator pentru playerul HD-DVD, in timp ce Blu-ray etse produs de companii ca Sony, Panasonic, Philips, PHG, Pioneer si Samsung.

Discurile Blu-ray au avut o evolutie buna pana cand studiourile Paramount Pictures si Dream Works au anuntat in luna august ca vor produce in exclusivitate filme pentru HD-DVD. Cele doua studiouri de filme sprijinisera anterior ambele formate. NBC Universal sprijina de asemenea formatul HD-DVD. Patru studiouri sustin acumin exclusivitate formatul Blu-ray: Sony, MGM, Walt Disney si Twentieth Century Fox.
Warner Bros este singurul studio care sprijina ambele formate.

Michael Bay, director de filme s-a plans, pe site-ul sau oficial, ca Microsoft ofera ofera spijin financiar pentru HD-DVD doar pentru ca vrea ca ambele formate sa esueze. "Este un secret murdar despre care nu vorbeste nimeni", a spus Bay, directorul filmului Transformers. Insa oficialii Microsoft au negat acesta acuzatii, spunand ca sprijina tabara celor de la Toshiba pentru a-i impiedica pe rivalii de la Sony sa castige in razboiul consolelor.

Ambele tabere vor sa participe la INternational Consumer Electronic Show, in ianuarie, la Las Vegas. Oficialii HD-DVD vor discuta despre scaderea pretului, in timp ca reprezentantii Sony vor miza pe faptul ca dispun de mai mult continut pe care consumatorii il vor putea cumpara. Se pare insa ca acest razboi indeparteaza potentialii cumparatori, care asteapta ca unul dintre cele doua formate sa aiba cresteri mi mari pe piata, sustin analistii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri