Dupa un an 2007 foarte bun pe piata IT, cresterea nu va mai fi la fel de sustinuta si in 2008, ritmul de crestere fiind inferior celui de anul trecut.

Valoarea pietei IT din Romania ar putea creste anul acesta pana la 1,37 miliarde euro, cu 11% mai mult fata de anul trecut, insa se preconizeaza o scadere a ritmului de crestere fata de cel din 2007, se arata intr-un studiu al IDC. In 2007 piata IT a avut o crestere de 16,7%.

Segmentul de hardware va ramane cea mai importanta componenta a pietei IT din Romania in 2008, ca urmare a cererii foarte mari pentru PC-uri. Desi desktop-urile vor depasi notebook-urile ca numar de unitati vandute cu un raport de aproximativ 3/1, ultimele vor continua sa se vanda cu o rata de crestere dubla fata de cea a desktopurilor. Per total, rata de crestere a valorii pietei PC, exprimata in euro, se va situa aproape de 10%, ca urmare a maturizarii pietei si a scaderii preturilor la calculatoare.

"Accesul la conexiunile broadband (internet in banda larga) fixe si mobile se raspandeste foarte rapid, ceea ce influenteaza pozitiv si achizitia de PC-uri. Mai multe PC-uri inseamna mai multe conexiuni la internet si mai multa cerere pentru broadband", a spus analistul IDC Romania, Madalin Lazarescu.

Investitiile in serviciile IT vor creste cu 19,6% pana la sfarsitul acestui an, reprezentand o crestere cu 2 puncte peste rata de anul trecut. "Desi cresterile vor fi solide in acest an, vanzatorii isi vor pune in valoare intreg arsenalul pentru a castiga teren," spune analistul IDC Romania, Calin Mirea.

Potrivit lui Mirea, serviciile de suport si integrare de sistem vor continua sa domine piata serviciilor IT iar contractele tip proiect vor deveni din ce in ce mai raspandite in decursul anului. "Asta va incuraja competitia, deoarece contractele tip proiect cu un termen de finalizare clar stabilit inseamna ca beneficiarii pot migra de la un furnizor la altul mult mai usor decat in cazul unor contracte de servicii pe termen lung", a spus Mirea.

Piata de software va inregistra o crestere de circa 11% in 2008, deoarece Romania, ca stat membru UE, va fi o piata atractiva pentru vanzatorii de software din Europa, iar vanzatorii locali fara strategii puternice pentru dezvoltare vor avea de suferit. "Cel mai important este ca vanzatorii sa se specializeze pe anumite nise" a explicat Calin Mirea.

Potrivit reprezentantului IDC, segmentul IMM-urilor prezinta cel mai mare potential pentru anii care urmeaza.

"Investitiile din zona IMM-urilor au fost rezervate in ultimii ani, dar competitia europeana si globala, precum si aderarea la Uniunea Europeana le obliga sa se alinieze la practicile din Occident. In mod sigur vom avea o crestere semnificativa in urmatorii ani in ceea ce priveste achizitia de software de business si unelte de analiza de piata", a declarat agentiei NewsIn, Calin Mirea.

IDC publica mai mult de 25 de studii anuale, analize trimestriale si baze de date continand informatii despre piata IT din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri