Regimul interconectarii cu cei mai mari doi operatori de retele de telefonie fixa, Romtelecom si RCS & RDS, ar putea fi revizuit, iar interconectarea cu alti 31 de operatori ar putea fi supusa pentru prima data reglementarii incepand din trimestrul al doilea, arata Autoritatea in Comunicatii.
Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnolologia Informatiei (ANRCTI) propune reducerea treptata a tarifelor actuale de interconectare practicate de operatorii alternativi pana la nivelul-tinta, in doua etape, pana la inceputul anului 2009.

Astfel, tarifele medii de interconectare actuale ale operatorilor inca nereglementati ar urma sa scada odata cu intrarea in vigoare a deciziilor pana la nivelul de 1,15 eurocenti/minut, urmand ca, la 1 ianuarie 2009, sa ajunga la 0,97 eurocenti/minut, valoarea tarifului mediu de interconectare la nivel regional cu reteaua Romtelecom.

"Pentru a preveni potentiale abuzuri de pozitie dominanta, ANRCTI considera necesar sa impuna operatorilor, in mod proportional cu problemele identificate, obligatii de transparenta, nediscriminare, evidenta contabila separata, acces la retea, precum si masuri de control al tarifelor de interconectare", se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnolologia Informatiei (ANRCTI) remis marti.

Obligatiile propuse urmaresc sa raspunda problemelor concurentiale identificate de Autoritate in raport cu terminarea apelurilor in retelele de telefonie fixa: refuzul de negociere a acordurilor de interconectare, lipsa de transparenta, practicarea unor conditii si tarife discriminatorii si, in unele cazuri, a unor tarife excesive.

Masurile de reglementare supuse consultarii variaza direct proportional cu pozitia de piata a operatorilor.

Astfel, in ceea ce priveste interconectarea cu reteaua Romtelecom, ANRCTI propune mentinerea intregului set de obligatii impuse acestui operator prin reglementarile anterioare – obligatia de transparenta, obligatia de nediscriminare, obligatia de evidenta contabila separata, obligatia de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate, obligatia de fundamentare a tarifelor in functie de costuri. In plus, ANRCTI are in vedere stabilirea, pentru fiecare nivel de interconectare cu reteaua Romtelecom, a unei valori unice a tarifului reglementat, la nivel de tarif mediu, renuntand la actualul regim in care tarifele de interconectare sunt stabilite in mod diferentiat in functie de intervalul orar (pentru perioada orelor de varf si, respectiv, pentru perioada din afara orelor de varf), potrvit ANRCTI.

In ceea ce priveste interconectarea cu reteaua RCS & RDS, Autoritatea propune mentinerea obligatiei de transparenta si a obligatiei de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate. In plus, ANRCTI propune impunerea in sarcina RCS & RDS a obligatiei de nediscriminare si modificarea obligatiei de control al tarifelor. Aceleasi obligatii care sunt propuse spre a fi mentinute sau impuse in cazul RCS & RDS sunt avute in vedere si pentru cel de-al treilea operator ca marime pe segmentul de telefonie fixa, UPC Romania.

Totodata, ANRCTI propune impunerea si in sarcina celorlalti 30 de operatori alternativi de retele de telefonie fixa a unor obligatii de transparenta, nediscriminare, acces si utilizare a unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate, precum si de control al tarifelor. Aceste obligatii sunt necesare pentru a se asigura ca operatorii nu vor utiliza puterea de piata pe care o detin – in virtutea pozitiei de monopol in privinta terminarii apelurilor in propria retea – in detrimentul competitorilor, cu afectarea intereselor utilizatorilor finali de servicii de telefonie.

Obligatia de control al tarifelor impusa in sarcina operatorilor alternativi presupune stabilirea unui nivel-tinta al tarifului de interconectare practicat de acestia egal, la nivel de medie, cu tariful de interconectare mediu la nivel regional al Romtelecom. Tariful de interconectare la nivel regional al Romtelecom a fost determinat de ANRCTI pe baza modelului hibrid de calculatie a costurilor si reprezinta, in opinia Autoritatii, costul unui operator eficient pe piata serviciilor de terminare la puncte fixe a apelurilor, cel putin pentru intervalul de timp acoperit de analiza de piata realizata.

Lista furnizorilor cu putere semnificativa pe pietele serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe in retelele publice de telefonie are un caracter preliminar si poate suferi modificari in urma procesului de consultare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri