Compania Nokia a inaugurat, ieri, la Jucu, judetul Cluj, prima linie de asamblare a telefoanelor mobile in prezenta lui Juha Putkiranta, senior vice-president Nokia, a lui John Guerry, director Nokia Romania si a autoritatilor locale si judetene.
Deocamdata, au fost angajati 350 de muncitori, dar vor fi 500 in prima etapa a demararii productiei. Anagajatii primesc o masa pe zi si bonuri de masa si majoritatea provin din zona Jucu, Gherla, Dej, Cluj-Napoca. Pana la sfarsitul anului 2009 vor 3.500 de angajati, potrivit NewsIn.

Juha Putkiranta, senior vice-president Nokia, a declarat, luni, ca nu poate sa spuna exact care va fi durata prezentei Nokia la Jucu, dar spera ca e o investitie pe termen lung. "Suntem incantati de faptul ca oamenii din Romania, care ne impartasesc viziunea, sunt dornici sa vina sa lucreze la Nokia. In fiecare saptamana, noi angajati se alatura echipei noastre. Fabrica de la Cluj va deveni o parte importanta a retelei noastre globale de centre de productie si va opera conform acelorasi procese, cerinte de calitate si standarde, regasite in toate fabricile Nokia", a spus Juha Putkiranta.

Acesta s-a declarat foarte mandru ca lucrarile de constructie a fabricii au durat doar sapte luni si a mai spus ca inca nu stie exact cand se vor instala si furnizorii in Parcul Industrial Tetarom 3. Desi a refuzat sa faca comentarii pe marginea salarizarii si a volumului de productie, Juha Putkiranta a precizat ca primul model de telefon fabricat a fost Nokia 1200 si ca din punct de vedere al costurilor si al logisticii, fabrica de la Jucu e mai avantajoasa decat cea de la Bochum din Germania.

Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean (CJ) a spus ca e mandru ca a venit Nokia la Cluj si ca, odata cu venirea Nokia administratia judeteana isi va putea alege pe viitor partenerii pe care ii va aduce in Parcul Industrial Tetarom. De asemenea, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a laudat faptul ca se trece de la industria de tip CUG la cea de tehnologie inalta de tip Nokia.

La ora 11:20, Juha l-a sunat pe ambasadorul Finlandei, Tapio Saarela, cu un telefon Nokia 1200 produs la Jucu. La sfarsitul ceremoniei, Marius Nicoara si Emil Boc au primit cadou cate un telefon.

Compania Nokia a anuntat recent ca isi inchide fabrica de la Bochum si isi transfera productia in Romania, la Jucu, in judetul Cluj. Decizia a provocat un adevarat soc in Germania, atat in randul sindicatelor, cat si al politicienilor, care au chemat la boicotarea produselor Nokia. Nokia produce cele mai multe telefoane mobile in statele cu piete mai ieftine, precum Romania, Ungaria, China si India, compania avand o fabrica si in orasul Salo din Finlanda.

O linie de asamblare a telefoanelor are o lungime de circa 10-15 m, iar luni, in ziua inaugurarii, functionau doar doua din cele aproximativ 20 de linii de asamblare. La fiecare linie lucreaza opt persoane, iar prima din ele verifica "enginele" (componenta principala a telefonului, n.r.), adica un subansamblu al telefonului mobil, fara tastatura, carcasa si baterie.

Aceste subansamble sunt testate automat, dupa aceea primesc softul specific, iar combinatia este validata. Urmeaza asamblarea tastaturii, verificarea unor eventuale defectiuni de fabricatie, aceste proces fiind atent supravegheat pentru eliminarea prafului. Aparatul este apoi pus in cutie impreuna cu bateria si celelalte accesorii, iar la urmatorul muncitor de pe banda ajunge cutia care va fi efectiv cumparata de client, care trebuie sa aiba exact 179 de grame.

Daca se observa, dupa cantarire, ca pachetul e mai greu sau mai usor, este desfacut deoarece nu contine lucrurile care trebuie sa existe inauntru, respectiv telefonul, bateria, incarcatorul si ghidul de utulizare, precum si codul de bare pe cutie.

Cutiile care vor ajunge pe rafturile magazinelor sunt puse intr-o cutie mai mare si transportate intr-o incapere de depozitare, aprovizionare, expediere, aflata chiar langa hala de asamblare. Momentan, serviciile de furnizare sunt asigurate de UPS, un colaborator traditional al Nokia.

Presa germana vede deschiderea de luni, la Jucu, a primei linii de productie Nokia ca pe o diminuare a sanselor ca fabrica din Bochum sa fie salvata, precizand ca firma finlandeza isi asteapta si subcontractorii la Jucu.

Die Zeit priveste deschiderea primei linii de productie de la Jucu ca pe o reducere a sanselor ca fabrica din Bochum sa fie salvata. "Salvarea fabricii din Bochum este din ce in ce mai improbabila. Concernul finlandez nu mai lasa loc de indoiala si produce de luni telefoane mobile in Romania", scrie Die Zeit. Publicatia germana aminteste si de protestul de duminica din Bochum, la care au participat mii de oameni pentru a manifesta impotriva inchiderii fabricii, "in ciuda profitului pe care il aducea", dupa cum precizeaza Die Zeit.

"Nokia si-a deschis prima linie de montaj diin Romania", titreaza Die Welt. "In noua fabrica lucreaza 350 de angajati", scrie ziarul german, citand-o pe vicepresedintele Nokia, Juha Putkiranta. La fabrica de la Jucu se fac angajari "fara oprire", completeaza publicatia, precizand ca, intr-o prima etapa, vor fi angajati 500 de oameni, ca pana in 2009 sa se ajunga la 3.500. Putkiranta a declarat ca Nokia si-ar dori ca si subcontractorii sai sa li se alature in noul parc industrial de la Jucu. Oficialii Nokia nu au oferit detalii despre previziunile privind profiturile, volumul de productie sau despre salariile angajatiilor de la Jucu, mai scrie Die Welt.

Deschiderea oficiala a primei linii de productie din Romania nu a ramas fara ecou nici in Austria, unde Der Standard scrie ca "in timp ce angajatii din Bochum incearca inca sa se mai salveze, concernul Nokia deschide noua fabrica din Romania". Romania este caracterizata, in articol, ca fiind "o tara cu forta de munca ieftina".

Ministrul economiei din landul Renania de Nord-Vestfalia, Christa Thoben, a subliniat ca este foarte important ca angajatii din Bochum care vor ramine fara locuri de munca sa isi imbunatateasca cunostintele si sa isi mentina un standard inalt de calificare. In acest sens, Thoben cauta anumite solutii la nivelul guvernarii landului, mai scrie ziarul austriac.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri