Iata-ne protagonistii unei curse tehnologice extrem de interesante, in care Intel ne ofera avantajul unui loc in primele randuri Concurentii sunt doi giganti, Intel si AMD.
Animati de ideea "Unde-s doi puterea creste", pe care am cantat-o in perioada Marii Uniri, Intel Corporation a anuntat recent lansarea pe piata romaneasca a noilor platforme dual-core bazate pe procesoarele Intel Pentium D, la numai o saptamana de la lansarea mondiala. Ideea procesoarelor multi-core a aparut in octombrie 1989 si are la baza urmatorul pricipiu: doua inimi sunt mai rapide decat una. Procesorul Pentium D, care este esenta noilor platforme dual-core, este creat pe tehnologia de 90 de nanometri, beneficiind de tehnologiile Execute Disable Bit si Enhanced Intel SpeedStep. Arhitectura procesorului multi-core consta in plasarea a doua sau mai multe motoare de computing, in interiorul unui singur procesor. Acesta se conecteaza la un soket unic, insa sistemul de operare percepe fiecare dintre core-uri ca pe un procesor separat cu toate resursele de executie asociate. Folosind fiecare core la o frecventa mica, racirea se face mult mai eficient si ca atare performantele cresc.

Procesorul dual-core isi arata insa adevarata putere in momentul in care utilizatorul foloseste multiple aplicatii in acelasi timp (multitasking) sau cand foloseste aplicatii multithreaded (pot rula mai multe secvente de cod in acelasi timp), cum ar fi Microsoft Windows XP sau cateva filtre din Adobe Photoshop. De multe ori ni se intampla ca in momentul in care scriem un text in Word, avem doua site-uri deschise in background si Antivirusul scaneaza automat in cautare de virusi, calculatorul sa "intepeneasca" o buna bucata de timp. Acest lucru nu se va mai intampla daca avem un procesor dual-core.

Beneficiile noului procesor dual-core nu sunt insa impartasite de toata lumea. Impatimitii jocurilor pe calculator - gamerii - deocamdata mai au de asteptat. Jocuri foarte populare ca Doom3, Halo si multe altele sunt aplicatii single-threaded si nu au fost proiectate pentru a rula pe sisteme multi-core.

Insa, cum spunea Piotr Pagowski, Intel Territory Manager pentru Europa Centrala si de Est, "daca intentionezi sa atingi limitele maxime ale sistemului tau sau doresti sa ai un computer de ultima generatie cu toate avantajele pe care le aduce, atunci investitia intr-un dual-core e cea mai potrivita."

Retaileri autohtoni, cum sunt Altex care detine cea mai mare retea de magazine de electronice, electrocasnice si IT&C din Romania si Flamingo, un important distribuitor si producator de produse IT si Consumer Electronics, sunt printre primi din lume care au lansat deja sisteme bazate pe dual-core. Noile sisteme "Davio Dual Core" si respectiv "Diablo G" ofera, la un pret rezonabil de aproximativ 40 milioane lei, posibilitatea utilizatorilor romani sa creasca nivelul de securitate al PC-urilor si sa faca din calculator o unealta nu numai de munca ci si de entertaiment.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri