Unul din efectele aderarii Romaniei la Uniunea Europeana va fi acela ca doar firmele cu cifre de afaceri intre 200 si 300 de milioane de dolari vor rezista pe piata, a declarat, ieri, directorul general al Omnilogic, Gabriel Marin
"Supravietuirea unei companii dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana este posibila doar daca are un rulaj de ordinul sutelor de milioane de dolari sau detine dreptul de proprietate intelectuala asupra unei aplicatii software importante. Altfel, nici o firma nu va reusi sa lupte de la egal la egal cu companiile internationale", a apreciat reprezentantul Omnilogic.

El a atras atentia ca una dintre principalele probleme cu care se confrunta acest sector este "lipsa realismului in intelegerea tendintelor care se manifesta pe piata mondiala IT&C". Managerilor romani li se reproseaza ca nu si-au propus sa fie jucatori regionali sau internationali.

Totodata pentru ca firmele romanesti de IT sa poata sa fie viabile mai trebuie indeplinite doua conditii: existenta capitalului de risc (fonduri de risc) si existenta unei legislatii si a unui mediu de afaceri transparent. Gabriel Marin spune ca in tara noastra capitalul de risc este zero, neexistand o reglementare juridica a fondurilor de risc. Astfel nici o institutie financiara nu va finanta un plan de afaceri. "Capitalul de risc intra intr-o tara stabila, cu legislatie stabila si cu un mediu de afaceri transparent si clar" a specificat directorul executiv al Omnilogic, Gabriel Marin. "Fara o lege specifica, multe planuri de afaceri din acest domeniu vor ramane la stadiul de idee pentru ca o banca nu va da credit unui astfel de demers, iar pe de alta parte rata succesului in acest sector este una destul de redusa, 2% sau 3%", a specificat Marin. Dupa primul an de integrare, din cele 6.000-7.000 de firme existe in domeniul IT vor mai ramane active circa 1.000-1.500 a afirmat directorul executiv al Omnilogic, Gabriel Marin. Dintre acestea, doar 4-5 vor rezista pe piata regionala. Aceasta doar in conditiile in care guvernul le va ajuta sa se mentine pe piata. "Una din modalitati este implicarea acestora in proiecte nationale de infrastructura. Asemenea situatii s-au intalnit in Europa si Statele Unite si nu vad de ce nu am putea sa o facem si noi. Se stie ca daca vrei sa castigi un contract la Pentagon trebuie sa fii companie americana", a spus Marin.

Call-centrele - lohnul industriei de IT

Call-centrele au fost comparate de Gabriel Marin cu lohnul din industria textila. "Aceste solutii sunt temporare. In Romania, mari companii si-au relocat o serie de activitati, cum ar fi cele de call-center, dar, pe masura ce salariile vor creste, interesul companiilor internationale va scadea iar relocarea operatiunilor nu dureaza mai mult de trei saptamani", a spus directorul general al Omnilogic.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri