O simpla conexiune la unul dintre satelitii care tranziteaza Romania poate costa intre 500 si 2.500 de euro lunar. Sumele pot creste insa proportional cu largimea de banda solicitata.
Acum patru decenii se lansa primul satelit de comunicatii, Echo 1. La acea vreme, evenimentul capta atentia intregii lumi. Azi, lansarea unui satelit este ceva banal. Anul trecut, IRIDIUM (reteaua globala de telefonie mo-bila) declara ca mai are de lansat doar cativa sateliti pentru a fi operationala in orice punct de pe suprafata Terrei.
Lansarea lui Echo 1 ramane totusi un eveniment exceptional. Pentru ca a deschis un nou univers: transmiterea aproape instantanee a informatiei din orice punct de pe glob... in orice punct de pe glob. Practic, a redefinit conceptul de comunicatii. Si, din 1960 incoace, acesta se modifica de la o zi la alta. Ceea ce ieri constituia o idee revolutionara maine va fi deja demodat. Permanent se impun noi standarde, in care cuvintele-cheie sunt: mai rapid, mai eficient, mai ieftin. Si principalul responsabil este Internetul.

Accesul

Problema comunicatiilor prin satelit au reprezentat-o insa terminalele. Nu oricine isi permite o antena parabolica pentru emisia/receptia de la si inspre satelit. Problema s-a pus deci in sensul ca un grup cat mai mare de beneficiari sa aiba acces cat mai rapid la o singura antena. Si daca toata lumea este de acord ca printre cele mai eficiente cai de transmisie a datelor este cea prin satelit, problema vitezei apare la bucla finala, cum este denumita conexiunea de la centrala (ISP) la utilizatorul propriu-zis. S-au dezvoltat in acest sens o serie de noi tehnologii. Unele au incercat sa imbunatateasca reteaua deja existenta, altele au preferat orientarea spre modalitati noi de transmitere a datelor.

Mai ieftin cu 40%

Avantajele folosirii satelitilor de comunicatii sunt costurile reduse cu pana la 40% fata de reteaua terestra. In cazul conexiunilor prin satelit, costurile sunt independente de distanta, in comparatie cu reteaua terestra, unde tariful creste odata cu aceasta.
Costurile primare prin reteaua de sateliti existenta sunt cele generate de capitalul pentru echipament si instalare, la care se adauga abonamentul lunar. Cu toate acestea, sumele in cauza, impreuna cu costurile permanente ale segmentului spatial si ale intretinerii, sunt mai scazute decat orice alt sistem ce furnizeaza aceleasi performante.
Aplicatiile in acest domeniu se regasesc, practic, in orice ramura care are legatura intr-un fel sau altul cu comunicatiile. Televiziune, radio, transfer de date sunt insa principalele domenii de activitate ale satelitilor care tranziteaza in acest moment Romania. Tarifele variaza de la cateva sute de euro lunar si pot urca spre cateva mii, in functie de cerintele unei companii.

Oferta

Nordic Satellite AB se adreseaza clientilor din domeniul afacerilor, iar oferta de servicii este personalizata in functie de necesitatile fiecaruia. Acordul se bazeaza pe cerinte specifice privind calitatea semnalului, iar pretul final este dictat de largimea de banda necesara. Acesta este principiul care guverneaza fiecare contract incheiat cu partenerii nostri, la nivel international si in Romania, in mod similar pentru televiziune digitala, radio digital sau Internet prin satelit, ne-a declarat Lennart Bjorn, Regional Manager Romnia pentru Nordic Satellite AB. Compania a fost lansata oficial acum cateva zile si la noi in tara si opereaza sistemele
SIRIUS cu doi sateliti ce tranziteaza si Europa de Est.
Alaturi de Nordic Satellite AB, s-a lansat oficial in Romania o alta companie, Spacecom. Aceasta vinde servicii comerciale pentru satelitul de comunicatii Amos 2 inca de anul trecut. Pe parcursul celor 12 ani de existenta, Amos 2 va oferi servicii de telecomunicatii cum ar fi distributia radio si TV pentru operatorii de cablu sau, prin intermediul antenelor, servicii Internet si transmisii de date catre retelele de comunicare. Compania Spacecom a investit 144 de milioane dolari pentru proiectul Amos 2 din care 105 milioane dolari au fost cheltuiti pentru constructia satelitului, iar restul - pentru lansarea rachetei.
In ceea ce priveste piata din Romania, predomina cererea pentru televiziune, mai putin pentru radio. Referitor la transmisiile de date, piata locala este inca in stadiul de pregatire, dar prezinta un potential ridicat.

Transmisiile de date

In anul 1994 a demarat pregatirea primei legaturi prin satelit din Romnia, n cadrul unui program PHARE. n octombrie 1994 s-a semnat contractul ICI-PTT Austria, garantat de Ministerul Comunicatiilor, pentru instalarea legaturii satelit de 64 kbps ntre Bucuresti si Viena. PTT Austria a fost selectat, la momentul respectiv, prin licitatie organizata de firma Segal Quince, Anglia, n calitate de manager de proiect PHARE. n martie 1995 a fost pusa n functiune legatura satelit 64 kbps Bucuresti-Viena, care a functionat pna n februarie 1999.
Teoretic, pana anul trecut, toti providerii de Internet au functionat prin aceasta legatura, la costuri diferite, in functie de largimea de banda dorita. Cu cat numarul de clienti era mai mare, cu atat providerul solicita o largime de banda mai mare. Costurile medii pentru o astfel de linie inchiriata se ridica de 2.500 de euro lunar. La momentul actual exista 141 de companii nregistrate la Autoritatea Nationala de Reglementari n Comunicatii ca furnizori de servicii Internet, aplicatii web.

Cablu prin... satelit

Cei mai buni clienti ai satelitilor care tranziteaza Romania sunt companiile de cablu care (re)transmit serviciile de televiziune. Sistemul functioneaza intr-un mod extrem de bine pus la punct. Pe scurt, o companie de cablu solicita televiziunilor dreptul de a transmite semnalul in reteaua proprie prin intermediul antenelor parabolice. Televiziunea vinde operatorului de cablu o cartela care, introdusa intr-un receptor, decodeaza semnalul transmis prin satelit. Aceasta cartela costa in medie 100-150 de euro lunar, iar o companie de cablu TV trebuie sa scoata din buzunar acesti bani pentru aproape fiecare televiziune in parte. Exceptie fac posturile care se capteaza terestru. Astfel, costurile totale ale unei companii de cablu - care nu are prea mari pretentii - sunt in medie de 1.000 de euro lunar. In Romania functioneaza cateva mii de astfel de firme.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri