Multi dintre chinezii care nu vor putea urmari Jocurile Olimpice la televizor isi vor putea urmari eroii nationali printr-o simpla comutare la telefonul mobil.
Acesta este visul oricarui operator de “mobile TV” (serviciu de televiziune transmis prin intermediul retelelor de telecomunicatii mobile), deoarece JO sunt o importanta oportunitate pentru a spala reputatia acestui serviciu care nu a reusit sa-si arate adevaratul potential din 2004 cand a fost lansat, scrie presa internationala.

“Pentru anumite evenimente cel mai important lucru este sa afli rezultatele imediat”, a declarat Yun Weijie, presedintele si CEO-ul companiei producatoare de semiconductoare Telegent Systems.

Telegent produce chip-uri care permit celularelor sa receptioneze semnale TV gratuit. Compania declara ca pana la sfarsitul anului 2007 s-au folosit cinci milioane de astfel de celulare in Asia, Orientul Mijlociu, Europa si Africa. China a reprezentat jumatate din totalul acestora, a adaugat Yun Wijie.

“Televiziunea va deveni o caracteristica standard pentru telefoanele mobile din China pana la sfarsitul acestui an, la fel cum au ajuns camerele video”, a adaugat Yun.

Urmarirea programelor TV de pe celulare a devenit deja un lucru obisnuit in Japonia si in Coreea de Sud, iar pentru industria din China perspectivele sunt bune.

Pentru multa vreme in China, acest serviciu a fost criticat pentru calitatea slaba a imaginii si pentru restrictiile de banda care enerva privitorii prin asteptarea prelungita a deschiderii programului.

Lucrurile s-au schimbat insa din aprilie, cand China Mobile, cel mai mare operator de telefonie mobila din China, a lansat in opt orase, in care si Beijing, teste ale serviciului 3G bazat pe tehnologia interna TD-SCDMA (Time Division-Synchronous Code Division Multiple Access).

Nerabdatoare sa arate noul 3G, China Mobile a cumparat 40.000 de mobile-TV si le-a oferit staff-ului si invitatilor de la Jocurile Olimpice.

ZTE Corp, a doua retea de telecomunicatii din China, a castigat un contract prin care sa furnizeze in jur de 8.000 de telefoane mobile.

“Planul original a fost sa distribuim telefoanele dupa jocuri, dar China Mobile a decis sa facem asta inainte de terminarea acestora, deoarece ei cred ca dezvoltarea tehnologiei mobile TV a atins deja un nivel satisfacator”, a declarat un oficial ZTE, care a refuzat sa fie numit deoarece nu este autorizat sa faca declaratii pentru mass-media.

China a avut peste 600 de milioane de utilizatori de telefoane mobile inregistrati in iunie, fiind cea mai mare piata din lume.

Doar 12 milioane sau 2% dintre utilizatorii recent inscrisi au optat pentru serviciul mobile TV, aducand 4,6 miliarde de yeni (670 milioane de dolari) la venitul anual, anunta firma de consultanta CCID Consulting.

Totusi, firma a estimat ca pana in 2012 numarul de abonati si veniturile se vor inzeci.

Totodata, un studiu recent al firmei de cercetare pentru piata high-tech, In-Stat China, arata ca peste 60% dintre actualii utilizatori de celulare sunt interesati de serviciul mobile TV.

“In zilele noastre, atentia oamenilor si timpul sunt impartite, asadar oamenii vor celulare convergente multi-functionale”, a declarat Kevin Li, cercetator-director la In-Stat China.

Costul semnalului TV este scazut, daca nu chiar gratis, iar televiziunea este o forma de divertisment familial, astfel continutul TV pe telefoanele mobile este atractiv pentru multi oameni, a declarat Kevin Li.

Printre investitorii straini care vor sa incerce piata chinezeasca se numara si Sheikh Sultan Al-Qasimi, presedintele Gulf Holdings. Firma United Arab Emirates a investit in sase tari in tehnologia mobile TV, mai ales in sud-estul Asiei.

Una dintre investitii a fost Movaio Pte Ltd din Singapore, care a fost creat in parteneriat cu China Teleformation, furnizor de continut mobile TV din China.

Pentru Al-Qasimi, atractia pentru serviciul mobile TV este in mare masura sustinuta de avantul economic al Chinei.

“Daca ai un “boom” economic, oamenii au bani de cheltuit, ceea ce pentru tine ca investitor reprezinta un surplus de clienti. Cand ai o reducere ai si mai multi clienti, pentru ca ei nu au nimic de facut”, a declarat Al-Qasimi in cadrul unei conferinte de la Beijing.

Daca populatia chineza va renunta la telefoanele cu serviciul mobile TV in cazul in care Liu elimina sirul de probleme este o alta chestiune care urmeaza sa fie observata dupa Jocurile Olimpice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri