Printre castigatorii titlului "Cel mai vechi computer inca in functiune" se afla trei "raritati": un computer care inregistreaza date de pe un monitor tip neutron la o altitudine de 2.633 de metri, un PC care foloseste la transmiterea datelor de pe un echipament stiintific si un computer dintr-o crescatorie de iepuri care functioneaza de 25 de ani! Anul trecut, Intel a anuntat organizarea, in parteneriat cu media locala si cu distribuitorii, a unei competitii care isi propunea sa gaseasca cel mai vechi computer functional din cadrul unei companii sau organizatii din Ungaria, Cehia si Slovacia; deja se cunosc castigatorii. Obiectivul concursului a fost sublinierea faptului ca lipsa upgradarii pe termen lung a computerului si a altor echipamente IT este riscanta si ar putea genera probleme si costuri mari de administrare. Piotr Pagowski, Intel Territory Manager, Europa Centrala si de Est, a spus: "Fiecare computer castigator este unic in felul sau. Fie ca este vorba de computerul aflat la cea mai mare altitudine din Slovacia, fie ca ne referim la o "adevarata" unealta stiintifica din Cehia, fie PC-ul de la ferma de iepuri din Ungaria". inscrierile la aceasta competitie au provenit din arii diverse: sanatate, educatie, administratie, companii de servicii, scoli sau unitati ale Politiei. Mai putin de o treime din PC-urile intrate in concurs au fost branduite, celelalte produse fiind fie white-box, fie no name.

Viteza si tipul procesoarelor au variat de la seria Intel Pentium 120 MHz la 486, 386 si 286, pana la seria procesoarelor 8086 cu frecventa de operare de 8 MHz, in cazul PC-urilor finaliste. (Ca un punct de reper, actualele procesoare Intel ajung la 3.8 GHz, adica de 500 de ori mai mult). Printre companiile inregistrate in Cehia s-au numarat Institutul de Fizica din cadrul Academiei de Stiinte. Aceasta institutie inca mai foloseste un computer fabricat in anul 1989, bazat pe un procesor Intel 80286 6/12 MHz. PC-ul este folosit intr-un laborator cu rezonanta feromagnetica de 3 ori pe saptamana, pentru a coordona un echipament stiintific. in Slovacia, PC-ul castigator apartine Institutului de Fizica Experimentala din cadrul Academiei de Stiinte, a fost creat in anul 1986 si ruleaza pe un procesor Intel 8086/8 MHz. Acest computer este folosit 24 de ore pe zi pentru a colecta si arhiva date de pe un monitor tip neutron, pe un varf de munte numit Lomnick, la o altitudine de 2.633 de metri! in Ungaria, competitia a fost castigata de un computer care apartine, de peste 25 de ani, unei mici crescatorii de iepuri din orasul Szombathely! Piroska Horvathne Karolyi foloseste acest computer fabricat in 1980 cu un procesor Intel 8088 si frecventa de 8 MHz in administrarea fermei de iepuri. Acesta este cel mai "batran" computer din cele trei tari unde s-a desfasurat competitia initiata de Intel. Toti castigatorii acestui concurs au fost rasplatiti cu cate un computer nou, cu tehnologie de ultima generatie. Partenerii competitiei au fost AAC si IDG in Cehia, ProCa si revista Profit in Slovacia, Albacomp si IT Business in Ungaria. Pe baza succesului din Ungaria, Cehia si Slovacia, Intel doreste sa organizeze competitia "Oldest PC" si in Romania. Proiecte similare au fost organizate anul trecut in tari precum Olanda sau Indonezia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri