\'Felicitari! Ati castigat un milion de dolari la Loteria Internationala!\'
Asa incepe orice mesaj care iti poate goli buzunarele si fura datele personale.

Saptamana trecuta ma trezesc, pe la pranz, ca devin superbogat. Un e-mail ma anunta ca sunt unul dintre cei doi fericiti castigatori a unui milion de dolari la Loteria Internationala Microsoft. Mesajul preciza ca adresa mea de mail, transformata in loz castigator, fusese trasa la sorti de computer, dintre alte doua milioane de adrese de posta electronica de pe tot mapamondul. Ziarist fiind, deci banuitor din fire, cad totusi in reveria clasica a romanului care se vrea rentier pe viata. Ma vad deja un Lefter Popescu plecat intr-o vacanta de lux in insulele grecesti. De-acolo ii trimit patronului demisia prin fax, in varianta moderna din cele "Doua loturi" ale lui Caragiale: "Sanatatea mea prea delicata nu-mi permite sa mai suport asprimile de tot felul ale serviciului."

Ma vad drept un generos mecena pentru prietenii mei mai putin norocosi, "looseri" ai economiei de piata. Deja am cateva dileme placute. Unde sa-mi trimit copilul la studii, in Europa de Vest sau in Statele Unite? Sa risc o parte din bani la bursa, sa-i bag in investitii de portofoliu sau in imobiliare, ca-s cele mai sigure?

Branduri-capcana

Exact asta este genul de dileme care le plac escrocilor ce trimit astfel de mesaje. Am sunat la cei de la Microsoft Romania care mi-au confirmat ca n-au nici o legatura cu jocul inselator. Microsoft Lottery International este, pe Internet, una dintre cele mai des intalnite escrocherii de tip loterie. Bill Gates n-a avut vreodata asa ceva ca obiect de activitate iar hotii - pentru ca asta sunt cei care trimit mesajele - se folosesc de diverse marci de prestigiu pentru a castiga increderea potentialelor victime. De la falsele loterii n-o sa vezi vreodata vreun dolar. Poate viceversa, cum zice tragicomicul personaj caragielesc: de dat bani s-ar putea sa le dai tu lor, daca esti fraier. Uneori, fraier cu diploma.

Doctor de prosti

Am jucat jocul pana la limita. Dupa o scurta corespondenta cu un asa-zis agent fiscal, de la care trebuia sa-mi revendic premiul, mi se cere completarea unui formular cu datele personale. Mi se cere sa pastrez confidentialitatea informatiilor care mi s-au transmis (numarul castigator, seria biletului plus o parola de siguranta) pentru ca altcineva sa nu intre pe fir si sa revendice milionul meu de dolari. Deja la al cincilea mesaj vine solicitarea de bani din partea escrocilor: pentru ca nu sunt rezident in Olanda, unde se pretinde ca ar fi sediul loteriei, trebuie sa le trimit 420 euro prin Western Union Money Transfer, ca sa-mi legalizeze certificatul de castigator. Le raspund ca am un prieten in Olanda care poate achita direct la sediul loteriei, in bani pesin, costul legalizarii. Numai ca "agentului fiscal" Dr. Frank Goodman (doctor de prosti) nu-i convine metoda si insista pentru transferul electronic de bani. Dialogul se incheie dupa ce le spun ca stiu cine sunt, cu ce se ocupa si ca mi-a facut placere sa-i fac sa-si piarda timpul cu mine.

Castiguri mincinoase

Toate au un punct comun: ca sa intri in posesia falsului premiu trebuie sa achiti in avans niste sume.

- Castigi la o loterie sponsorizata sau promovata de un brand de notorietate.
- Pozezi in ruda unui posesor de cont bancar din Africa, mort fara mostenitori.
- Ajuti ruda unui bogat conducator african sau asiatic, recent decedat, sa scoata din tara averea mortului, pe care o va imparti cu tine.
- O vaduva bogata este pe cale sa moara de cancer la san si-ti ofera o parte din averea ei, pentru a-i continua operele caritabile.
- O parte din averea magnatului rus Mihail Hodorkovski, aflat in inchisoare, este ascunsa in Rusia. Daca ajuti la scoaterea banilor din tara, primesti o parte din ei.
- Cineva vrea sa-ti cumpere masina sau casa de vacanta. Iti trimite un cec cu o valoare mai mare decat cea a bunului achizitionat.
- Un pastor sau un orfelinat din Africa iti solicita o donatie.

Cum recunosti falsul

- Selectia participantilor o face computerul, din cateva zeci de mii sau milioane de persoane fizice sau juridice de pe tot globul.
- Se mentioneaza numele unui agent care se ocupa de procesarea premiului tau.
- Ca parte a unui asa-zis protocol de securitate ti se cere sa pastrezi secretul asupra informatiilor privind premiul (numarul biletului castigator, parola atribuita invingatorului). In caz contrar esti descalificat.
- Se invoca faptul ca loteria este sponsorizata de Ted Turner (patronul CNN), Bill Gates, Microsoft ori sultanul de Brunei.

Banii sau identitatea

Infractorii vor banii sau vor identitatea ta. Ca sa le obtina vor pretinde ca sunt avocati, bancheri, oficiali guvernamentali, agenti secreti sau agenti fiscali. Sau orice te-ar putea convinge ca sunt persoane respectabile. Daca reusesc sa-ti fure datele de identificare le vor folosi ca sa deschida conturi, sa contracteze imprumuturi sau sa faca achizitii in numele tau. Ba chiar sa obtina un serviciu sau, cel mai rau, sa comita infractiuni grave mergand pana la crime. Furtul de identitate trebuie imediat reclamat autoritatilor, ca si fraudele electronice. Mai multe informatii gasiti pe http://www.fraudaid.com sau pe http://www.efrauda.ro.

Rata arestarilor pentru acest tip de infractiuni este foarte scazuta. Sunt delicte transnationale care se comit prin intermediul unor medii de comunicare ce permit pastrarea anonimatului, ca Internetul sau telefonia celulara pre-paid. Infractiunea nu poate fi localizata iar anchetele sunt foarte tehnice in astfel de cazuri, pentru care politia e prea putin specializata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri