Salariile din Romania din domeniul IT vor mai creste in urmatorii doi-trei ani cu maxim 10% in medie anual, pana in momentul relansarii economice, a declarat Mihai Moghior, Managing Partner in cadrul Brainspotting, intr-un interviu publicat in cadrul raportului lunar IT realizat de NewsIn.
"Salariile din Romania din domeniul IT vor mai creste in urmatorii doi-trei ani cu maxim 10% in medie anual, pana in momentul relansarii economice, insa vor creste doar pentru angajatii care le merita si care genereaza o valoare superioara costurilor pe care le are firma cu ei. Ceilalti isi vor cauta un loc de munca. Poate ca multi dintre cei care vor ramane pe dinafara, in cazul in care gasesc un job, vor trebui sa accepte chiar si salarii mai mici decat au avut. In 2009, nu va mai fi o piata a angajatilor, ci a angajatorilor", a declarat Mihai Moghior, Managing Partner in cadrul Brainspotting, companie specializata in recrutarea de profesionisti in zona tehnologiei informatiei si comunicatiilor.

Salariul unui specialist IT, in functie de nivelul de experienta


In prezent, un specialist IT la nivel entry-level, cu experienta intre sase luni si un an, castiga intre 500 si 1.100 de euro net/luna. La nivel middle, cu 2-3 ani experienta, salariile incep de la 700 de euro net/luna si se opresc la o suma de 1.500 euro net/luna. Seniorii au intre 1.500 si 2.200 de euro net/ luna, iar un manager 2.500-5.000 euro net/luna. Intervalele sunt destul de largi, in primul rand pentru ca pozitiile nu sunt defalcate pe categorii (software development, system administration, database admin, networking, hardware, system design / architecture, implementation consultancy, technical support).

“Cu toate acestea, chiar daca am asocia sumele de mai sus unei singure categorii – sa zicem – software development, vom constata ca peste 85% dintre salarii se regasesc in intervalele respective pentru ca asa se plateste in Romania. Nu exista un salariu al pietei, ci depinde cine este platitorul. Si acest lucru se va schimba (...) A venit momentul in care firmele trebuie sa fie mai atente la masurarea productivitatii si a eficientei, sa implementeze programe de management al performantei, sa identifice, sa dezvolte si sa motiveze talentele. Oamenii talentati atrag la randul lor alti oameni talentati, creeaza valoare, firma castiga. Ei trebuie platiti cel mai bine!”, spune Moghior.

La intrebarea in ce domenii se va castiga cel mai bine, reprezentantul Brainspotting a spus ca in 2009 vor prima “domeniile” bunului simt, performantei, talentului, responsabilitatii, indiferent de ramura.

„S-a terminat cu angajarile in masa. Nu se mai ofera orice salariu doar pentru a-ti face numarul de oameni. A sosit perioada in care lucrurile trebuie sa se aseze, sa se organizeze mai bine. Firmele trebuie sa faca acelasi lucru cu mai putini oameni, adica sa devina productive, altfel falimenteaza. Acesta este un vechi adevar economic, insa in contextul dat este mult mai actual decat in ultimii ani, cand mergea orice si oricum”, a declarat Mihai Moghior.

Raportul intre cerere si oferta

In ceea ce priveste raportul intre cerere si oferta pe piata romaneasca in domeniul tehnologiei informatiei, reprezentantul firmei de recrutare din domeniul IT&C spune ca tendinta este de echilibrare. Firmele vor cauta in permanenta oameni capabili, insa vor exista si multi specialisti fara job. Va avea loc o triere, mai rapida decat ne asteptam, intrucat piata se profesionalizeaza. Acest lucru era de asteptat, insa criza economica a condus putin la grabirea lucrurilor, iar procesul va fi ceva mai dureros.

Raportul intre valoarea salariatului si nivelul productivitatii

Situatia pietei IT din Romania de pana in prezent a permis o usurinta a schimbarii locurilor de munca mai putin intalnita pe pietele mature din economiile vest-europene. Drept consecinta, majoritatea specialistilor IT au putut miza pe nevoia acuta de personal si au „supralicitat” cand a fost vorba de cererea recompensei financiare pentru serviciile lor. In multe organizatii din domeniu exista discrepante, uneori considerabile, intre nivelul de salarizare a angajatilor de pe acelasi nivel ierarhic (cei cu vechime in companie si cei noi), tocmai datorita faptului ca schimbarea de job este asociata cu cresterea salariala, iar sumele solicitate au devenit din ce in ce mai mari in ultimii ani, a spus reprezentantul Brainspotting.

De multe ori, compensarea unui angajat este direct proportionala atat cu productivitatea sa – dovedita sau estimata –, cat si cu indemanarea cu care si-a negociat pretul la angajare. In 2009, selectia persoanelor recrutate se va face cu mult mai mare atentie, cu rabdare, prin comparatie. Vor exista oameni dintre care sa selectezi. Salariile vor fi acordate cu moderatie, bazate din ce in ce mai mult pe merit. Oamenii vor invata importanta stabilitatii unui job versus o creste salariala substantiala. Pana acum, pentru salariatii IT nu prea exista varianta de a nu avea job decat in eventualitatea in care nu isi doreau unul. Se va modifica sistemul de valori.

Efectele crizei economice internationale asupra domeniului IT din Romania

Criza de pe piata financiara s-a transformat deja in criza economica reala, este de parere Mihai Moghior. Piata imobiliara, cea a materialelor de constructii, piata bancara, piata auto sunt deja vizibil afectate in mod direct. Atat jucatorii mari, cat si cei mici din aceste domenii au la randul lor lanturi de furnizori care sunt afectati la fel de mult.

“In Romania inca nu se simte atat de puternic impactul crizei asupra industriei IT, insa curand va veni. Deja avem aplicanti din domeniul IT, din Bucuresti (unii dintre ei fosti candidati sau clienti ai firmei Brainspotting) care sunt in cautare de job pentru ca firmele in care lucreaza se vor inchide. Deocamdata este vorba despre firme mici”, a declarat reprezentantul Brainspooting.

In SUA, numarul concedirilor in domeniul IT depaseste 100.000. Salariile angajatilor care si-au pastrat job-urile probabil nu vor scadea, insa cei care au fost concediati vor trebuie sa aleaga intre un salariu de 80.000 – 90.000 de dolari brut anual, asta dupa ce au castigat 120.000 – 150.000 de dolari brut/an, sau a fi someri. 80.000 de dolari este echivalentul a circa 63.000 de euro. In acest caz, brutul lunar ar fi 5.250 de euro si i-ar corespunde un salariu net de 3500 EUR / luna! pentru un specialist senior in domeniul IT care lucreaza si traieste in SUA. Multe dintre firmele mari din domeniul IT care au facut concedieri in SUA au filiale sau chiar centre internationale si in Romania.

"Inasprirea conditiilor pentru creditare a redus semnificativ cererea solvabila … pentru orice. In acest an, in Romania, cu ocazia sarbatorilor de Craciun, populatia va cheltui in continuare foarte multi bani, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. In ianuarie-februarie 2009 va fi momentul adevarului. Vor scadea consumurile la orice: electro-casnice, telefoane mobile, calculatoare, haine etc., reducandu-se la minimul necesar pentru multe familii. Cred ca atat respectivii producatori, cat si dealer-ii si retailer-ii vor avea la randul lor o problema", considera Mihai Moghior.

De la inceputul lui 2009, piata interna de bunuri de larg consum se va ingusta destul de semnificativ, fiind greu de crezut daca vreo industrie va scapa de efectele crizei. Populatia va avea o putere de cumparare mai mica decat iluzia creata de creditele oferite pentru orice. In concluzie, piata de IT se va ingusta si ea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri