Dell Romania, a inregistrat in primele noua luni ale acestui an o crestere de 70% a numarului de unitati vandute pana la un volum de 73.733, iar pentru ultimele trei luni estimarea ar putea fi revizuita din cauza crizei financiare care a afectat consumatorii individuali.
“Pentru trimestrul al patrulea al acestui an estimam initial o crestere de peste 50%, insa este greu de crezut ca o sa mai atingem acest target in conditiile in care piata a cunoscut o crestere mai lenta in ultimele trei luni ca efect al crizei economice. Noi am facut aceasta estimare in luna septembrie insa criza economica s-a accentuat incepand cu luna octombrie”, a declarat pentru Wall-Street, Mihai Guran, country manager Dell Romania si Bulgaria.

Potrivit acestuia, cererea a scazut pe cateva segmente de piata mai ales pe segmentul consumatorilor individuali si este foarte greu de estimat. „Desi segmentul consumatorilor individuali a scazut mai exista proiecte in desfasurare care ar putea influenta semnificativ rezultatele”, a mai spus Mihai Guran.

In trimestrul al treilea al acestui an compania a livrat 22.548 de computere , in crestere cu 53% fata de perioada similara a anului trecut dintre care 17.248 de unitati au fost reprezentate de computerele portabile in crestere cu 73% , ne-a mai declarat Mihai Guran , citand un raport al IDC.

„Anul 2008 a fost in primele noua luni peste asteptarile pentru ca am vazut crestere de doua cifre pe toate segmentele pietei. Noi am livrat 73.733 de computere dintre care notebook-urile au avut o pondere majoritara de 52.399 de unitati, in crestere cu 89%”, ne-a mai declarat country managerul Dell Romania si Bulgaria.

Potrivit lui Guran, in 2008, raportul notebook desktop tinde la 1:1, dar inca nu s-a ajuns la acest raport.

„Ateptam sa vedem vedem si rezultatele finale din ultimele trei luni ale lui 2008, precum si influenta unor proiecte guvernamentale din trimestrul trei si cele in desfasurare din cursul acestui trimestru”, a mai spus Mihai Guran.

Anul viitor piata ar putea inregistra o incetinire, iar cresterile inregistrate de jucatori ar putea sa nu mai fie de doua cifre.

„Pentru 2009 este greu de crezut ca o sa mai avem cresteri de doua cifre, poate vor fi lucruri punctuale care sa influenteze o piata sau alta . Romania este o piata care poate fi influentata de diferite proiecte”, a mai spus reprezentantul Dell.

Mihai Guran este de parere ca piata de IT nu traieste in izolare, fiind legata foarte strans de ce se intampla in Romania la modul general , de piata financiara si de industrie.” Imi este foarte greu sa cred ca piata se va prabusi, poate va exista o cere mai mica pe anumite segmente. Daca ma uit la IDC, ei estimeaza o crestere moderata si as vrea sa cred ca nici Romania va fi izolata de restul lumii probabil ca vor veni vremuri mai grele dar nu trebuie sa ne panicam” a mai spus country managerul Dell Romania si Bulgaria.

Cel mai afectat segment din IT este comertul cu hardware din cauza scumpirii creditelor si a noilor conditii de creditare.

„Primul segment al sectorului IT afectat de criza financiara a fost cel al comertului cu hardware pentru ca o buna parte din acest comert se baza pe linii de credit si dupa cum stim aceste finantari au devenit mai scumpe si mai greu de obtinut. Nu suntem legati 100% de segmentul consumer, daca va pica sectorul retail nu suntem noi cei ce vor fi afectati semnificativ pentru ca noi lucram si pe alte segmente de piata”, a mai spus Mihai Guran.

Producatorul are 12 parteneri de distributie printre care Gemini SP , Genesys, ITS si Asesoft.
Principalii competitori ai Dell pe piata romaneasca sunt Acer, Fujitsu-Siemens Computers, Asus, Toshiba, HP si Lenovo.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri