In 2008, industria tehnologica a fost dominata de o mare incertitudine: cat de mult vor reduce firmele si consumatorii sumele allocate cheltuielilor IT.
Potrivit specialistilor, taierea costurilor IT s-a produs deja, insa multi isi pun intrebarea “cum vor afecta aceste reduceri veniturile companiilor de IT in 2008, dar mai ales anul viitor”.
Executivii companiilor de IT si analistii sunt de parere ca vor exista o multime de posibile efecte in viitorul an.

In timp ce scaderea este de asteptat sa loveasca multe categorii de tehnologii, unele domenii, cum ar fi soft-urile online, aplicatiile de telefoane mobile si securitatea ar atrage investitiile si atentia, au declarat acestia. Spre deosebire de anii anteriori, este probabil ca industria sa cunoasca cateva fuziuni si achizitii mari, au adaugat acestia.

In general, vor exista o multime de avertismente, iar companiile vor investi anul viitor in tehnologie mult mai selectiv, a declarat Michele Pelino, analist Forrester Research.

In special, soft-urile online, ale caror afaceri se acceseaza prin Internet, este de asteptat sa castige teren dupa ce incep sa economiseasca bani si sa ajute productivitatea. In timp ce unii conducatori de companii IT au respins abordarea modelului de soft online, acesta reprezentand mai putin de 10% din vanzarile totale de soft-uri, caderea din economie facand multe companii sa se intereseze pentru prima data de aceasta categorie, scrie Wall Street Journal.

Microsoft a lansat recent un set de servicii online pentru a se integra in acest model de servicii. Un alt oponent al software-ului online, directorul executiv al Oracle, Larry Ellison, si-a schimbat pozitia in legatura cu aceasta. Ellison, care mult timp a sustinut ca firmele nu pot face bani din vanzare de soft-uri online, a publicat saptamana trecuta ofertele online ale companiei in conformitate cu analistii de pe Wall Street.

"Tehnologia mobila, de asemenea, a avut o crestere a prioritatii pentru afaceri in ultimii ani", a declarat Pelino.

"In urmatorul an ne asteptam sa vedem o multime de aplicatii mobile create pentru a creste productivitatea”, a declarat aceasta. Oamenii detin deja telefoane mobile ca iPhone sau BlackBerry, si acum ei vor sa foloseasca aceste aparate pentru diferite cereri ale companiilor”, a mai declarat aceasta.

Adoptarea probabil va fi ajutata de Apple, care a creat o piata pentru soft-uri ce ruleaza pe telefoanele mobile in 2008 pe magazinul sau App Store. In conformitate cu modelul Apple, alte companii creeaza soft-uri si fie il vand sau fie il fac disponibil gratuit prin magazinele online, care acum au mai mult de 300 de lucratori pentru aplicatii. De asemenea, RIM intentioneaza sa lanseze un magazin pentru soft-uri care sa functioneze pe modelele BlackBerry la inceputul anului viitor.

De asemenea, este de asteptat ca firmele sa cheltuiasca bani pe securitate, in special dupa numarul de virusi de computere si alte soft-uri periculoase care au afectat computere in 2008.

Criza economica globala a marit numarul problemelor de securitate cibernetica. Atacurile de phishing, email-urile care pretind ca sunt din partea bancilor sau alte surse legitime au devenit din ce in ce mai sofisticate. Hacker-ii au contribuit la colapsul a mai multor institutii financiare in acest an prin trimiterea de email-uri care le cerea clientilor unor banci afectate sa se inscrie pe un site si sa isi actualizeze informatiile despre cont, aceste site-uri fiind controlate de hacker-i.

Achizitiile si fuziunile din industrie se asteapta sa scada in acest an. In timp ce anul acesta a fost reprezentat de tranzactii importante cum ar fi, Oracle care a cumparat BEA Systems si Microsoft a inaintat oferta de preluare pentru Yahoo, economia este probabil sa descurajeze tranzactii mari in urmatorul an, dupa ce companiile nu vor sa vanda la valoare de azi, iar cumparatori nu vor sa plateasca pretul de acum sase luni.

Companiile cu buget solid cauta o traiectorie a evolutiei mai ieftina. Dar Sarah Friar, analist Goldman Sachs, a declarat ca piata nu ar trebui sa se astepte sa vada consolidari majore care au marcat industria IT pentru multi ani pana la declinul economic din acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri