Cel mai mare producator american de telefoane mobile, Motorola, a concediat in cel de-al patrulea trimestru al anului trecut mai multi angajati decat anuntase initial, anul 2008 fiind finalizat cu un numar de 1.900 de disponibilizari, fata de 1.500, cat se preconizase.
Motorola a afisat in al treilea trimestru din 2008 pierderi nete de 397 milioane dolari, adica 18 centi/actiune, fata de profitul de 40 milioane dolari, sau 3 centi/actiune, pe care il raportase in aceeasi perioada a lui 2007.

De asemenea, in trimestrul trei al anului trecut, compania a vandut 24,6 milioane de telefoane mobile, potrivit Gartner, ducand la caderea cotei de piata a acesteia la 8% fata de 13%, cat era cu un an inainte.

Ca urmare a acestor lucruri, pentru a economisi aproximativ 800 milioane dolari in 2009, Motorola anunta ca va reduce numarul angajatilor cu pana la 3.000 de locuri de munca si ca, in ultimul trimestru din 2008, compania urma sa concedieze jumatate din cifra estimata, conform presei internationale.

Lucrurile au stat insa altfel, contrar asteptarilor: reprezentantii Motorola au dorit o accelerare a procesului de concediere pentru a reduce costurile, intrucat numarul angajatilor care si-au pierdut locul de munca pana la sfarsitul lui 2008 a fost de 1.900.

Divizia de echipamente mobile a Motorola, care va trece pe plan secundar in 2009, a constituit principala tinta in ceea ce priveste valul concedierilor din companie in al patrulea trimestru al anului trecut.

Pe langa aceasta, si alte unitati din cadrul companiei au fost afectate de concedieri masive. Una dintre acestea este divizia video a Motorola, dupa cum anunta TG Daily.

Totodata, competitorii concernului american au in plan atragerea fostilor angajati Motorola in cadrul propriilor lor companii. Data fiind aceasta situatie, precum si faptul ca Reasearch in Motion (RIM), producatorul gadget-ului mobil Blackberry, a contactat deja anumite persoane care au lucrat pentru Motorola pentru a semna un contract de munca cu ei, pune intr-o situatie dificila compania americana de telefoane mobile.

Mai mult decat atat, Motorola sustine ca are o intelegere cu cei de la RIM, care prevede ca cele doua companii nu pot angaja persoane concediate in tabara adversa si ca producatorul smartphone-ului Blackberry vrea sa declare acordul invalid.

Motivatia companiei Motorola de a pastra acordul este de inteles, insa la fel de pertinent este si faptul ca angajatii care si-au pierdut locul de munca vor fi mai mult decat incantati sa accepte ofertele RIM, mai ales in aceasta perioada nefasta.

Oficialii producatorului american nu au spus daca numarul de concedieri anuntat initial va creste.

Motorola estima, in luna octombrie a anului trecut, un castig pe actiune de aproximativ 2-4 centi si un castig anual cuprins intre 5-7centi/actiune pentru cel de-al patrulea trimestru fiscal.

Analistii de la compania de cercetare Gartner arata ca vanzarile de telefoane mobile din intreaga lume vor scadea in acest an, mai ales din cauza instabilitatii din economie care a afectat cererea consumatorilor din intreaga lume.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri