Accesul la internet prin telefonul mobil ia avant
Dupa ce ani de zile s-au conectat prin dial-up si au injurat factura telefonica, romanii au la dispozitie accesul la internet prin telefonul mobil. Iar factura devine mai prietenoasa.

Accesul la internet a devenit o necesitate. Mai ales in ultimii ani, s-a constatat o crestere atat a numarului de clienti, precum si a volumului de date transferate. O multitudine de activitati se bazeaza acum pe legatura la internet. Buna sau proasta, culimita sau fara, dial-up sau cablu, conexiunea este un element important din viata oricarui om conectat la tehnologie.
Scurt istoric

Internetul a aparut la prin anii 1960, cand oamenii de stiinta au incercat sa conecteze doua calculatoare. Sistemele au avansat si calculatoarele si-au micsorat dimensiunile. Internetul s-a numit initial ARPANET si era constituit dintr-o retea a principalelor calculatoare (in vremea aceea erau denumite "masini de calcul") din cadrul unor universitati situate in sud-vestul Statelor Unite: UCLA, Stanford Research Institute, UCSB si Universitatea Statala din Utah). Prima conectare la internet s-a facut in 29 octombrie 1969, cand Charley Kline de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) a incercat sa se conecteze la Institutul Stanford. Sistemul s-a blocat si a cazut dupa ce utilizatorul a tastat litera "G" din comanda "LOGIN". Termenul de INTERNET a aparut in 1974. Primul cont de e-mail a aparut in 1972, iar primul mesaj a fost o proba, un texte de genul " gsztrswdhsn ".

In acele vremuri internetul era o problema tehnica si complet neprietenoasa. Daca doreai sa te conectezi, oamenii care il utilizau ar fi fost chiar mirati la ce iti trebuie. Din acele inceputuri pana in prezent, internetul a cunoscut o evolutie fulminanta. Acum avem un internet prietenos, usor de utilizat, destinat oricui. Internetul a "inghitit" bucati imense din alte domenii, precum posta sau faxul. E mai simplu sa trimiti un mail unui prieten din Paraguay care iti va raspunde probabil in cinci minute, decat sa-i trimiti o scrisoare ti sa primesti raspunsul dupa cel putin o luna. Deja faxul este un termen invechit, atatat timp cat poti atasa un fisier la e-mailul pe care tocmai l-ai trimis.

De la punct fix la mobilitate maxima

Revenind in prezent, constatam ca internetul a avansat mult si a ajuns in multe locuinte din mediul urban si intr-un segment reprezentativ din mediul rural. Acum cativa ani, piata era impartita (dupa modul de acces) intre dial-up si cablu. Fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

La dial-up esti taxat pentru timpul petrecut online. Merge greu, dar macar ai siguranta ca nu a utilizat altcineva conexiunea in timp ce ai fost plecat. Daca pui si un firewall, posibilitatea de a primit virusi este redusa considerabil. Numai ca viteza este destul de mica si poti intampina serioase dificultati cand ai deschise mai multe ferestre si mai faci si vreo doua-trei downloaduri.

Internetul prin cablu are in primul rand o viteza cu mult mai mare. Esti taxat pe traficul realizat, lucru care prezinta avantajul ca poti sta cat vrei, daca ai un trafi redus - platesti putin. Este solutia ideala pentru cei care se conecteaza le internet si incep sa scrie mailuri pret de zeci de minute.

In ultimii ani, au aparut destul de multe solutii de acces la internet utilizand telefonul mobil. Acest lucru se datoreaza extidnerii serviciilor oferite de operatorii de telefonie mobila, precum si a imbunatatirilor efectuate la sistem.

Avantajele mobilitatii

Accesul la internet cu ajutorul telefonului mobil presupune existenta acestuia si a unei bune legaturi le internet favorizata de operatorul de telefonie la care sunteti abonat. Va puteti plimba cu telefonul mobil de la un calculator la altul, de acasa la birou. Pentru a beneficia a o maxima mobilitate, este mai bine sa aveti un laptop. In acest mod va puteti conecta oriunde. Termenul de "oriunde" presupune limitele acoperirii oferite de operatorul de telefonie mobila.

Oferta Zapp

Zapp este singurul operator de telefonie mobila in retea CDMA si in banda de 450 MHz. Daca faci un abonament ai din start acces la internet prin serviciul intitulat sugestiv Zapp Start. Fara trafic de date inclus, platesti 0,04$ pentru fiecare minut petrecut pe internet. Este necesar sa ai un cablu care leaga telefonul mobil de calculator.

Pentru cei care navigheaza mai mult, operatorul pune la dispozitie optiunile intitulate Upgrade Internet si Upgrade Internet BIZ. Primul upgrade presupune o taxa lunara de 2$ pentru care poti naviga nelimitat cu 0,02$/minut. Upgrade Internet confera pentru un tarif de 4,99$ pe luna doua ore gratuite, dup care minutul costa la jumatate - 0,02$.

Pentru cei care doresc sa utilizeze internetul in mod principal, iar apelurile voce sa fie doar o anexa, Zapp pune la dispozitie doua tupuri de abonamente: Zapp Online 10 si Zpp Online 20. Pentru primul abonament se achita o taxa lunara de 15$ ce permite 10 ore gratuite, iar al doilea presupune 25$ lunar pentru care se primesc 20 de ore de navigare. In rest, traficul costa 0,02$/minut.

Pentru cei care doresc doar internet si la viteze mari, Zapp are oferta Internet Express. Cele trei abonamente sunt de 9$, 19$ si 39$, pentru care aveti trafic inclus in valoare de 5 ore, 15 ore si 100 ore pe luna. Dupa consumarea orelor, minutul costa 0,02$/minut, in afara de primul abonament unde pretul este de 0,025$/minut. Pentru utilizarea acestui abonament este necesar un modem extern care se conecteaza la calculator.

Oferta Connex

In cadrul lansarii serviciilor bazate pe tehnologia 3G, Connex a lansat totodata si serviciul de acces la internet prin aceasta tehnologie. Abonamentul pentru Connex 3G cosa 33$. In afara de apelurile voce si video permise, contractul mai prevede si 10 MB de internet mobil pe luna. Dupa terminarea orelor, traficul suplimentar este taxat cu 0,30$/MB. Daca serviciile 3G sunt contractate sub forma unei extraoptiuni anexata abonamentului, pentru o taxa lunara de 3$, se primesc in afara de minutele de video-convorbiri si un trafic inclus de 10MB/luna.

Connex mai ofera ca extraoptiuni si pachete de acces la internet. Mobile Internet include 10 MB, 50 MB, 100 MB si 250 MB si costa 3$, 10$, 15$, 25$. Tipul de acces este WAP Internet. Pentru tipul de acces WAP Internet VPN, Connex ofera pachetele Mobile Office 50 MB, 100 MB si 250 MB care costa 15$, 20$ si 30$. Ca oferta de sine statatoare, Connex ofera clientilor sai abonamentul Mobile Internet 500 MB. Pentru 35$/luna aveti un trafic inclus de 500 MB. Pentru ambele situatii (extraoptiune si abonament) traficul suplimentar se taxeaza cu 0,30$/MB.

Oferta Orange

Operatorul Orange ofera acces la internet prin dial-up care costa 0,06$/minut in perioada de varf si 0,01$ sn restul timpului. Perioada de varf este cuprinsa in intervalul orar 08-20, de luni pana vineri. In cadrul ofertei Mobile Internat Always-on taxarea se face la trafic, nu la timp. Pachetul fara trafic inclus costa 0 dolari, iar fiecare MB se taxeaza cu 1,20$. Pachetele cu trafic inclus au 5, 15, 30 si 60 de MB si costa 4$, 8$, 16$ si 24$ pe luna. Traficul aditional valoreaza 0,80$/MB.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri