Google va concedia 100 de angajati din domeniul HR si va inchide trei centre de software, pentru a combate efectele crizei economice din SUA. Intr-o situatie similara, generata de fluctuatiile economice, se regasesc si gigantul Microsoft si producatorul american de telefonie mobila Motorola, care isi vor reduce drastic forta de munca.
Intr-o declaratie publicata pe blog-ul oficial al companiei, Lazlo Bock, vicepresedintele departamentului HR al Google, precizeaza ca aceste disponibilizari sunt oficiale, intrucat Google nu mai are nevoie de atat de multi oameni axati pe recrutare.

“Google continua procesul de angajare, insa intr-un ritm mult mai redus. Recunoastem insa ca nu mai avem nevoie de atat de multi oameni care sa se ocupe de recrutare, mai ales in situatia economica actual”, a declarat Lazlo Bock.

Concedierile anuntate reprezinta aproximativ 25% din numarul total al angajatilor HR si mai putin de 1% din intreaga forta de munca a companiei. In plus, actuala criza financiara a determinat o reducere a numarului de mese gratuite si petreceri oferite de companie angajatilor.

La randul sau, Alan Eustace, vicepresedinte al companiei pe segmentul software, a anuntat intr-un post separat ca Google va inchide centrele locale de software din Austin, Texas, si cateva birouri din Norvegia si Suedia, masura care va afecta aproximativ 70 de angajati. In aceasta situatie, Google le recomanda celor afectati sa se orienteze catre alte filiale sau sa paraseasca compania. In prezent, Google are peste 40 de centre de software in 20 de tari.

In luna septembrie a anului trecut, Google a inchis si centrele de software din Phoenix, Arizona, si le-a cerut angajatilor sa se mute in alte filiale, optiune acceptata “in majoritatea cazurilor”.

De asemenea, compania a anuntat ca va inchide sau va limita accesul la cateva din serviciile web, printre care se numara Google Catalogs, Notebooks si Mashup Editor. In plus, utilizatorii serviciului Google Video nu vor mai putea descarca continut de pe acest site, insa vor putea urmari in continuare imaginile stocate.

Pe de alta parte, Dodgeball, optiune folosita de utilizatorii care vor sa fie in permanent contact prin telefoanele mobile, va fi inchisa in prima jumatate a acestui an.

Google are in prezent peste 20.000 de angajati, cu 9.000 mai mult decat in 2006. Din totalul angajatilor, jumatate au contracte de munca, fie ca sunt programatori sau lucreaza ca personal de intretinere. In al treilea trimestru al acestui an, compania a angajat 519 oameni, mult mai putin decat in aceeasi perioada din 2007, cand au inceput sa lucreze pentru Google peste 2.000 de persoane.

Google Inc. a fost infiintata de doi studenti de la Universitatea Stanford, Larry Page si Sergey Brin, in 1998, iar in anul urmator avea deja un capital social de 25 de milioane de dolari.

Motorul de cautare Google acceseaza peste 1,3 de miliarde de pagini pe internet. Google raspunde la mai mult de 100 de milioane de cautari pe zi, alocand mai putin de o jumatate de secunda pentru fiecare in parte.

Inca 4.000 de angajati Motorala, disponibilizati

Motorola, cel mai mare producator american de telefonie mobile, a anuntat o noua serie de concedieri, ce va afecta inca 4.000 de angajati. Decizia vine la mai putin de doua luni de la anuntul privind disponibilizarea a 3.000 de salariati.

Trei sferturi din noua reducere a numarului angajatilor va afecta divizia de telefonie mobila, ce intampina dificultati majore. Toate aceste masuri vor fi implementate "imediat", conform unui comunicat al grupului.

Decizia urca la 17.000 numarul disponibilizarilor facute in cadrul grupului, din ianuarie 2007. In decembrie, grupul a anuntat scaderea salariilor angajatilor de detin posturi de managament, inghetarea salariilor angajatilor si suspendarea contributiei la fondul de pensii al acestora, anunta NewsIn.

In urma aplicarii acestor masuri, Motorola ar trebui sa economiseasca 1,5 miliarde dolari in 2009, aproape de doua ori mai mult decat obiectivul principal de 800 milioane dolari.

La sfarsitul lunii octombrie, Motorola a afisat pierderi nete de 397 milioane dolari, in al treilea trimestru, iar veniturile companiei au scazut sub asteptarile specialistilor, in ciuda efortului companiei de a-si recastiga pozitia pe piata.

Potrivit publicatiei Les Echos, Motorola ar putea afisa pierderi si pentru al patrulea trimestru.

Situatie incerta pentru angajatii Microsoft


Microsoft Corp., cel mai mare producator de software din lume, ar putea reduce numarul angajatilor diviziilor sale, conform cotidianului Wall Street Journal, care citeaza surse apropiate situatiei, informeaza Reuters.

Cu toate acestea, astfel de planuri nu au fost confirmate, iar compania ar putea gasi metode alternative pentru controlarea costurilor, anunta pagina online a cotidianului.

Un purtator de cuvant al Microsoft a refuzat sa comenteze afirmatiile.

Pe de alta parte, numarul angajatilor ce ar putea fi concediati este mult mai mic decat cele 15.000 pozitii speculate recent, anunta NewsIn.
Compania ar putea anunta reducerile de personal saptamana viitoare, o data cu afisarea rezultatelor trimestriale.

Fondat in 1975, gigantul Microsoft are aproximativ 91.000 de angajati in toata lumea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri