The European Recycling Platform (ERP) a anuntat ca a initiat operatiile de reciclare a echipamentelor electrice si electronice din Austria, Irlanda, Portugalia si Spania. Pe lista ERP de afla inca cinci tari, Franta, Germania, Italia, Polonia si Marea Britanie, ramanand ca lucrarile sa inceapa imediat ce se vor indeplini cerintele legislative specifice fiecarei tari.
Consortiul ERP a fost fondat in 2002 de catre un grup de companii format din Braun/Gillette, Electrolux, HP si Sony, cu scopul implementarii operatiunilor de reciclare in vederea reducerii costurilor, in beneficiul consumatorului.

Avantajele aduse de aceasta schema au fost recunoscute de numerosi producatori. "Companii precum Elica, Logitech, Lucent, Omron, Saeco, Samsung, Toshiba si Varta/Remington s-au alaturat ERP, in conditiile in care suntem in permanenta in contact cu multi alti producatori interesati sa incheie o intelegere cu ERP", spune Hans Korfmacher, presedinte ERP si director pentru problemele mediului la Braun/Gillette. ERP este prima asociatie WEEE (Union's Waste Electronic and Electrical Equipment) care a lansat acest proces in mai multe tari europene, proces ce demonstreaza pentru prima oara care sunt avantajele unei logistici multinationale.

Necesitatea crearii ERP

Potrivit informatiilor publicate de Uniunea Europeana (UE), productia de echipamente electrice si electronice este unul dintre domeniile care cunosc o dezvoltare uimitoare in statele UE, dar odata cu acest progres creste si cantitatea de deseuri rezultata din productie. In 1988, in statele UE exista o cantitate de peste sase milioane de tone de deseuri, expertii estimand ca acest volum avea sa creasca cu 3-5 la suta in fiecare an.

In plus, materialele folosite la fabricarea acestor echipamente (in special plumbul) pot crea probleme la nivelul mediului inconjurator, acestea cu greu putand fi controlate.

Acesta a fost motivul pentru care, in decembrie 2002 a fost infiintata Platforma Europeana pentru Reciclare. Membrii fondatori Braun, Electrolux, HP si Sony au luat aceasta decizie ca raspuns la introducerea Directivei WEEE. Misiunea ERP este de a asigura implementarea eficienta a acestei directive, in beneficiul companiilor participante si al clientilor acestora, prin intermediul unor strategii inovative de combatere a deseurilor, precum si incurajarea implementarii nationale a directivei WEEE in concordanta cu legislatia fiecarei tari, directiva ce reprezinta principii fundamentale pentru protectia consumatorilor si a companiilor, dar si a mediului inconjurator.

Directiva WEEE reprezinta un nou cadru legal prin care producatorii sunt obligati sa se ocupe de eliminarea deseurilor produse si sa opereze recuperarea bunurilor, dupa data de 13 august 2005.
Producatorii sunt de asemenea obligati sa se ocupe de reciclarea unei cantitati, stabilita in functie de cota de piata pe care o detin, din cantitatea de deseuri rezultata din vanzarea produselor pana la data mentionata ulterior.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri