Majoritatea consumatorilor vor accepta un compromis intre mai multe tipuri de echipamente mobile pentru a obtine un singur device integrat, conform ultimelor studii ale JupiterResearch o divizie a Jupitermedia Corporation. Acest dispozitiv mobil reprezinta de fapt un telefon inteligent care contine atat majoritatea functiilor unui PDA, cat si cele ale unui telefon mobil. In plus, poate fi dotat si cu o camera foto. Majoritatea utilizatorilor se plang astazi de nevoia de a cara mai multe dispozitive mobile cu ei si tind sa se indrepte catre acest tip de dispozitiv. Ca rezultat, vanzarea de Smartphoneuri va creste anual cu 28 la suta pana in 2009, ajungand la o valoare de 9,3 la suta din totalul telefoanelor mobile vandute in 2009 fata de 3,7 la suta in 2004. Totusi, nu se intrevede in viitor inlocuirea dispozitivelor ce au o singura functie dedicata cum ar fi telefoanele simple mediaplayerele, camere foto sau consolele de jocuri.

Noul studiu a descoperit ca 62 la suta din utilizatori prefera sa aiba un singur dispozitiv care sa aiba utilizari multiple bazate pe un telefon, chiar daca renunta la functii avansate importante cum ar fi marimea sau durata de viata a bateriei. Oricum, 74 la suta din utilizatori considera ca telefonia reprezinta cea mai importanta functie a unui dispozitiv mobil, indicand in mod evident ca orice combinatie de functii avansate nu trebuie sa compromita telefonia. In prezent, exista PDA uri care au ca functie adiacenta conectarea la o retea de telefonie mobila cu ajutorul careia se fac transferuri de date si voce. Totusi, acestea nu au un viitor intrucat durata de viata a bateriei este extrem de limitata aducand numeroase critici sustinatorilor si producatorilor acestui tip de dispozitiv. In consecinta, mult mai apreciate sunt telefoanele care ofera functii preluate de la PDA si care au o durata de utilizare mult mai mare. Totusi, este inevitabil ca utilizatorii amatori, fara prea multe pretentii, sa accepte integrarea acestora intrun telefon mobil.

Chiar si in aceste conditii nu se estimeaza ca acest segment de utilizatori va renunta la achizitionarea de camere foto sau video cu functii simple pentru asi imortaliza evenimentele cele mai importante. Totodata, acesti utilizatori sunt dispusi sa accepte mai multe deviceuri in special in vacanta. Pe de alta parte, piata de PDAuri se afla la o rascruce deoarece acestea sunt cele mai vulnerabile in fata "atacului" telefoanelor mobile "inteligente" de tipul Smartphone. Daca in urmatoarea perioada nu se vor gasi noi functii si aplicatii practice pentru acest tip de dispozitiv, producatorii vor avea mari probleme in gasirea unei piete dispuse sa accepte PDAurile. Un alt element ce creeaza probleme vendorilor de PDAuri este cel al pretului destul de piperat al acestora. Totusi, exista si o raza de speranta o data cu dezvoltarea microprocesoarelor PDAurile vor putea dispune de mai multa putere de calcul, ajungand in cativa ani la performantele unui desktop de astazi. In aceste conditii ele ar putea face concurenta notebookurilor de mici dimensiuni.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri