Piata globala de servere s-a prabusit in trimestrul al doilea, cu vanzari ce au scazut cu 30% la cel mai mic nivel din ultimii 13 ani, desi analistii au declarat ca au aparut semne de recuperare, anunta compania de cercetare IDC.

"Acesta este al patrulea trimestru consecutiv de declin al vanzarilor de servere si trimestrul cu cele mai mici venituri de cand compania IDC a inceput sa masoare piata de servere in 1996", a anuntat compania intr-un comunicat de presa, in timp ce a anuntat ca vanzarile totale de servere din intreaga lume au scazut la 9,8 miliarde dolari in trimestrul al doilea fata de 14 miliarde dolari cat erau cu un an in urma.

Totusi unii producatori de servere au reusit sa sfideze recesiunea. IDC estimeaza ca liderul industriei IBM si-a marit cota de piata de la 32,7% cat era cu un an in urma la 34,5%, chiar daca vanzarile de servere au scazut cu 26%, la 3,4 miliarde dolari.

Hewlett-Packard se afla pe a doua pozitie cu o cota de 28,5% din piata, aproape aceeasi cota cu cea de anul trecut, dupa ce veniturile din servere au scazut cu 30% la 2,8 miliarde dolari. In primul trimestru, HP a fost lider de piata, cele doua companii alterneaza in aceste pozitii.

Sun Microsystems a ramas pe a patra pozitie in spatele Dell, dar veniturile acesteia au scazut la 981 milioane dolari, cu 37% mai mici fata de anul anterior, mai mult decat oricare alt furnizor. Cota de piata a Sun a scazut cu 1,1% la 10%. Ambele companii, IBM si HP au anuntat campanii prin care sa castige clientii Sun dupa ce in primavara producatorul de software Oracle a anuntat preluarea Sun.

Analistii IDC s-au aratat increzatori ca intreaga piata se va imbunatatii in aceasta toamna dupa ce consumatorii vor incepe sa isi inlocuiasca vechile echipamente cu noi modele care integreaza noi generatii de procesoare pe care Intel si AMD le-au lansat ultimele luni.

Recent, Intel a estimat o crestere a vanzarilor din ultimul trimestru, citand o cerere mai mare decat se astepta pentru chip-uri. Jim Harrington, analist IDC, a declarat ca a primit rapoarte similare din partea producatorilor de componente si echipamente.

Multi consumatori se confrunta cu nevoia de a inlocui echipamentele invechite dupa ce in urma cu un an au amanat achizitiile , a declarat Harrington. Acesta a adaugat ca multi cumparatori au decis sa amane achizitiile la inceputul acestui an deoarece ei stiau ca producatorii de computere ar putea introduce noi modele in timpul verii.

Vanzarile de servere din Europa de Vest au scazut mai mult decat cele din Statele Unite, au declarat analistii IDC.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri