ANCOM propune scaderea tarifelor maxime care pot fi percepute la un nivel maxim de 7 euro pentru fiecare numar portat din categoria numerelor geografice, a numerelor independente de locatie si a numerelor nongeografice (altele decat cele pentru servicii de telefonie mobila), comparativ cu 13 euro, cat este valoarea maxima in prezent, precum si stabilirea unui nivel maxim de 5 euro (fata de 11 euro in prezent) pentru fiecare numar portat, in cazul portabilitatii numerelor nongeografice pentru servicii de telefonie mobila.
Potrivit reglementarilor Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), costurile determinate de portarea unui numar de telefon sunt suportate de furnizorul acceptor, de la care furnizorul donor isi poate recupera costurile pentru activitatile tehnice, operationale si administrative efectuate pentru fiecare numar portat in parte.

Tarifele de portare percepute furnizorului acceptor de catre furnizorul donor sunt destinate sa acopere aceste costuri si trebuie sa reflecte costurile efective ale operatiunilor necesare portarii. Nivelurile maxime ale acestor tarife au fost stabilite de Autoritate in anul 2006.

In cursul anului 2009, Autoritatea a comparat tarifele de portare cu cele practicate in alte state europene si a ajuns la concluzia ca este necesara o revizuire a tarifelor pe care furnizorul acceptor le datoreaza furnizorului donor, pentru fiecare numar portat.

Analiza de tip „benchmark" efectuata de ANCOM pentru a determina tariful mediu de portare practicat la nivel european a aratat ca tariful de portare in cazul portabilitatii numerelor geografice, numerelor independente de locatie si numerelor nongeografice, altele decat cele pentru servicii de telefonie mobila, are valori ce variaza intre 49,79 euro in Slovacia, 7,53 euro in Franta sau 2 euro in Olanda si 0,53 euro in Marea Britanie.

In ceea ce priveste tarifele de portare a numerelor nongeografice pentru servicii de telefonie mobila, acestea inregistreaza valori de la 33,19 euro in Slovacia si 5 euro in Olanda, pana la 0,91 euro in Turcia.

Portabilitatea, facilitatea prin care utilizatorii de servicii de telefonie isi pot pastra numarul de telefon atunci cand schimba furnizorul, a fost introdusa in Romania pe 21 octombrie 2008, iar pe parcursul primelor 14 luni de la lansarea acestui serviciu au fost portate peste 200.000 de numere de telefon.

Pana in prezent operatorii acceptori au suportat integral costurile de portare si nu au perceput niciun tarif utilizatorilor finali pentru acest serviciu.

Filiala locala a operatorului grec OTE continua sa fie liderul portarilor, cu 47.283 de clienti care au ales serviciile companiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri