Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa pe piata locala, a cerut partenerilor de afaceri sa angajeze cel putin cateva sute dintre cele 600 de persoane care vor fi disponibilizate din mai, dupa ce in jur de 500 de persoane au protestat in fata sediului companiei din Piata Presei Libere.
Operatorul telecom a anuntat in urma cu aproximativ zece zile ca va reorganiza divizia de operatiuni, cea mai mare din cadrul companiei, care va duce la reducerea a 600 de posturi incepand cu luna mai ceea ce a dus la organizarea de prosteste in fata in acest week-end in fata sediului companiei din Piata Presei Libere, dar si saptamana trecuta la sucursala din Cluj.

"Solicitam mai multor firme care sunt parteneri de afaceri ai Romtelecom sa asigure locuri de munca pentru cel putin cateva sute de oameni dintre cei afectati, in conditiile de angajare ale acestor firme. Dialogul intre administratie, sindicate si salariati este permanent, au avut loc mai multe intalniri in cursul ultimelor saptamani. Aceste intalniri vor continua pentru a ne asigura ca astfel de masuri sunt bine intelese de salariati si sindicate", a declarat Cristina Popescu, directorul de comunicare al Romtelecom, potrivit agentiei NewsIn.

In timp ce conducerea Romtelecom merge inainte cu planul de restructurare, sindicatele iau in considerare aducerea in instanta a operatorului.
" Daca ei demareaza concedierile colective, o sa actionam in instanta. Romtelecom trebuie sa motiveze aceste concedieri, doar normele de munca pot spune daca avem suficienti salariati sa ne desfasuram activitatea", a declarat pentru NewsIn, presedintele Federatiei Sindicatelor din Telecomunicatii, Ioan Andrei.

Oficialii operatorului au declarat ca pe perioada contractului colectiv de munca (pana in iunie 2011) sindicatele nu pot initia un conflict de interese (greva, de ex.), avand doar posibilitatea de a apela la actiuni in instanta si la proteste in afara orelor de program. Saptamana trecuta, si Federatia Sindicatelor din Comunicatie a cerut Romtelecom sa incerce cai alternative de reducere a cheltuielilor si sa analizeze situatia fiecarui domeniu in parte.

Directorul de compunicare al operatorului a adaugat ca salariatii care vor pleca din companie prin acordul partilor vor primi compensatii cu valoare dubla fata de cele prevazute in contractul colectiv de munca, care pot ajunge pana la suma de 14.000 de euro net, compensatiile financiare fiind oferite in functie de vechime. De asemenea, operatorul va lucra cu o companie specilizata pentru a gasi persoanelor disponibilizate un alt loc de munca.

Printre cei afectati de restructurare se numara angajati de pe teren ai companiei, adica cei care se ocupa de firele de cablu de pe stalpi, dar si tehnicieni de repartitor, posturile celor din urma fiind desfiintate.

Pe de alta parte, reprezentantii operatorului au declarat pentru Wall-Street odata cu anuntul disponibilizarilor ca este dificil de spus daca se vor mai face disponibilizari, acest lucru depinzand de evolutia pietei.

Decizia managementului Romtelecom a fost luata ca urmare a crizei economiei, dar si a faptului ca fostul jucator monopolist de telefonie fixa vrea sa se transforme intr-o companie flexibila si cu servicii diverse prin care sa reziste competitiei acerbe de pe piata telecom. La inceputul lui 2008, operatorul a mai anuntat disponibilizarea a 2.500 de persoane.

Concedierile fac parte din programul de eficientizare a companiei, printre alte masuri numarandu-se externalizarea serviciilor de administrare a retelei catre compania Ericsson. Astfel, din ianuarie 400 de persoane din departamentele de comutatie si electroalimentare au fost transferate catre Ericsson, pentru servicii de administrare a retelei.

La finalul anului trecut, compania avea 10.017 angajati, fata de 10.344 in decembrie 2008, decizia fiind luata ca urmare a presiunii constante asupra veniturilor,potrivit raportului financiar al OTE, actionarul majoritar al Romtelecom.

Si operatorul de telefonie mobila Zapp a anuntat, la inceputul lui februarie, ca va initia un program de plecari voluntare, masura luata pentru imbunatatirea eficientei operationale a organizatiei, compania estimand ca vor semna circa 350 de angajati.

Cel mai mare operator de telefonie fixa pe piata locala a ajuns anul trecut la afaceri de 807,7 milioane de euro, mai putin cu 7,2% fata de cele 869,9 milioane de euro inregistrate in 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri