Incepand cu 1 iulie 2010, operatorii de telefonie mobila vor aplica un plafon implicit (financiar sau exprimat in volum) cu o valoare de cel mult 50 de euro pe luna fara TVA (59,5 euro cu TVA) pentru comunicatiile de date in roaming si vor suspenda serviciul in cazul in care utilizatorii finali nu au optat pentru unul dintre plafoanele maxime propuse de catre operatori pentru aceste servicii.
Astfel, din iulie, operatorii vor aplica utilizatorilor de internet in roaming care nu au optat pentru un alt plafon pana la aceasta data plafonul stabilit de reglementarile europene: fie unul financiar de maximum 50 de euro pe luna, fara TVA (59,5 euro cu TVA) fie un plafon exprimat in volum a carui valoare sa nu depaseasca 50 de euro luna, fara TVA.

La atingerea acestui prag, operatorii vor suspenda serviciul de comunicatii de date in roaming pentru utilizatorii care nu au specificat faptul ca doresc, in continuare, furnizarea acestui serviciu.

Operatorii trebuie sa asigure utilizatorilor europeni care folosesc internet in roaming in zona UE posibilitatea de a suspenda accesul la aceste servicii in momentul atingerii unui anumit plafon, pentru a nu depasi cheltuielile estimate si pentru a proteja in acest fel utilizatorii de „socul facturii” la final de luna.

Utilizatorii pot solicita operatorilor schimbarea plafonului financiar implicit sau, dupa caz, eliminarea acestuia.

„ Ii sfatuim pe toti utilizatorii de telefonie mobila care se afla pe teritoriul Romaniei, dar in apropiere de granita, sa fie atenti ca telefonul mobil sa nu se conecteze automat la reteaua tarii vecine si sa plateasca astfel tarife de roaming pentru convorbiri sau transfer de date”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Comisia Europeana a hotarat ca utilizatorii de servicii de comunicatii de date in roaming sa poata opta incepand cu 1 martie 2010, din proprie initiativa si gratuit pentru un anumit plafon corelat unei perioade de utilizare specificate, precum si pentru un serviciu prin care li se furnizeaza informatii privind consumul acumulat.

Aceasta facilitate le garanteaza utilizatorilor de internet roaming ca accesul la internet va fi blocat automat dupa atingerea plafonului specificat pentru serviciile de date in strainatate.

Cand se apropie de acest plafon, utilizatorii primesc o notificare de avertizare pe telefonul mobil sau alt dispozitiv al serviciului de roaming (SMS, e-mail, fereastra de tip pop-up pe ecranul calculatorului, etc).

In momentul in care acest plafon este depasit utilizatorii primesc o alta notificare prin care li se indica procedura de urmat in cazul in care doresc sa solicite continuarea furnizarii serviciilor respective, precum si costurile asociate fiecarei unitati suplimentare care urmeaza sa fie consumata.

Daca utilizatorul nu raspunde in mod adecvat la notificare, furnizorul din tara de origine sisteaza furnizarea si facturarea serviciilor de date in roaming, cu exceptia cazului in care utilizatorii solicita continuarea sau reluarea furnizarii serviciilor respective.

In luna iunie 2010, tarifele de baza ale operatorilor din Romania pentru serviciile de comunicatii de date in roaming, in interiorul Uniunii Europene, se incadrau in intervalul 2 - 5 euro per megabyte, fara TVA.

De asemenea, incepand cu 1 iulie 2010, valoarea maxima a tarifului pentru apelurile efectuate in roaming va scadea de la 0,43 la 0,39 euro pe minut, fara TVA, in timp ce valoarea maxima a tarifului pentru apelurile primite in roaming va scadea de la 0,19 la 0,15 euro/minut, fara TVA in cazul utilizatorilor care au optat pentru pachetul Eurotarif.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri