Romtelecom a obtinut in al treilea trimestru al anului un profit net de 109,2 milioane euro, in crestere cu 198,4% fata de perioada similara a anului trecut, informeaza un comunicat al grupului elen OTE.
De la inceputul anului, profitul Romtelecom se inscrie pe un trend constant ascendent: 46,1 milioane in primul trimestru, 57,6 milioane euro in al doilea trimestru. Cresterea pe primele trei luni a fost cu 519,4 la suta fata de perioada similara a anului 2004, iar pe primul semestru al lui 2005 cu 519,4 la suta fata de primele sase luni ale anului trecut. In primele noua luni ale anului, profitul net al operatorului roman de telefonie fixa a urcat cu 280,2 la suta, raportat la perioada similara a anului trecut, la 212,9 milioane euro.

Daca in primul semestru, Romtelecom a contribuit cu 48 la suta la profitul companiei-mama OTE (care detine 54,1 la suta din actiunile Romtelecom), in cel de al treilea trimestru se poate spune chiar ca a salvat compania greceasca de la pierderi enorme.

Aceasta deoarece in intervalul iulie-septembrie, OTE a inregistrat o pierdere neta de 541 milioane euro, in timp ce pierderea neta aferenta primelor noua luni a fost de 331,2 milioane euro.

Potrivit comunicatului companiei, costurile generate de implementarea programului de pensionare la nivelul companiei OTE au atins in primele noua luni aproape un miliard euro si au contribuit la acest deficit.

Perioada pentru inregistrarea celor care doresc sa iasa la pensie inainte de termen s-a finalizat, si mai mult de o treime din angajati vor parasi compania in urmatoarele 12 luni.

Rezultatele din al treilea trimestru reflecta cheltuielile pe care estimam ca le vom suporta, a declarat Panagis Vourloumis, presedinte si director executiv al grupului elen.

Unul dintre motivele evolutiei ascendente a Romtelecom in trimestrul III este legat si de scoaterea din bilant a rezultatelor Cosmorom.

Compania de telefonie mobila a inregistrat, in primele noua luni ale anului, pierderi nete de aproape 8 milioane euro. OTE detine, din luna iulie, 70% din actiunile companiei de telefonie mobila Cosmorom, restul de 30% din titluri ramanand in posesia Romtelecom (care inainte de aceasta data avea 100% din actiunile operatorului de telefonie mobila). Din al treilea trimestru al anului, rezultatele Cosmorom, redenumit Cosmote Romania, au inceput sa fie consolidate in cele ale OTE. Comote Romania va fi relansat in luna decembrie, se arata in comunicatul grupului elen.

In primele noua luni, Romtelecom a obtinut venituri operationale in valoare de 690,7 milioane euro, cu 11,7% peste nivelul din 2004. In intervalul august-septembrie, veniturile operationale ale Romtelecom fost de 232,6 milioane de euro. Conform OTE, majorarea veniturilor a fost determinata de evolutia pozitiva a interconectarilor, a liniilor inchiriate si a serviciilor de date.

In perioada primelor trei trimestre, cea mai mare pondere in venituri au avut-o serviciile de telefonie nationala, care au contribuit cu 475,2 milioane de euro, urmate de convorbirile internationale - 109 milioane euro, in timp ce telefonia mobila a avurt un aport de 2,9 milioane euro. Alte venituri au reprezentat 103,6 milioane euro.

Veniturile la telefonie fixa au fost inregistrate in conditiile in care numarul de linii de telefonie fixa s-au redus cu 6%, la 4.072.528 unitati. Datoriile totale ale companiei depaseau la finele lunii septembrie 647 milioane euro.

Analistii pietei telecomunicatiilor apreciaza ca marirea profitului Romtelecom va avea ca efect o cotare buna a actiunilor statului detinute la aceasta companie la Bursa.

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) se afla in plin proces de selectare a consultantului pentru listarea la bursa a celor 45,99% actiuni Romtelecom detinute de statul roman. Numai putin de noua banci de investitii si consortii s-au inscris in acesta cursa.

Analistii apreciaza ca lobby-ul facut de Romtelecom (in justitie, dar si la premier) impotriva deciziei Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) de reducere a tarifelor de interconectare cu alti operatori de telefonie fixa este nejustificata.

Aceasta deoarece Romtelecom ar pierde din reducerea acestor tarife 2,5 milioane euro anul viitor si 4 milioane euro in 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri