Desi companiile de telefonie sunt obligate sa platesca impozite la fondul cultural national inca din 2001, acestea abia au aflat

Firmele de comunicatii nu inteleg de ce trebuie sa finanteze cultura. Dar unde este lege nu este tocmeala.

In ianuarie a fost conceputa o Ordonanta de Guvern care a incins spiritele in randul companiilor de telecomunicatii. "Initiativa a venit din partea Ministerului Culturii in ideea de a forma un fond cultural. Problema este ca Ministerul Culturii vrea acesti bani de la noi cei din telecomunicatii, ceea ce nu este chiar in ordine. Ordonanta se afla acum in comisia de buget de la finante si vom face tot ce ne sta in puteri pentru a o stopa", spune Varujan Pambuccian, Presedintele Comisiei Parlamentare pentru Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor.

Pe scurt, respectiva lege impune societatilor care isi desfasoara activitatea in domeniul comunicatiilor sa plateasca o taxa de 5% din serviciile cu valoare adaugata. Mai exact, firmele de telecomunicatii mobile vor fi obligate sa plateasca aceste taxe din serviciile de mesagerie (SMS) iar companiile de telefonie fixa din cele de Internet. Ordonanta, gandita astfel va obliga jucatorii din domeniul telecomunicatiilor sa bage mana in buzunar pentru sprijinirea Ministerului Culturii fara a avea drept de apel. Cu atat mai mult cu cat firmele de telecomunicatii provin suta la suta din domeniul privat.

"Ce este mai absurd la aceasta decizie? Faptul ca noi nici nu am fost contactati pentru a discuta pe seama acestei Ordonante. Daca aceasta lege primeste acordul parlamentarilor, toate promisiunile de incurajare a domeniului comunicatiilor sunt zdruncinate din temelie. Riscul este ca odata impozitat un domeniu peste noapte, fara a acorda atentie parerii celor de pe piata, se poate intampla ca investitiile in acel domeniu sa se reduca sau chiar sa dispara", comenteaza Dinu Malacopol, CEO Internet, date si telefonie la Astral.

Cota de impozitare exista de ani buni

Oficialii Ministerului Culturii, prinsi la mijloc in acest scandal se declara amuzati de viforul iscat de acest act normativ. "In primul rand, aceasta Ordonanta de Guvern reglementeaza in fapt in cateva articole cota de 5% ce trebuie impozitata de la firmele din telecomunicatii si care era prevazuta in Legea 247/2001 pentru aprobarea unui act normativ din 1998 in care se arata cum se constituie fondul cultural national. In fond, aceasta cota de impozitare este impusa de ani buni. Faptul ca operatorii nu stiau de ea nu insemna decat un singur lucru - ca nu au platit niciodata aceste impozite", explica Ioan Onisei, secretar de stat la Ministerul Culturii.

Aflata acum la aprobare pe masa Comisiei Buget - Finante, Ordonanta va isca cu siguranta zilele acestea dezbateri aprinse intre companiile de telefonie si oficiali. Cu atat mai mult cu cat fondul cultural national nu a fost in 2004 decat de 2.214 miliarde de lei, iar in afara de impozitul impus companiilor de telefonie mai existand inca alte sase surse de finantare.

Din finantatori cinstiti in evazionisti rau platnici

Cu alte cuvinte, operatorii din comunicatii au toate sansele ca, brusc, sa devina evazionisti. Daca nici o companie din telefonie nu a platit darile catre fondul cultural national pot fi obligate sa isi plateasca creantele catre Ministerul Culturii. In plus, daca Ordonanta de Guvern numarul 10 din 2005, asa cum poate fi identificat actul normativ in culpa primeste avizul Ministerului Finantelor, operatorii din comunicatii sunt obligati sa isi plateasca atat datoriile cat si viitoarele contributii la bunul mers al culturii. Toate acestea in conditiile in care un operator de telefonie plateste licente, impozite si taxe pentru adevarate armate de angajati si cei mai multi dintre ei sunt implicati in acte caritabile. "Nu credem ca un asemenea proiect va avea sustinere in Parlament. O astfel de decizie nu ar afecta doar telecomunicatiile ci intregul mediu de business si ar descuraja investitiile", spune cu convingere Yves Gauthier, deputy chief officer, Orange Romania
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri