Cel putin o companie de telefonie mobila noua va intra pe piata romaneasca in 2006 a declarat ieri Catalin Marinescu, presedintele Inspectoratul pentru Comunicatii. Inspectoratul va lansa licitatia pentru acordarea a inca doua licente de telefonie mobila din generatia a treia - 3G, a anuntat Marinescu. Un candidat cert este Cosmote Romania. Compania chineza ZTE, care este partenera in POSTelecom impreuna cu Posta Romana, a primit inca din 2005 de la IGCTI o licenta experimentala pentru 3G. Telefonica Spania, Deutsche Telkom (prin Magyar Telekom) si cea de-a doua companie suedeza de telefonie mobila, Tele2, dau tarcoale pietei romanesti.

Anul viitor va consemna relansarea unui operator (Cosmote - n.r.) si intrarea pe piata a altuia, a spus Marinescu, care a precizat ca sunt discutii la Ministerul Comunicatiilor privind intrarea acestui nou operator de telefonie mobila.

Potrivit presedintelui IGCTI, au mai fost si alte semnale provenite de la operatori straini, precum Tele2, sau de la anumite fonduri de investitii care s-au interesat de barierele de intrare pe piata si de conditiile de participare la licitatie. Potrivit unor surse de pe piata comunicatiilor, interes au manifestat si Deutsche Telekom (prin Magyar Telekom), Telefonica Spania. Anul acesta, compania chineza ZTE a prezentat la expozitia specializata CERF 2005 tehnologia 3 G, pentru care a primit de la IGCTI o licenta experimentala. In iunie 2003, Posta Romana si ZTE Corporation, o companie de telefonie din China, au incheiat un contract, prin care ZTE se obliga sa capitalizeze compania, cu echipamente de telecomunicatii. Acesta urma sa fie folosit la constituirea unui nou operator de telefonie de stat, POSTelecom. Conditia era ca executivul sa garanteze intreaga investitie, ceea ce nu s-a realizat.

In momentul de fata, se cauta solutii de relansare a operatorului, fara garantii guvernamentale, printr-un parteneriat atras de POSTelecom cu un operator privat sau prin preluarea operatorului de catre un investitor strain. Analistii pietei telecomunicatiilor spun ca exista sanse mari ca acest operator sa fie lansat anul viitor, iar pentru a fi viabil va trebui sa ofere atat servicii de telfonie fixa, cat si pentru cea mobila. Pana in prezent, au fost acordate doua licente 3G in urma licitatiilor organizate in 2004 operatorilor de telefonie mobila - Connex si Orange - dar deocamdata doar Connex opereaza in piata, Orange anuntand aceste servicii pentru 2006. Tinta IGCTI este ca, pana in 2008, sa fie patru operatori pe piata romaneasca, care sa furnizeze servicii 3G.

Pentru a participa la o licenta 3G, operatorul trebuie sa plateasca 35 milioane dolari pentru eliberarea acesteia, platibili in cinci ani, la care se mai adauga anumite conditii din caietul de sarcini. Licentele 3G se acorda pe o perioada de 15 ani si pot fi reinnoite la cererea titularilor, pe o perioada de zece ani, fara plata unor unor taxe suplimentare. In anul 2004 existau 45 milioane de utilizatori ai serviciilor 3G - conform Wireless World Forum, pentru finele lui 2005 acest numar fiind estimat sa creasca pana la 85 milioane. Numarul retelelor 3G implementate la nivel global a ajuns la 113 in 2004, dublu fata de anul 2003, majoritatea fiind localizate in Europa si Asia.

Marinescu a mai spus ca in 2006 va fi organizata o licitatie pentru acordarea unei licente de televiziune digitala cu acoperire nationala. Conform directivelor Uniunii Europene, procesul de trecere de la televiziunea analogica la cea digitala trebuie finalizat in 2012, a mentionat oficialul IGCTI. Romania are posibilitatea de a oferi sapte licente nationale de televiziune digitala celor interesati. Vor putea fi transmise 28-42, canale utilizand aceste licente a spus Marinescu. Prima licenta, va fi acordata anul viitor. Este vorba de cea care ar fi trebuit sa fie a treia licenta nationala de televiziune analogica a explicat direcotorul ICGTI.

Cine ar putea fi noul operator de telefonie

Compania Magyar Telekom (detinuta in proportie de 60% de Deutsche Telekom) a declarat recent ca intentioneaza sa fie prezenta pe toate segmentele pietei de telecomunicatii din Romania, pana la sfarsitul anului 2006.

Compania doreste sa devina principalul furnizor de servicii de telecomunicatii alternative in mai multe tari din Europa de Sud-Est.Telefonica ofera servicii de telefonie fixa si mobila pentru 140 milioane de utilizatori. A mai fost prezenta in Romania prin operatorul de telefonie mobila Telemobil (actualul Zapp), care a fost un sesec comercial. Tele2 opereaza in 25 de tari, oferind servicii de telefonie fixa, moblila, acces Interenet, retele de date, retelede cablu. In Europa Centrala este prezenta in Austria, Cehia, Germania, Ungaria si Polonia, avand in acesta zona peste 6,6 milioane de utilizatori.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri