Compania taiwaneza Quanta, cel mai mare producator de notebook-uri din lume, s-a angajat in proiectul laptop-ul de 100$.
Organizatia One Laptop per Child (OLPC) a selectat Quanta pentru a fi producatorul designului original. In general producatorul design-ului original fabrica produsele, dar participa substantial si la designul final.
Desi nu multi americani cunosc numele, multi detin produse Quanta. Compania produce sisteme pentru Hewlett-Packard, Dell si altii. Compania se afla de foarte multa vreme in concurenta cu Compal, o alta firma taiwaneza.

Alegerea Quanta pentru proiect nu este in totalitate o surpriza. La inceputul acestui an, MIT si compania au semnat un contract de cercetare pe 5 ani, in valoare de 20 milioane $. Alegerea unuia din cei mai mari producatori din lume demonstreaza fiabilitatea proiectului, potrivit sustinatorilor acestuia.

"Orice indoiala ca ar putea fi produs un laptop low-cost pentru educatie pentru tarile in dezvoltare, a fost risipita", a declarat Nicholas Negroponte, reprezentantul MIT.

Quanta va incerca sa creeze un produs pana in trimestrul patru al anului viitor. Laptop-ul va rula cu Linux si va avea un consum redus de energie. Conectarea la Internet va fi posibila prin retele de tip mesh.

Primele 5-15 milioane de unitati vor fi distribuite in China, Brazilia, India, Argentina, Egipt, Nigeria si Tailanda.

Alti participanti la proiect sunt Advanced Micro Devices, Brightstar, Google, News Corp., Nortel si Red Hat.

Desi multi au salutat initiativa, altii si-au exprimat in schimb scepticismul. Presedintele Intel, Craig Barett, a afirmat ca ideea nu va avea succes, argumentand ca utilizatorii de pe pietele in formare doresc computere complet dotate.

Anterior el a aratat ca impunerea PC-urilor in lumea saraca este extrem de dificila. Incercari de a aduce PC-uri low-cost in Brazilia au esuat de cateva ori. Simputer, un computer ieftin produs in India nu a avut succes, iar AMD a vandut foarte putine unitati din dispozitivele sale Internet ieftine in tarile in dezvoltare.

In parte datorita acestui fapt, unii antreprenori si medii academice din India au decis sa rezolve problema prin clienti thin. Alte companii promoveaza computere complet dotate care pot fi impartite de mai multe comunitati. Pentru a economisi energie, clientii thin si PC-urile pot rula pe bateriile masinilor sau cu panouri solare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri