Companiile tehnologice din Romania si-au imbunatatit prezenta in regiune conform Deloite Central Europe Technology FAST 50, care prezinta primele 50 de companii de IT din regiune, in functie de ritmul de crestere a vanzarilor din ultimii cinci ani. Astfel, TeamNet International, din Bucuresti, se mentine pe locul doi, ca si anul trecut, in topul realizat de cei de la Deloitte, in timp ce alte trei firme romanesti au urcat in clasament.
Lista finalistilor din acest an include companiile romanesti TeamNet International (Bucuresti, locul doi, cu o rata de creștere de 3.120%), Arobs Transilvania Software (Cluj-Napoca, locul 13, +831%), Crys Computers (nou intrata, Bucuresti, locul 18, +635%), Fortech (nou intrata, Cluj-Napoca, locul 19, +629%), Lasting Software (Timisoara, locul 23, +541%), The Red Point (Iasi, locul 26, +510%) si Advantage Software Factory (Bucuresti, locul 41, +301%).

TeamNet International, divizia de integrare de sisteme a grupului Asesoft, condus de Sebastian Ghita, si Arobs Transilvania, dezvoltator de software pentru aplicatii mobile si distribuitor de echipamente GPS din Cluj, au ajuns, anul trecut, printre cele mai dinamice companii in Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), conform topului Deloitte Technology Fast 500 EMEA.

TeamNet se astepta ca firma sa incheie 2009 cu afaceri de aproximativ 10 milioane euro insa, conform paginii de Internet a Ministerului de Finante, compania a obtinut o cifra de afaceri de 12,8 milioane euro. Arobs a inregistrat venituri de peste 6 milioane euro si estimeaza, pentru 2010, afaceri mai mari cu 10%, iar Crys Computers a realizat 4,2 miliaone euro.


Romania s-a alaturat acestui proiect pentru prima data in 2008 si de atunci si-a consolidat in mod sustinut nivelul de reprezentativitate de la 6% in 2008 (cu trei companii finaliste) la 14% (sapte companii) in acest an. Acest rezultat plaseaza Romania pe locul patru in regiune, dupa Polonia (11), Ungaria (10) si Cehia (8).


"Per ansamblu, rata medie de crestere a veniturilor raportata de finalistii din Romania a coborat usor de la 1.093%, anul trecut, la 938%, similara cu rata medie de crestere inregistrata la nivelul intregului clasament (967%). Este prima data cand Romania are o crestere mai temperata fata de restul regiunii, ceea ce confirma, pe de o parte, ca firmele de profil se confrunta cu un mediu de afaceri dificil pe fondul crizei globale, iar pe de alta parte ca industria locala se maturizeaza usor, dar sigur", spune Ahmed Hassan, partener coordonator pe Audit si Lider al industriilor de tehnologie, media si telecomunicatii la Deloitte Balcani.

In acest an, rata medie de crestere a companiilor din clasament a fost 967%, a treia ca marime in istoria de 11 ani a programului, iar cea a primelor cinci companii din top a crescut de la 3.526% la 4.729%.

Veniturile totale ale companiilor din FAST 50 au scazut de la 434 milioane euro, anul trecut, la 378 milioane euro, ceea ce reprezinta un declin de 13%, pentru al doilea an la rand.

Cea mai mare companie din FAST 50 2010 dupa venituri este dezvoltatorul de solutii anti-virus ESET din Slovacia, tara care a inregistrat in medie cele mai mari venituri (aproape 30 de milioane euro in 2009), fiind urmata de Estonia (15 milioane euro) si Cehia (11 milioane euro). Comparativ, Polonia a inregistrat un venit mediu de aproape cinci milioane euro.

Polonia a detronat Ungaria la numarul de companii prezente in clasament, recastigand prima pozitie pentru prima data din 2005. Cele mai multe companii din clasament au sediul central in Budapesta (10), Praga (7) si Varsovia (6).

Clasamentul din acest an a inregistrat 16 noi intrari. Companiile dezvoltatoare de solutii software au continuat sa isi consolideze pozitia in clasament, recuperand pozitia dominanta pentru prima data din 2006 (58% din total). De asemenea, ele au raportat si cele mai mari venituri medii pe 2009 - 8,5 milioane euro, comparativ cu 5,6 milioane euro pentru companiile de Internet si 2,3 milioane euro pentru cele din domeniul Telecomunicatiilor si Retelelor.


Inca o data, patru din primele sase companii cu cea mai dinamica rata de crestere au activitati in domeniul Internetului, ceea ce indica potentialul semnificativ al acestui segment.

Aproape o treime dintre respondenti au spus ca principala provocare personala din 2010 a fost legata de capitalul uman, in contextul in care ei resimt o mare necesitate de a pregati lideri si a delega responsabilitati.

Indeplinirea si sustinerea obiectivelor de profitabilitate au fost inlocuite in lista de prioritati cu nevoia de a dezvolta lideri si a delega responsabilitati, ceea ce arata ca o parte dintre directorii executivi chestionati isi transfera interesul de la obiective pe termen scurt la obiective pe termen lung pentru viitorul companiilor lor.

O pondere semnificativa de 60% dintre participanti spun ca forta de munca foarte bine pregatita este mult mai importanta fata de anul trecut, fiind un factor semnificativ de crestere pentru companie in urmatoarele 12 luni. Totodata, accesul la forta de munca calificata reprezinta principala amenintare asupra creserii din urmatorul an (48%).

Deloitte Europa Centrala Technology FAST 50 include cele mai dinamice companii de tehnologie din regiune, in baza ratei de crestere a veniturilor din ultimii cinci ani (2005 – 2009). Companiile incluse in top trebuie sa detina proprietate intelectuala care contribuie semnificativ la veniturile operationale sau sa dedice o parte substantiala din venituri pentru cercetare si dezvoltare de tehnologie. De asemenea, candidatii trebuie sa fi raportat venituri anuale de cel putin 50.000 de euro pe an in ultimii cinci ani, sa aiba sediul in Europa Centrala, sa nu fie controlati de un investitor strategic si sa activeze pe piata de cel putin cinci ani.

Deloitte Central Europe Technology FAST 50 ierarhizeaza cele mai dinamice companii de tehnologie din Republica Ceha, Ungaria, Letonia, Estonia, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Slovenia, Bosnia si Hertegovina si Lituania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri