Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) va prezenta, in urmatoarele doua-trei luni, o noua strategie de trecere la televiziunea digitala, care se va sincroniza si cu deciziile Consiliului Europei in acest domeniu, a declarat ministrul Valerian Vreme.
"Exista in minister un departament care se ocupa de intocmirea acestei strategii", a adaugat Vreme, intr-o conferinta de presa.
Intrebat despre modul cum va proceda MCSI in privinta alocarii unei licente catre o entitate controlata de stat, Vreme a spus ca sunt analizate "plusurile si minusurile" mai multor variante, informeaza Mediafax.

"Exista posibilitatea ca Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) sau Societatea Romana de Televiziune sa primeasca spre utilizare o astfel de licenta TV. Cand strategia din domeniu va fi finalizata vom sti cum vom proceda in urmatorii ani", a spus ministrul.

Anterior, ministrul Vreme a declarat ca MCSI intentioneaza sa acorde unei entitati controlate de stat una din cele doua licente de televiziune digitala, care va fi operata de SNR.

"Fara o licenta de televiziune digitala, SNR va avea mari probleme in viitor. Practic, cu ajutorul viitoarei licente pe care o va opera, societatea nu va mai fi obligata sa dea afara din personal, cel putin in urmatorii doi-trei ani, in conditiile in care, in urma a doua procese de audit, a reiesit ca aproape 750 de salariati ar trebui disponibilizati", a spus Vreme saptamana trecuta.

Prin HG 833/2010, Executivul a decis in luna august sa amane cu trei ani, pana la 1 ianuarie 2015, data incetarii transmisiei analogice de televiziune, decizia fiind justificata prin scutirea cetatenilor de a-si achizitiona noi echipamente in perioada de criza si asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru operatori.

Initial, Romania s-a angajat in fata Uniunii Europene sa finalizeze procesul de tranzitie la televiziunea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012.

De asemenea, adoptarea HG 833/2010 a obligat Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) sa anuleze licitatia pe care o demarase pentru a acorda primele doua licente de TV digitala.

Totodata, ANCOM a restituit celor sapte companii interesate de operarea primelor doua licente de televiziune digitala sumele pentru caietele de sarcini, achitate in cadrul licitatiei.

Caietele de sarcini au fost cumparate de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Nationala de Radiocomunicatii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG si General Satellite Sofia.

In urma cu aproape zece zile, presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, a declarat ca institutia va sustine tranzitia la televiziunea digitala terestra la nivelul anului 2013, si nu 2015, asa cum a stabilit Guvernul in luna august.

"ANCOM sustine o readucere a acestui orizont de timp la nivelul anului 2013 si nu 2015, alimentat de faptul ca la nivelul Uniunii Europene se va aproba in aceasta toamna programul de politica a utilizarii spectrului radio. Va trebui sa ne adaptam si noi la cerintele europene. Noi am facut o propunere in acest sens Ministerului Comunicatiilor si cred ca se va merge spre aceasta cale", a afirmat Marinescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri