Specialistii anticipeaza ca in acest an va creste numarul atacurilor care au drept tinta dispozitivele mobile. Virusii vor ataca telefoanele celulare sau dispozitivele handheld.

Evolutia din ultima perioada a telefoanelor mobile, care a facut din unele modele adevarate mini-computere, poate avea si o consecinta negativa. Dotarea lor cu diverse sisteme de operare, precum Symbian, a facut ca acestea sa fie expuse la atacurile virusilor creati special pentru aceste sisteme de operare. Conform raportului IBM Global Security Intelligence Services, in ultima parte a anului 2004, un numar tot mai mare de virusi au avut drept tinta PDA-urile si alte dispozitive mobile. Astfel, nu este exclus ca epidemiile informatice sa treaca de la computere la PDA sau telefoane celulare.

Crestere periculoasa

In ultima parte a anului 2004, un numar tot mai mare de virusi au avut drept tinta PDA-urile si alte dispozitive mobile. Viermele Cabir poate fi considerat un deschizator de drum. Numarul virusilor din aceasta categorie a crescut. Au aparut troieni si mai multe variante de Cabir si Lasco, spune Patrick Vicol, analist virusi Bit Defender.

Nou obiectiv pentru hackeri

Previziunile pesimiste nu se opresc aici. Dispozitivele mobile precum PDA-urile si telefoanele celulare sint acum tinta virusilor, spam-ului si ale altor potentiale amenintari de securitate. Bluetooth si alte tehnologii wireless care conecteaza dispozitivele mobile reprezinta un nou obiectiv pentru hackeri, se arata in raportul IBM Global Security Intelligence Services.

SMS-uri capcana

Daca prima versiune a Cabir a fost o demonstratie de forta a vreunui pasionat care a vrut sa arate ca celularele si PDA-urile nu sint intangibile, in ultima perioada virusii din aceasta categorie au devenit mai incisivi. In primul rind, se raspindesc mult mai repede. Printr-un SMS se trimite un program, care te intreaba daca vrei sa-l instalezi. Dupa instalare, acesta se raspindeste prin adaptorul Bluetooth. Pentru a nu se raspindi este necesara inchiderea canalului de comunicatii, spune Patrick Vicol.

Eforturi pentru izolare

Contracararea acestor tentative de infectare a dispozitivelor mobile a devenit una dintre preocuparile firmelor de securitate din domeniu. In orice caz, prin informatii sofisticate si analize, IBM poate identifica si intelege acum multe dintre aceste riscuri. In plus, afacerile si clientii pot utiliza aceste informatii nu numai pentru anticiparea riscurilor de securitate, dar si pentru a evita noile tipuri de atacuri din 2005, considera Stuart McIrvine, director al Strategiei de Securitate IBM.

Si companiile care creeaza solutii antivirus au inceput sa caute metode de contracarare a virusilor din aceasta categorie. Lucram in prezent la un antivirus pentru Symbian, spune Patrick Vicol. Ramine de vazut daca virusii creati pentru dispozitivele mobile vor deveni mai periculosi, si in ce masura actiunile acestora vor fi contracarate la timp.

Virusi in curs de perfectionare

Evolutia virusilor care ataca dispozitivele mobile ii face pe specialisti sa considere ca acestia sint in dezvoltare. Deocamdata sint putine cazurile in care se sterg date din telefonul afectat. In afara faptului ca acum se raspindesc mult mai repede, unele dintre programele de acest gen blocheaza anumite aplicatii antivirus sau chiar aparatul. Fata de primele produse de acest gen se constata insa o evolutie rapida, fapt care ii face pe specialisti sa considere ca vor fi lansate si variante mai periculoase.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri