Comisia Europeana (CE) a solicitat Romaniei sa se conformeze normelor UE care prevad o separare clara intre factorii de decizie din domeniul telecomunicatiilor si furnizorii de servicii de telecomunicatii, dand ca exemplu Romtelecom si Radiocomunicatii, la care statul, prin MCSI, este actionar, scrie Mediafax.
"Aceasta separare este esentiala pentru pastrarea impartialitatii autoritatilor nationale de reglementare in domeniul telecomunicatiilor, garantandu-se astfel o reglementare echitabila pentru consumatori si pentru intreprinderi, precum si mentinerea concurentei. Cererea adresata Romaniei ia forma unui «aviz motivat» in cadrul procedurilor in constatarea incalcarii dreptului UE. Daca Romania nu se conformeaza in termen de doua luni, Comisia poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie in acest sens", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit documentului, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) exercita competente de reglementare, precum alocarea si atribuirea frecventelor radio (de exemplu, adoptarea planului national de frecvente si elaborarea hotararilor de guvern privind gestionarea spectrului de frecvente radio) si, in acelasi timp, are drept de proprietate si control asupra activitatilor a doua companii de telecomunicatii - Romtelecom si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR).

Prin MCSI, statul roman controleaza integral SNR si un numar de actiuni reprezentand 45,99% din capitalul social al Romtelecom, alaturi de grupul elen OTE - 54,01%.

"In pofida discutiilor purtate periodic pe aceasta tema, Romania nu si-a modificat inca normele privind separarea structurala, astfel incat Comisia Europeana a decis sa trimita un aviz motivat, cerandu-i sa rezolve aceasta problema", se mai spune in comunicat.

Comisia Europeana a sesizat deja Curtea de Justitie a UE in legatura cu nerespectarea acestor norme de catre Lituania.

Comisia a decis sa inchida o procedura separata in constatarea incalcarii dreptului UE, lansata in ianuarie 2009 din cauza lipsei de independenta a autoritatii nationale de reglementare (ANCOM), ca urmare demiterii presedintelui acesteia in 2008.

Parlamentul Romaniei a adoptat un nou cadru juridic care consolideaza independenta autoritatii de reglementare in domeniul telecomunicatiilor, se precizeaza in comunicat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri