Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) supune astazi consultarii publice proiectul de decizie privind alocarea si utilizarea numerelor nationale scurte pentru servicii cu valoare adaugata de interes general si proiectul de decizie privind unele masuri in domeniul resurselor de numerotatie si resurselor tehnice.
Astfel, ANCOM propune completarea Planului National de Numerotatie prin deschiderea unui nou subdomeniu de numere nationale scurte, de forma 14vxy, destinate serviciilor cu valoare adaugata de interes general si supune consultarii publice proiectul de decizie privind alocarea si utilizarea acestora.

Potrivit proiectului de decizie privind alocarea si utilizarea numerelor nationale scurte pentru servicii cu valoare adaugata de interes general, acestea se vor aloca furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, putand fi utilizate de catre respectivii furnizori de servicii de comunicatii electronice, pentru furnizarea propriilor servicii, sau asignate altor furnizori de servicii cu valoare adaugata de interes general.

Tipurile de servicii care vor putea fi furnizate prin intermediul acestor numere constituie o extindere si o completare la tipurile de servicii care pot fi furnizate prin intermediul numerelor nationale scurte pentru servicii de interes public la nivel national.

Astfel, alaturi de accesul la serviciile de informare din diverse domenii de activitate vor putea fi furnizate si servicii de consultanta cu caracter tehnico-profesional, respectiv servicii care faciliteaza exprimarea unor optiuni, opinii ori efectuarea unor donatii sau plata anumitor servicii etc. Utilizarea acestor numere nu va fi permisa pentru furnizarea serviciilor de divertisment adulti sau a serviciilor pentru care se pot utiliza, in prezent, alte tipuri de numere scurte (de exemplu, servicii de informatii privind abonatii, servicii armonizate cu caracter social sau servicii de interes public la nivel national).

Numerele nationale scurte pentru servicii cu valoare adaugata de interes general se aloca prin Licenta de utilizare a resurselor de numerotatie (LURN), in mod individual, numai furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului.

In scopul protejarii intereselor utilizatorilor finali, ANCOM propune limitarea tarifului cu amanuntul aplicat pentru apelurile sau SMS/MMS-urile catre numerele nationale scurte pentru servicii cu valoare adaugata de interes general.

Autoritatea propune, totodata, o serie de modificari si completari ale procedurii de emitere a licentelor de utilizare a resurselor de numerotatie (LURN) si de obtinere a acordului prealabil in cazul cedarii licentelor de utilizare a resurselor de numerotatie, avand ca scop cresterea gradului de eficienta a realizarii acestor procese. Noul proiect vizeaza, de asemenea, actualizarea prevederilor referitoare la numerele de rutare, ca urmare a modificarii procedurilor tehnice utilizate de catre furnizori pentru rutarea apelurilor in urma implementarii portabilitatii numerelor.

In plus, Autoritatea propune reducerea termenului maxim in care trebuie realizata portarea numerelor de la 10 la 3 zile lucratoare. Prin reducerea termenului maxim de realizare a portarii numerelor, Romania se va inscrie printre statele Uniunii Europene in care termenul de portare este cel mai scazut, media la nivel european fiind, in anul 2009, de 6,5 zile pentru telefonia fixa si de 4,1 pentru telefonia mobila.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri