Incepind cu prima zi a anului 2006 romanii pot naviga mai sigur pe Internet. Pentru toti cei care au dorit aparitia unei solutii de filtrare a continutului ofensiv ce invadeaza tot mai des ecranele calculatoarelor in timpul navigarii pe web, noul an ii intampina cu o veste buna. Focalizata in primul rand pe rezultatele din Google, cel mai folosit motor de cautare de catre romani, dar si pe navigarea directa prin link-uri, prima solutie de acest gen din Romania a fost lansata chiar in prima zi a acestui an de catre Positive Media Ro pe site-ul www.genium.ro .
In occident majoritatea portalurilor si site-urilor generaliste fac eforturi pentru a oferi un continut de calitate, lipsit de elemente ofensive la adresa familiei, copiilor si adolescentilor. In Romania acest aspect este cel mai adesea ignorat, lucrurile petrecandu-se exact invers. Majoritatea portalurilor posteaza neglijent link-uri catre site-uri cu continut sexual mai mult sau mai putin explicit, unele postand imagini de acest gen chiar in paginile proprii. De filtrarea rezultatelor pentru cautari nici nu poate fi vorba. Rezultate incitante apar chiar printre primele oferite de o buna parte a portalurilor romanesti.

Din nefericire, de la aceasta situatie nu fac exceptie pentru romani nici marile motoare de cautare internationale: Yahoo, MSN si mai cu seama Google, folosit de peste 90% de utilizatorii romani de internet. Desi acestea filtreaza multumitor rezultatele in limba engleza, in limba romana capacitatile de filtrare accesibile in modul SafeSearch (cautare sigura) sunt aproape inexistente. O cautare in limba romana in care se folosesc cuvinte uzuale, dar care sunt folosite si in site-urile cu continut pentru adulti poate genera rezultate neasteptate si nedorite. Aparitia acestor rezultate si accesarea lor de catre copii si adoloscenti transforma utilizarea Internetului in momente de maxima penibilitate pentru parinti sau profesori.

Pentru a evita astfel de situatii, Positive Media Ro, companie care are ca misiune sa ofere servicii internet pentru familie si tineri in conditiile unui continut de calitate, protejat de site-urile ofensive, a lansat o solutie de cautare si navigare pe internet in conditii de siguranta. Aceasta este realizata sub forma unei pagini de start pe web accesabila la adresa www.genium.ro, fiind realizata pe principiul totul intr-un ecran.

Pentru cautare pe web utilizatorii romani isi pot folosi motorul de cautare preferat, Google, imbunatatit cu capacitati de filtrare pentru limba romana, aflate in stadiul de laborator, neaplicate inca pe Google.ro. Suplimentar, s-a mai introdus un prefiltru pentru aproape 60 de cuvinte ofensive in limba romana, ignorate in prezent de Google. In plus pe www.genium.ro utilizatorii pot accesa instantaneu mai multe functii de cautare ale Google, de la site-uri si imagini pana la blog-uri, discutii, referate sau carti in limba engleza si romana. Functiile de cautare ale Google sunt completate de posibilitatea cautarii instantanee in opt aplicatii de tipul dictionarelor pentru traduceri, explicative si enciclopedice.

Aceasta capacitate avansata de cautare este alaturata unor meniuri de navigare rapida pe internet. Meniurile sunt organizate intr-un sistem simplu si fac imediat accesibile membrilor familiei cele mai bune site-uri pentru Romania. Site-urile sunt selectate pe acelasi principiu al calitatii si sigurantei continutului.

Pentru anul 2006, an pe care multi il considera al maturizarii internetului in Romania, se estimeaza ca peste 5 miloane de romani vor accesa serviciile online. Dintre acestia, majoritatea sunt tineri, iar internetul nu va mai fi accesat cu precadere de pe calculatorul de la serviciu, ci si de pe cel de acasa, ceea ce va face ca internetul sa fie la dispozitia intregii familii. In aceste conditii, existenta unui serviciu de cautare in siguranta pentru familie, copii si adolescenti este mai necesar ca oricand.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri