Estimarile noastre pentru 2005 au fost pentru o crestere a piatei de software si servicii de cel putin 25% si credem ca aceasta estimare se va dovedi corecta, a declarat pentru Averea Valerica Dragomir, director executiv al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).

Segmentele care au avut o dezvoltare puternica au fost piata ERP (o infrastructura software ce ofera suport de gestiune si coordonare a diferitelor structuri si procese din companie, in vederea realizarii obiectivelor de afaceri) si piata serviciilor IT, citate cu cresteri de 26% si respectiv 28% de studiile IDC pentru 2004. Anul 2005 nu a adus nimic nou din punctul de vedere al facilitatilor pentru industria IT&C. La intiativa Ministerului de Finante, una dintre putinele masuri de sustinere a domeniului - facilitatea de impozitare 0 pentru salariile programatorilor - a fost aproape de a fi eliminata din prevederile Codului Fiscal, incepand cu 1 ianuarie 2006. Din fericire, am beneficiat de suportul atat al MCTI si al Comisiei de specialitate din Camera Deputatilor, prin persoana lui Varujan Pambuccian, care au sustinut public si prin actiunile lor pozitia comuna a asociatiilor. Cel putin pentru 2006, aceasta masura - unica in Europa, dupa stiinta noastra - va ramane inca in vigoare, a explicat Valerica Dragomir.

Potrivit ANIS, la 30 iunie 2005 se inregistrau peste 32.000 de specialisti in segmentul IT. In aceasta cifra nu intra si specialistii IT care lucreaza in alte industrii. Daca si acestia ar fi inclusi, numarul angajatilor in industria IT s-ar apropia de 100.000.

Salarii intre 300 si 2.500 euro

Conform studiului Salariile in industria de software si servicii, editat de ANIS in mai 2005, salariul mediu net pe industrie este de 310 euro. De remarcat ca la baza calculului au stat raportarile companiilor catre sistemul asigurarilor de stat si nu include modalitatile alternative de recompensare.

Din cauza fiscalitatii muncii defavorabile angajatorilor, industria IT este unul dintre campionii folosirii microintreprinderilor pentru defiscalizarea salariilor, spune Valerica Dragomir. Astfel, salariul unui programator incepator se incadreaza intre 300 si 500 euro, ca medie. Pe segmentele de specializari rare, unde specialistii sunt putini, si odata cu gradul de expertiza, salariile cresc corespunzator. Astfel, un programator Java senior, in zona Bucurestiului poate avea pana la 1200 euro net.

Salariile variaza si in functie de tipul de companie. Daca salariul brut mediu pentru companiile romanesti medii si mari se incadreaza intre limitele 1200 - 2000 euro, in cazul multinationalelor, se ajunge la 1.700 si chiar 2.500 euro. In ce priveste procentul din PIB realizat de industrie, sectorul IT&C ajunge undeva la 4%, cu o contributie majora pe partea de telecomunicatii. Industria IT ajunge abia la 1% din PIB, spune Valerica Dragomir.

Costurile IT pe cap de locuitor vor creste simtitor

Estimarile ANIS arata ca in urmatorii ani, tendinta crescatoare se va accentua la nivelul industriei IT, cu o rata medie de crestere anuala de 20% pentru urmatorii 5 - 10 ani. Piata romaneasca de IT este o piata axata inca pe infrastructura. Segmentul de software si servicii acopera abia 30% din totalul pietei IT, un indicator mic in comparatie cu alte tari europene. Odata cu intrarea pe piata europeana, costurile IT pe cap de locuitor vor creste simtitor, cresterea pentru software si servicii fiind dubla fata de cea pentru infrastructura. Primii ani dupa integrare vor fi hotaratori pentru cresterea ponderii software si servicii in totalul pietei IT, a evidentiat Valerica Dragomir.

Potrivit ANIS, sectoarele care vor continua sa fie cei mai importanti cumparatori de aplicatii si servicii asociate sunt cel financiar-bancar si de asigurari si telecomunicatiile. Sunt asteptate cresteri importante ale volumelor de achizitii de solutii in domeniul sanatatii, turismului si productiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri