Serviciile Long Term Evolution (4G), care permit utilizarea internetului la viteze de pana la 100 de Mbps, de aproape cinci ori mai mari decat in cazul tehnologiei 3G, vor fi lansate comercial in Romania in cel mult 3-5 ani, a declarat Raoul Ros, vicepresedinte al furnizorului de echipamente pentru telecomunicatii Alcatel-Lucent in zona Europei de Sud-Est si country senior officer al companiei pe piata locala.
In prezent aceasta tehnoligie este disponibila in 17 tari, iar de la finalul acestui an ori inceputul lui 2012 va fi introdusa si in Moldova de catre Orange.

“Pentru ca aceste servicii sa fie lansate este nevoie de o tehnologie care sa permita utilizarea lor, de spectru (n.red. spectrul radio este utilizat prin intermediul statiilor si terminalelor de radiocomunicatii pentru a oferi servicii de telecomunicatii), este necesar ca operatorii sa isi doreasca sa ofere acest serviciu si, de asemenea, sa fie cerere din partea utilizatorilor”, a explicat oficialul Alcatel-Lucent.

Compania a prezentat pentru prima data in Romania cum functioneaza solutia de servicii 4G, aceasta fiind dezvoltata cu ajutorul a 500 de ingineri din departamentul de cercetare si devoltare de la Timisoara. Compania are 1.700 de angajati in Romania, dintre care 1.600 lucreaza la Timisoara.

“Primele licente 4G LTE vor fi scoase la licitatie in 2012. La nivel urban, se va utiliza banda de frecventa de 2,6 GHz, iar la nivel rural cea de 800 MHz", a declarat pentru Mediafax, Iulian Costea, director de marketing, strategie si solutii pentru clienti in cadrul Alcatel-Lucent South-East Europe

Tehnologia LTE (4G) permite utilizatorilor sa foloseasca internetul la viteze de pana la 100 de Mbps (in prezent maximumul oferit de 3G fiind de 21,6 Mbps) si utilizarea simultana a mai multor aplicatii multimedia, precum: navigare pe internet, conferinte video in timp real, acces la fisier foto /video, video streaming HD.

Seful Alcatel-Lucent pentru Europa de Est si Romania nu a oferit detalii despre preturile pe care aceste servicii le-ar putea avea, dar a spus ca acestea nu trebuie sa fie “neaparat mai mari decat cele pentru 3G”.

“Cererea tot mai mare pentru acces in banda larga la un numar tot mai mare de aplicatii va declansa o explozie a traficului de date pe retelele existente. Acest fenomen reprezinta cea mai mare provocare cu care se confrunta operatorii de retele mobile”, a adaugat Raoul Ros (foto).

Managerul a adaugat ca Romania este in primele tari din lume in ceea ce priveste viteza de conectare la internet fix de mare viteza si ca acelasi lucru se poate intampla si in cazul internetului mobil.

Romania s-a aflat si in trimestrul al treilea din 2010 pe locul patru la nivel global (si pe prima pozitie in Europa) in functie de viteza medie de conectare la internet, cu 7,7 Mbps, arata un studiu realizat de catre compania americana Akamai Technologies.

Potrivit datelor prezentate de Alcatel-Lucent, popularitatea smartphone-urilor ori a tabletelor PC va face ca pana in 2015 numarul de dispozitive mobile conectate la internet sa fie mai mare decat cel al calculatoarelor.

De altfel, cresterea internetului mobil se poate vedea si la nivel local. Astfel, daca in iunie anul trecut erau circa 2,93 milioane de conexiuni fixe de internet in banda larga, in crestere cu 4% fata de sfarsitul lui 2009, pe segmentul de internet mobil numarul de conexiuni a ajuns in prima jumatate din 2010 la 5,77 milioane de conexiuni comparativ cu 4,58 milioane cu sase luni inainte. In iunie anul trecut in Romania erau 7,78 milioane de utilizatori de internet.

“Informatia video va domina internetul si trebuie sa avem tehnologia necesara pentru a face fata”, a spus directorul de marketing, strategie si solutii pentru clienti in cadrul Alcatel-Lucent South-East Europe.

De exemplu, in prezent un DVD de 4,7 gigabytes este descarcat in 90 de minute prin tehnologia 3G, in timp ce prin cea 4G este acelasi continut este downloadat de aproape 12 ori mai repede, in 7 minute.

Traficul de internet mobil va creste de 26 de ori pana in 2015, in special datorita consumatorilor care vizioneaza tot mai mult continut video prin intermediul telefoanelor inteligente ori a tabletelor PC, arata un studiu realizat de Cisco Systems, cel mai mare producator de echipamente de retea la nivel mondial. Aproximativ 60-70% din traficul de date la nivel mondial va fi pentru vizionarea de continut video.

“LTE este prima tehnologie radio mobila proiectata, in primul rand, pentru a transporta traficul de date eficient in comparatie cu tehnologiile 2G si 3G care au fost dezvoltate si optimizate pentru traficul de voce. LTE permite utilizarea aplicatiilor de tipul Facebook, Youtube, Flickr, InternetTV, etc. Data fiind dezvoltarea tot mai accelerata a retelelor sociale, a retelelor de business si de informatii, ne asteptam ca pana in 2015 toate terminalele mobile sa fie conectate la internet”, a adaugat Costea.

In 2015 vor exista aproximativ 7,5 miliarde de dispozitive mobile cu acces la internet, in acelasi timp populatia globului ajungand la 7,2 miliarde de persoane, conform datelor Cisco si Natiunile Unite.

Oficialul Alcatel-Lucent a mai spus ca toti operatorii de telefonie mobila prezenti pe piata locala au purtat discutii cu furnizorul de echipamente prin intermediul companiilor de care apartin. In prezent, serviciile 4G au fost lansate in 17 tari, compania oferind tehnologia in 12 dintre aceste tari. Pe de alta parte, in prezent sunt realizate 70 de teste la nivel mondial, in 60 din cazuri fiind folosite solutiile grupului franco-american.

In 2009, Alcatel Lucent Romania a inregistrat afaceri de 122,6 milioane de euro si un profit de 12 milioane de euro, conform datelor de la Registrul Comertului.

Despre evolutia companiei in 2010, Raoul Ros a declarat ca aceasta a fost similara cu cea a afacerilor operatorilor, acestia diminuandu-si businessul cu 10-20% fata de anul anterior.

“Piata a fost dificila, dar ne asteptam ca anul acesta ca dupa doi ani de reduceri, clientii sa reinceapa sa investeasca”,a mai spus Ros.

Principalii concurenti ai Alcatel-Lucent Romania sunt Ericsson, Huawei, Nokia Siemens Networks, ZTE si Topex.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri