Printre tendintele care pot fi remarcate pe piata de software si servicii informatice din Europa de Est se numara faptul ca furnizorii de IT sunt mult mai dispusi sa scada preturile si marjele de profit, iar clientii continua sa mentina bugetele pentru IT relativ scazute, asumandu-si riscul unei calitati mai slabe pentru un pret mult mai bun.
Anul trecut piata totala de software si servicii IT din zona Europei de Est a fost de 16,21 miliarde de euro, potrivit companiei de cercetare Pierre Audoin Consultants (PAC).

”Administratia publica are un rol cheie in dinamica pietei, strategiile guvernamentale in IT si bugetele alocate sunt, cel putin in 2010-2011, mai importante decat cei 22.6%, ce reprezinta ponderea sectorului public in totalul pietei de software si servicii IT”, afirma Eugen Schwab Chesaru, directorul general al PAC Europa de Est.

Pe de alta parte, compania estimeaza ca sectorul bancar si cel public vor fi cele mai dinamice domenii din regiune, proiectele fiind legate de aplicatii (implementare de solutii standard sau dezvoltare de software la cerere), dar si de contracte de outsourcing (infrastructura, gazduire (hosting), BPO si application management).

De asemenea, influenta marilor companii multinationale este va ramane scazuta in Rusia si Turcia, dar cota lor de piata va creste in tari precum Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia si Romania. Companiile IT din zona care reusesc sa fie printre primii zece furnizori din nisa lor, sunt din ce in ce mai interesate da gaseasca noi investitori pentru preluari complete sau partiale.

“Aceasta situatie a fost generata de lipsa disponibilitatilor financiare pentru a fi mereu la zi in ceea ce priveste tehnologia, de penetrarea tot mai dificila a companiilor internationale,de interesul mare al proprietariilor de a transforma afacerile in lichiditati pentru a plati datorii mai vechi. Evaluarea companiilor de IT din zona Europei de Est este in prezent una rezonabila si, in combinatie cu potentialul pietei, ar putea reprezenta un prilej bun de extindere intr-o zona subdezvoltata”, mai spune Chesaru.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri